Kaarinan kansalaisopisto on suositumpi kuin koskaan

Julkaistu: 24.4.2023 | Päivitetty: 4.5.2023

Kaarinan kansalaisopiston pitkään kasvanut opiskelijamäärä ylsi kaikkien aikojen ennätykseen. Maaliskuun 2023 lopussa opiskelijoita oli 7320 ja määrä kasvaa vielä kevään uusien kurssien alkaessa. Opiston vetovoima muodostuu onnistuneen kurssitarjoilun lisäksi opiskelijoiden mahdollisuudesta vaikuttaa kurssien sisältöön ja jopa opettajiin. Kaarinan asukasmäärä on myös kasvanut ja kaupunki lisäsi kansalaisopiston rahoitusta 400 opetustunnin verran.

Vuodesta 1971 toimineen Kaarinan kansalaisopiston aiempi opiskelijamäärän ennätys kirjattiin juuri ennen koronavuosia. Maaliskuun 2023 lopussa uudeksi ennätykseksi saatiin upeasti 7320 opiskelijaa. Monet kansalaisopistot kamppailevat edelleen koronakadon vuoksi, mutta Kaarinan kurssien pariin opiskelijat ovat palanneet hyvin.

Kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola aloitti työnsä lukuvuonna 2009-2010. Siihen verrattuna kasvua opiskelijämäärään on tullut huimat 92 %.

- Ilmoittautumisia tulee jatkuvasti lisää, sillä kursseja alkaa vielä kuluvan kevään aikana runsaasti. Mukana on myös täysin uusia, painetussa opinto-oppaassa näkymättömiä kursseja, sillä opisto sai tälle vuodelle kaupungilta 400 opetustunnin lisärahoituksen hyvinvoinnin ja liikunnan kursseihin, iloitsee rehtori Risto Jaakola.

Myös lasten ja nuorten kurssien määrää on kasvatettu viime vuosina. Kaarinan kansalaisopistossa on yli tuhat alle 16-vuotiasta opiskelijaa, mikä on enemmän kuin missään muussa Turun seudun kansalais- tai työväenopistossa.

Uusiutuminen ja asiakastyytyväisyys menestyksen ainesosina

Monille kursseille on kysyntää enemmän kuin tarjontaa, eivätkä kaikki aina mahdu mukaan. Jonossa saattaa olla väkeä toisenkin ryhmällisen verran. Kehuja on tullut esimerkiksi kurssitarjonnan laajuudesta. Myös asiakastyytyväisyydestä pidetään huolta: jokaisen kurssin päätteeksi kerätään palautetta.

- Syitä suosiolle saattavat olla kaupungin kasvava väkimäärä sekä se, että opisto kyselee vuosittain kaarinalaisten toiveita uusiksi kursseiksi. Kuka tahansa voi myös vapaamuotoisesti lähettää opistolle toiveensa uudesta kurssista. Kurssin toteutumista helpottaa vinkki mahdollisesta opettajasta kurssille, Jaakola pohtii.

Rehtori Risto Jaakola pitää tärkeänä myös kurssien nopeaa uusimistahtia. Opiston pitää elää ajassa ja tarjota ajankohtaisia ja mielekkäitä kursseja. Koska kysyntää on runsaasti, hiipumassa olevia kursseja pitää lopettaa, jotta voidaan perustaa uusia kursseja. Opetustunteja ei tule jatkuvasti lisää.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen kursseille:

Kaarinan kansalaisopistolle voi myös tarjoutua tulemaan opettajaksi. Erityisiä kelpoisuusvaatimuksia ei ole. Riittää, että osaa asiansa ja on innostunut jakamaan taitonsa muillekin. Ota yhteyttä kansalaisopisto@kaarina.fi.

Kaarinan kansalaisopiston faktat

  • suurimmat oppiaineryhmät musiikki, liikunta, kädentaidot ja kielet
  • suosituimpia kursseja liikunnassa, keramiikassa, kudonnassa ja musiikissa
  • Kaarinan suurin oppilaitos opiskelijamäärällä mitattuna, Turun alueen toiseksi suurin kansalaisopisto
  • toimii suurimmaksi osaksi kaupungin koulujen tiloissa
  • 13 000 tuntia opetusta vuodessa
  • 413 kurssia lukuvuonna 2022-2023
  • opiskelijoita 7400
  • vakituista henkilökuntaa 5
  • tuntiopettajia 155
  • toiminnan rahoitus: 57 % valtiolta, 33 % opiskelijoilta kurssimaksuina, 10% Kaarinan kaupungilta
Kaarinan kansalaisopiston Vauvojen värikylpy -kurssi. Kuvaaja: Kimmo Turtiainen.

Jaa