Kansainvälinen lukutaitopäivä 8.9. on upea merkkipäivä myös piikkiöläiselle yrittäjälle

Julkaistu: 8.9.2023 | Päivitetty: 8.9.2023

Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään 8. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Tänään 8.9.2023 lukutaitopäivä on erityisen merkityksellinen myös piikkiöläiselle yrittäjälle, jonka luotsaama yritys palkitaan Pariisissa Unescon lukutaitopalkinnolla. Palkinto myönnettiin Suomeen nyt ensimmäisen kerran.

GraphoGame, jonka perustaja ja toimitusjohtaja on piikkiöläinen Mervi Palander, palkittiin merkittävästä työstä lukutaidon kehittämisessä maailmalla. Erityisesti kiitosta sai  lukutaidon oppimisen mahdollistaminen oppijoiden äidinkielellä sekä innovatiivinen tapaa hyödyntää pelillisyyttä lukutaidon opetuksessa.

Tällä hetkellä maailmassa on 1,2 miljardia lukutaidotonta ihmistä. Lukutaito edistää tasa-arvoa ja ehkäisee köyhyyttä ja on tärkeä lähtökohta yhdenvertaiselle maailmalle. Lukutaidon kautta yksilöillä on parempi mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja valintoihinsa. Huono lukutaito ei ole ainoastaan yksilöiden ongelma, vaan se näkyy maissa monimuotoisina sosioekonomisina ongelmina. Lukutaidon kehittämisellä voidaan vaikuttaa kansallisella tasolla tasa-arvon, rauhan ja demokratian toteutumiseen ja tätä kautta yksilöiden hyvinvointiin. GraphoGame omistautuu tämän merkittävän maailmanlaajuisen haasteen ratkaisemiseen.

- Olemme äärettömän kiitollisia UNESCO:n King Sejong Lukutaitopalkinnosta. Tämä tunnustus vahvistaa työmme merkitystä ja sitä, kuinka tärkeää on kehittää ratkaisuja, jotka auttavat myös niitä ihmisiä, jotka muuten jäävät opetuksen ulkopuolelle. Olemme nähneet lukemattomia kertoja, kuinka suuri merkitys lukutaidolla on ihmisten elämään, kertoo Mervi Palander, GraphoGamen perustaja ja toimitusjohtaja.

YK:n kansainvälisen lukutaitopäivän verkkopalvelu

UNESCO King Sejong Literacy Prize

Mervi Palander johtaa yrityksen kasvua ja toimintaa Piikkiöstä käsin. Kuva: Johanna Leino.

Jaa