Loista ja näe pimeässä - muista heijastin, pyörän valot ja ajonopeus

Julkaistu: 12.10.2022 | Päivitetty: 14.10.2022
Liikenneturvallisuusvinkkejä hämärässä ja pimeässä liikkumiseen kävellen, pyörällä ja autolla.

Loista kävellessäsi, muista heijastin

Illat pimenevät Kaarinassakin nyt syksyllä yhä aikaisemmin. Monet meistä ovat pimeän aikaan illalla tai aamulla ulkona liikkeellä yksin, porukalla tai vaikka koiran kanssa. Oman turvallisuutesi vuoksi sinun kannattaa aina tehdä itsesi näkyväksi oikeanlaisilla ja oikein kiinnitetyillä heijastimilla. Huolehdithan myös, että lapsillasi, vanhemmillasi, lemmikilläsi ja kävelykumppanillasi on heijastinasiat kunnossa. Muista, että tarvitset heijastinta myös bussille tai omalle autollesi kävellessä pimeän aikaan.

Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa. Heijastimen unohduksesta et saa sakkoja, mutta onnettomuusriskit ja läheltä piti -tilanteet lisääntyvät. Pimeässä ja huonoissa olosuhteissa sinä näet autoilijan, mutta autoilija ei välttämättä näe sinua. Kannattaa siis loistaa pimeässä.

Lisää vinkkejä heijastimen käyttöön löydät Liikenneturvan sivuilta:

Liikenneturvan ohje heijastimista
Liikenneturvan ohje heijastimien käytöstä.

Pyörässä oltava etu- ja takavalot

Pyörässä on pimeään aikaan tarpeellista käyttää valoja pimeiden polkujen lisäksi myös valaistuilla kaduilla. Pyörän valot auttavat muita näkemään sinut samalla kun näet itsekin paremmin eteesi. Valoton pyöräilijä on riski sekä itselle että muille kulkijoille.

Pyörässä on tieliikennelain mukaan nykyään oltava vaalea etuvalo ja punainen takavalo. Lamput voivat olla kiinnitettyinä joko pyörään, pyöräilykypärään tai pyöräilijään. Pyörässä on oltava myös heijastimet kaikkiin suuntiin.

Liikenneturvan ohje pimeän aikaan tarvittavista pyörän varusteista.

Hämäränäkö ja autoilu pimeässä

Kun huomaa hämärällä näkemisen vaikeaksi tai olosuhteet ovat näkemisen kannalta muuten huonot, kannattaa liikenteessä alentaa ajonopeutta selkeästi. Tällöin jää enemmän aikaa havaita ympäristöstä muut liikkujat ja ajaessa ehtii tehdä turvallisempia ratkaisuja.

Liikenneturvan kyselyn mukaan kolmasosalla kuljettajista on vaikeuksia nähdä tarkasti pimeällä. Syksyn pimenevät kelit vaikeuttavat näkemistä kaikenikäisillä. Haasteita näkemiselle on etenkin kaupunkialueilla, joissa on katuvalaistusta ja muuta hajavaloa sekä enemmän vastaantulevaa liikennettä. Keskustojen alueilla on myös enemmän jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, joiden havaitseminen ajoissa on tärkeää. Alenna siis tarvittaessa omaa nopeuttasi tilanteen mukaan.

Tarkastathan myös, että autossasi ja mopossasi on kaikki valot kunnossa.

 

Loistavaa ja liikenneturvallista syksyä kaikille.

Jaa