Poistotekstiilin keräyspiste Kaarinaan

Julkaistu: 1.6.2023 | Päivitetty: 22.8.2023
LSJH on avannut uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen, Kaarinan piste löytyy K-Supermarket Katariinasta.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on lisännyt uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen. Uudet pisteet löytyvät yhteyskumppanien toimitiloista Salosta, Kaarinasta ja Taalintehtaalta.

Kaarinassa keräysastia löytyy keskustassa sijaitsevasta K-Supermarket Katariinasta osoitteesta Hovirinnantie 5. Kaupan pihalta löytyy myös Rinki-ekopiste pakkausjätteille.

Puhdasta ja kuivaa käyttökelvotonta tekstiiliä

Poistotekstiilin keräysastiaan voi viedä puhdasta ja kuivaa käyttökelvotonta vaatetta ja kodintekstiiliä.

– Eli esimerkiksi T-paita, johon on tullut reikä, tai pöytäliina, johon tullut tahra ei lähde pois pesussa, LSJH:n keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Pokela ohjeistaa.

Poistotekstiilit on pakattava tiiviisti muovipussiin ennen keräysastiaan viemistä.

– Tekstiili on erittäin helposti pilaantuva materiaali. Pakkaamalla estetään sen pilaantuminen keräyksen ja kuljetuksen aikana. Jos keräysastiassa tekstiilit olisivat irtonaisina ja sinne tuodaan esimerkiksi homeisia tekstiilejä, koko keräyserä pilaantuu ja se täytyy ohjata sekajätteeseen, Pokela tietää.

Keräyslaatikosta uusien tuotteiden raaka-aineeksi

Salon, Kaarinan ja Taalintehtaan pisteet ovat osa valtakunnallista poistotekstiilien keräysverkostoa, jonka kautta kotitalouksien poistotekstiilit saadaan kiertämään Suomessa. Keräyslaatikosta tekstiilit päätyvät aivan ensimmäiseksi LSJH:n ammattilajittelijoiden työpöydälle.

– Ammattilajittelijat arvioivat erikseen joka ikisen tekstiilin ja ohjaavat sen eteenpäin oikeaan hyödyntämiskanavaan. Jokaiselle tekstiilille etsitään kiertotalouden kannalta järkevin hyödyntämistapa; oli se sitten uudelleenkäyttö, uusiokäyttö tai raaka-aineena hyödyntäminen, Pokela kertoo.

LSJH:n tuottamalle poistotekstiiliraaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki. Sitä on käytetty muun muassa langan, kankaiden, uusien vaatteiden ja kodintekstiilien valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin.

– LSJH kerää poistotekstiiliä 36 kiinteällä keräyspisteellä sekä kiertävissä keräyksissään Pop up -lajitteluasemalla ja Siirassa. Tavoitteemme on, että kaikista LSJH:n kunnista löytyy vuoden loppuun mennessä kiinteä keräyspiste poistotekstiilille.

Itseään lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info (rastita vasemmalta poistotekstiili).  

Lisätiedot:

Oskari Pokela, LSJH
keräys- ja logistiikkasuunnittelija
puh. 040 726 0861
oskari.pokela@lsjh.fi

 

FAKTA:

Poistotekstiilin lajitteluohje

Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten

  • takit, housut, hameet ja paidat
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti.

Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen. 

Lahjoita vielä käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyyteen!

 

Tiedote: Lounais-Suomen Jätehuolto Oy 30.5.2023

Jaa