Sähköpotkulaudalla turvallisesti liikenteessä

Julkaistu: 22.3.2024 | Päivitetty: 22.3.2024
Vuokrattavat sähköpotkulaudat ilmestyivät Kaarinan katukuvaan. Liiku niillä liikennesääntöjen mukaan ja muut huomioiden, jotta ajelu pysyy ilon puolella.

Vuokrattavilla yhteiskäyttöisillä sähköpotkulaudoilla voi nyt liikkua Kaarinan keskustan, Krossin ja Piispanristin alueilla. Sähköpotkulaudat ovat Kaarinassa siis aiempaa laajemmin käytettävissä ja katukuvassa näkyvämmin esillä. Uusi liikkumisväline tuo uudenlaisia liikennetilanteita kaikille liikkujille, joten liikennesääntöjen tunteminen ja noudattaminen on tärkeää.

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja tarjoavat yritykset vastaavat palvelustaan. Lautojen huollot, siirrot ja asiakaspalvelu sekä se, että pysäköidyt potkulaudat eivät aiheuta häiriötä muille liikkujille tai katujen kunnossapidolle ovat näiden yritysten vastuulla. Eri operaattoreilla on omat palautekanavansa, joita ongelmatilanteissa tulee käyttää.

Sähköpotkulautojen nopeuksia ja pysäköintiä on rajoitettu tietyillä alueilla Kaarinassa. Nämä rajoitukset näkyvät lautojen käyttäjille yritysten omissa sovelluksissa. Kaarinan kaupunki ohjeistaa sähköpotkulautojen palveluntarjoajia erilaisista rajoituksista.

Liiku turvallisesti

Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla liikkuminen on ekologista ja helppoa. Liikennesääntöjä ja ohjeistuksia noudattaen ja muu liikenne huomioimalla sähköpotkulaudoilla liikkuminen on myös turvallista. Ennen laitteen käyttöä on perehdyttävä sen toimintaan ja tiedettävä sillä liikkumista koskevat liikennesäännöt. Tutustu Liikenneturvan tarkempiin ohjeisiin Aja oikein -sähköpotkulaudallakin.

Sähköpotkulautailijoita koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijöitä:

  • Sähköpotkulaudalla kuljetaan pyörätiellä, jalkakäytävillä ajaminen on kiellettyä yli 12-vuotiailta.
  • Pyörätiellä kuljetaan sen oikeassa reunassa ja edellä kulkeva ohitetaan väylän keskeltä. Ellei pyörätietä ole, kuljetaan sähköpotkulaudalla tien tai ajoradan oikeassa reunassa.
  • Ajonopeus on sovitettava muun liikenteen ja olosuhteiden mukaisesti. Lähesty liittymiä ja suojateitä varoen. 
  • Ota ohitustilanteissa huomioon, että lauta on hyvin äänetön kulkuväline.
  • Sähköpotkulautailijalla on väistämisvelvollisuuksia myös suojateillä, kuten pyöräilijöilläkin. Vain pyörätien jatkeella autoilijalla on väistämisvelvollisuus pyöräilijöihin ja sähköpotkulautailijoihin nähden.
  • Sähköpotkulaudalla ei saa kuljettaa matkustajia.
  • Pyöräilykypärän käyttöä suositellaan myös sähköpotkulaudoilla ajaessa.
  • Oman terveytesi takia aja sähköpotkulaudallakin vain selvin päin.

Erityisesti sähköpotkulaudalla liikkuessa kannattaa ottaa huomioon katuympäristössä mahdollisesti olevat reunakivet ja muut korkeuserot. Keväällä kannattaa huomioida myös vaihtelevat keliolosuhteet, lumi, jää ja talven hiekoitushiekat.

Sähköpotkulautojen pysäköinti

Sähköpotkulaudan pysäköinnissä on huomioitava pysäköintirajoitukset, muiden liikkujien esteetön kulku ja turvallisuus sekä katujen ja kiinteistöjen kunnossapito. Lautaa ei saa pysäköidä ajoradalle eikä muulle kulkuväylälle siten, että se haittaa muuta liikkumista tai aiheuttaa muille kaatumis- tai törmäysvaaran.

Fiksulla pysäköinnillä vaikutat ympäristön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen sekä siihen, että jatkossakin valitsemallesi alueelle on sallittua pysäköidä sähköpotkulaudalla. Kaarinan keskusta on vilkasta kävelyaluetta, jossa on huomioitava kaikkien jalankulkijoiden esteetön liikkuminen.

Mikäli sähköpotkulautoja on pysäköitynä tai hylättynä sellaisissa paikoissa, joissa niiden ei pitäisi olla, ilmoitathan siitä suoraan kyseiselle operaattorille. Eri operaattoreilla on omat palautekanavansa, joita tulee käyttää. Ensisijainen siirtovastuu on sähköpotkulautojen omistajalla, ei kaupungilla.

Jaa