Liikenneturvallisuusvinkkejä koulumatkoille

Julkaistu: 1.8.2022 | Päivitetty: 22.8.2023
Koulut alkavat Kaarinassa keskiviikkona 10.8. Liikenteeseen tulee silloin paljon pieniä kulkijoita ja autoilijoiden tulee olla erityisen tarkkana.

Koulumatkan ja liikennesääntöjen harjoitteleminen

Kaikkien koulutaipaleensa aloittavien ekaluokkalaisten vanhempien kannattaa aloittaa koulumatkan harjoittelu lastensa kanssa viimeistään nyt. Myös vanhempien koululaisten kanssa kannattaa koulureitti ja liikennesäännöt kerrata taas ennen koulun alkua. Turvallisen reitin ja kulkutavan suunnittelu on vanhemman vastuulla ja reittiä kannattaa kulkea yhdessä lapsen kanssa useampaan kertaan. Lapsi oppii liikenteessä käyttäytymisen mallin vanhemmiltaan ja muilta aikuisilta, joten näyttäkää lapsille hyvää esimerkkiä.

Liikenneturvan sivulta löytyy hyviä vinkkejä turvallisen koulumatkan harjoitteluun yhdessä lapsen kanssa:

Kaarinan kaupunki suosittelee aktiivisia koulumatkoja eli koulumatkojen kulkemista kävellen tai pyörällä. Lapsi saa kouluun kävellessään tai pyöräillessään liikuntaa ja pääsee aloittamaan koulupäivänsä virkeämpänä.

Saattoliikenne

Mikäli vanhemmat kuljettavat lapsen kouluun autolla, olisi kuitenkin hyvä antaa lapsen kävellä esimerkiksi viimeinen kilometri kouluun itse. Silloin lapsi saa harjoitella turvallista kulkemista ja myös koulun lähialue rauhoittuu ylimääräiseltä liikenteeltä.

Jos viet lapsia kouluun autolla, noudatathan liikennesääntöjä ja koulujen ohjeistuksia saattoliikennejärjestelyistä. Koulujen läheisyydessä liikkuu paljon lapsia itsenäisesti ja he luottavat siihen, että autoilijat noudattavat sääntöjä, pysyvät niille varatuilla alueilla eivätkä tee yllättäviä liikkeitä.

Kaikkien autoilijoiden kannattaa myös haastaa itsensä ajamaan valppaana sekä kotikaduillaan että koulureittien varrella. Työmatkaan tai lapsen kouluun viemiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta vältät kiireen ratissa. Vaikka olisit myöhässä, turvallisuudesta ei kannata tinkiä.

Koulumatkalla. Liikenneturva/Nina Mönkkönen
Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Turvallista koulumatkaa toivottaa Kaarinan kaupunki

Jaa