Runo-Kaarina-kilpailun voittaja 2024 on valittu

Julkaistu: 12.6.2024 | Päivitetty: 12.6.2024

Valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun voittajaksi on valittu Anniina Louhivuori.

Vuodesta 1994 järjestettyyn kilpailuun tuli kaikkiaan 133 käsikirjoitusta, joista Runo-Kaarina-raati, kirjailija Kari Levolan johdolla, valitsi voittajaksi jyväskyläläisen Anniina Louhivuoren käsikirjoituksen. Kaarinan kaupunki kustantaa Louhivuoren kokoelman, joka julkaistaan Turun Kirjamessuilla syksyllä 2024. 


Runo-Kaarina-finalistit

Raadin mukaan finaaliteosten aihevalinnat olivat kiinnostavia ja niissä kuvaillut paikat mielenkiintoisia. Käsikirjoituksissa oli niin proosamaista rytmiä ja runsautta kuin ilmavuutta ja tyhjääkin tilaa. Lauseet olivat kirkkaita, kieli ja kuvailu vahvaa ja sanoilla leikittely taitavaa. Käsikirjoitukset olivat mukaansatempaavia ja omaäänisiä. 

Taso kilpailussa on korkea ja finaalipaikka on hieno saavutus. Raati toivookin, että kaikki kilpailuun osallistuneet jatkavat kokoelmiensa työstämistä ja että näitä hienoja käsikirjoituksia nähdään kilpailussa myös ensi vuonna.  Monet aiempien vuosien voittajat ovat osallistuneet useana vuonna ennen voittoaan.


Kirjoittamiseen liittyy vapauden tunne

Anniina Louhivuori on Jyväskylässä asuva graafikko. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja työskentelee graafisena suunnittelijana. Hän kirjoittaa sekä runoja että proosaa, ja hänen runojaan on julkaistu mm. kirjallisuuslehti Lumoojassa ja Poliittinen runo NYT!- kilpailun antologiassa. Runoudessa häntä kiehtoo tietoisen ja intuitiivisen mielen yhdistäminen, alitajunnan merkitys ja kirjoittamiseen liittyvä vapauden tunne.


Vangitseva teos

Sisällöltään vahva voittajakokoelma vangitsee otteeseensa jo alussa. Teema on kipeä; ihmisyksilön tuskallinen valtasuhde eläimiin ja syyllisyys siitä, että toimii kuten toimii suhteessa muihin lajeihin. Runoissa on vertauksia, jotka tuottavat oivalluksia ja runojen kieli tavoittaa eläimen kokemusta ja koskettaa. Kokoelman erilliset tapauskäsittelyt kootaan kantavan teeman alle hienosti. Teos jättää ilmaan kysymyksen, johon lukija voi etsiä oman vastauksensa.


Runo-Kaarina-kilpailuvuosi 2024

Runo-Kaarina-kilpailuun saapui tänä vuonna 133 käsikirjoitusta. Jokainen vuosi on aina omanlaisensa ja usein jotkin teemat ovat korostetusti edustettuina. Tänä vuonna toistuvia teemoja olivat muun muassa totuuden etsiminen ja mystiset maailmanselitykset, oman kirjoittajuuden pohdinta sekä erilaisten päihteiden käyttöä ja mielenterveysongelmia ja näiden mukanaan tuomia vaikeita asioita. Vakioaihe luonto oli jälleen vahvasti edustettuna; erityisesti perinteistä luontorunoutta oli paljon. Ja rakkausrunoja, joissa oli mukana erotiikkaa ja lihallisen rakkauden kaipuuta.

Mukaan mahtui melko paljon aforistista runoutta ja myös proosamaisuutta. Lyhyitä käsikirjoituksia oli useita, ja niissä temaattisia runotarinoita. Käsin kirjoitettuja kokoelmia ja keskeneräisyyttä (itselle kirjoitettua, editoimatonta runoa) näkyi myös runsaasti. 

Tekoälystä on viime aikoina puhuttu paljon myös runouden yhteydessä ja tekoälyn käyttäminen näkyikin osassa kokoelmia lähinnä siten, että se on ollut yksi metodi muiden kirjoittamisen keinojen joukossa. 


32. Runo-Kaarina-voittaja

Anniina Louhivuori on vuodesta 1994 järjestetyn Runo-Kaarina-kilpailun 32. voittaja. Aiempiin voittajiin lukeutuvat muun muassa Reetta Niemelä (1997), Arto Lappi (2001), Ville-Juhani Sutinen (2002), Raisa Jäntti (2015) sekä valtiotieteiden tohtori ja presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio (1999), joka on myös Runo-Kaarina-kilpailun suojelija. 

Voittajan valitsi kirjailija Kari Levolan vetämä raati, johon kuuluvat kirjailija Tommi Parkko, vuoden 2015 voittaja Raisa Jäntti, vuoden 2020 voittaja Hanna Syrjämäki, sekä Kaarinan kaupungin edustajat: kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Arja Pesonen, kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola ja vapaa-ajan lautakunnan edustaja Noora Nieminen.


Lisätiedot: 
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
050 353 0946, anri.veston@kaarina.fi

Runo-Kaarina-voittaja 2024 Anniina Louhivuori | Kuva: Matleena Takkinen

Jaa