Pörriäiskesää rakennetaan kuntien ja asukkaiden yhteistyöllä

Julkaistu: 22.6.2020 | Päivitetty: 22.6.2020
Viime aikoina paljon julkisuutta on saanut pölyttäjähyönteisten merkitys ruoantuotannollemme sekä pienten pörriäisten ahdinko.

Tehdään yhdessä pörriäiskesä

Kaupungit ja kunnat ovat puistotoimien yhteistyönä valinneet alueita, joiden hoidossa korostuu pörriäisystävällisyys esimerkiksi mesikasvien istuttamisena tai pölyttäjille tärkeiden pusikoiden säästämisenä. Mukaan pörriäistalkoisiin haastetaan myös kuntalaiset. Asukkaat, taloyhtiöt ja yrittäjät voivat kaikki tarkastella, löytyisikö omalta pihalta paikka, jossa pörriäisystävälliset kukat saisivat kukkia.

Näitä kukkia ovat monet rikkakasveiksi mielletyt kasvit, kuten voikukka, horsma ja paju, mutta pölyttäjät pitävät myös monista puutarhaa kaunistavista mesikasveista ja perhoskasveista. Pörriäisystävällisiä kasveja ovat esimerkiksi ruusut, nauhus, rantakukka, tädyke, lemmikki, kannusruoho, päivänkakkara, timjami ja oregano. Lisäksi tarvitaan risukasoja ja hyönteishotelleja pörriäisten pesäpaikoiksi, ja pihan koristukseksi voi rakentaa vaikkapa lahopuuaidan.  

Vapaamuotoisemman viestinnän toteuttajiksi ja keulakuviksi on nostettu hahmokaksikko Sieni ja Jäärä, jotka tiedottavat jatkossa ajankohtaisista ympäristöasioista. Sieni ja Jäärä seikkailevat niin printti- kuin sähköisessäkin mediassa ja jalkautuvat tarvittaessa myös maastoon. Kaverukset voi bongata yhdessä tai erikseen esimerkiksi puistoista tai katujen varsilta.

Tästä löydät Sieni-hahmoiset pörriäiskyltit, jonka voit halutessasi jakaa omissa some-kanavissasi tai printata ja laminoida omaan pörriäiskohteeseen.

Jaa