Utelias seikkailija kirjoitti kertomuksen ajan kulusta

Julkaistu: 19.11.2020 | Päivitetty: 23.11.2020
Runo-Kaarina-voittaja 2020 on julkistettu.

Valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun voittaja on julkistettu. Vuodesta 1994 järjestettyyn kilpailuun tuli keväällä 2020 useita kymmeniä käsikirjoituksia, joista kirjailija Kari Levolan johtama raati valitsi voittajaksi hyvinkääläisen Hanna Syrjämäen käsikirjoituksen. Kaarinan kaupunki on kustantanut Syrjämäen esikoiskokoelman, ja se kantaa nimeä Kaikukatve.

Sanaihminen

Hanna Syrjämäki (s. 1983) kirjoittaa mielellään asioita muistiin. ”Havainnoin uteliaana maailmaa ja poimin vihjeitä, joista aivot generoivat säkeitä. Laitan niitä sitten paperille, ja kokeilen, voisiko niistä tulla jotakin, rakennan runoa ikään kuin palapeliä. Olen sanaihminen ja nautin siitä, kun saan pohtia sanojen eri merkityksiä ja käyttötapoja. Kaikukatveessa on esimerkiksi paljon sellaisia termejä, joita olen käyttänyt töissä, mutta jotka olen kirjoittaessa sijoittanut uuteen yhteyteen”, Runo-Kaarina-voittaja kertoo.

Kätilön työstä palkkansa saavan Syrjämäki opiskeli 2000-luvun alussa kirjallisuutta Joensuun yliopistossa. ”Opintojen seurauksena minusta on jäänyt analyyttinen lukija, ja muiden kirjoitusten lukeminen on minulle parasta innoitusta omaan kirjoittamiseen. Tekstini kaikuvat aiemmin kirjoitettuja tekstejä ja jatkavat niiden aloittamia keskusteluja.”

Runo-Kaarina-kilpailuun Syrjämäki osallistui tänä vuonna neljättä kertaa. ”Kokoelman hiominen kannattaa. On hyvä huomata, että ilmaisun kehittäminen tuottaa tulosta ja se huomataan. Tänäkin vuonna yrittäneiden kannattaa siis yrittää ensi vuonna uudelleen”, kannustaa kilpailuraadin puheenjohtaja Kari Levola.

Voittopuhelu yllätti

Tämänvuotisen Runo-Kaarina-kilpailun osallistumisaika päättyi toukokuussa, ja voittaja valittiin kolme kuukautta myöhemmin. Levola soitti Syrjämäelle heti valintakokouksen päätyttyä elokuisena iltapäivänä. Puhelu yllätti Syrjämäen täysin: ”Kirjoitan runoja erityisesti siksi, että se on hauskaa ajanvietettä, joka tarjoaa palkitsevia oivalluksia. Tämä Runo-Kaarinaan osallistuminen on ollut hyvä kevätrituaali, deadline, joka on motivoinut saamaan asioita valmiiksi. En kuitenkaan ollut lainkaan valmistautunut voittoon tänäkään vuonna, olin ajatellut, että ehkä joskus, mutta ei vielä pitkään aikaan.”

Syrjämäen käsikirjoitus eli elokuisen puhelun jälkeen vielä paljon. ”Se voittaminenhan oli tavallaan ihan kauheaa! Minulla oli vain nippu runoja, jotka liittyivät jotenkin löyhästi yhteen. Onneksi elokuun jälkeen oli vielä useampi kuukausi aikaa työstää runoista kokoelma. Tavoitteenani oli kokonaisuus, jossa olisi vaihtelua, ja jonka taustalta voisi silti hahmottaa samana pysyvän runon puhujan ja löyhästi punotun juonikuvion. Olen iloinen työn valmistumisesta ja siitä, että lopulta kokoelman osat löysivät paikoilleen.” 

Kertomus ajan kulumisesta

Syrjämäki kuvailee Kaikukatve-kokoelmaansa: ”Se on tummasävyinen ja dystooppinen kertomus lähitulevaisuuden maailmasta, jossa runon henkilö havainnoi ajan kulumista, mittakaavoja ja mielensisäisiä prosesseja. Historia kiertää runon puhujan mielessä kehää niin henkilökohtaisella kuin kollektiivisella tasolla, ja aidon yhteyden saaminen muihin ihmisiin näyttää vaikealta.” Syrjämäki on mieltynyt ihmisyyden varjoisten puolien tutkimiseen kirjallisin keinoin, mutta kertoo, että Kaikukatve on myös varovaisen toiveikas rakkaustarina. ”Runon puhujan kuva maailmasta ja ihmisistä on paikoin kovin biologinen ja mekanistinen, mutta samalla hänellä on tarve löytää ihme tai sielu. Tätä etsintää suoritetaan myös runoissa kuvaillun toisen kautta. Lukijan päätettäväksi jää, onnistuuko se.”

Runo-Kaarina-raadin puheenjohtaja Kari Levola kommentoi kokoelmaa: ”Syrjämäen voittajakokoelma on vahva osoitus runon mahdollisuuksista. Sen kantavana äänenä on ylistys arjen olemiselle, elämän ihmeellisyyksille. Syrjämäki kirjoittaa läheltä ja pääsee kauas. Kaikukatveen runous on samanaikaisesti sävykästä ja syvää, tekijä on ottanut haltuunsa runon parhaita keinoja ja todistaa nöyrän kypsästi elettyä ja elämätöntä. Hanna Syrjämäen esikoiskokoelma on hyvällä tavalla valmis, avoin lukemiselle.”

Runo-Kaarina-voittajan esiintyy Kaarinassa

Kaupunginjohtaja Harri Virta ja valintaraadin puheenjohtaja Kari Levola julkistivat voittajan Kaarina-talon pihassa torstaina 19.11. klo 14 tulitaide-esityksen säestyksellä. Julkistuksen jälkeen, lauantaina 19.11. klo 19, Syrjämäki esiintyy Runo-Kaarina-klubilla Kaarina-talon aulassa. Sunnuntaina 22.11. klo 16 tuoretta voittajaa kuullaan vielä Kaarina-päivän juhlallisuuksien yhteydessä Kaarina-talon pihassa. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Julkistusjuhlallisuuksien jälkeen Syrjämäki palaa Hyvinkäälle omannäköiseensä arkeen. ”Olen utelias seikkailijatyyppi. En vielä tiedä, mitä kaikkea minusta tulee isona ja niin edelleen. Teen kätilön töitä, mutta olen kiinnostunut monipuolisesti ja intohimoisesti erilaisista ilmiöistä”, Syrjämäki kertoo. ”Kirjoittamisen ja lukemisen lisäksi vietän mielelläni aikaa minulle rakkaitten ihmisten kanssa ja kävelen ulkona vailla erityistä päämäärää. Rakastan metsiä, järviä ja vapauden tunnetta. Tykkään ottaa valokuvia ja vietän myös paljon aikaa tuijotellen joutilaana kattoon. Ei mitään kovin ihmeellistä, mutta silti maailman hienointa.”

Runo-Kaarina 2021

Runo-Kaarina on valtakunnallinen, vuosittainen esikoisrunoilijoiden kokoelmakilpailu, jota Kaarinan kaupunki on järjestänyt vuodesta 1994. Kilpailuun voivat osallistua suomenkielisillä kokoelmakäsikirjoituksilla kaikki sellaiset henkilöt, jotka eivät ole vielä julkaisseet runokokoelmaa. Kaarinan kaupunki kustantaa voittajateoksen, ja se julkistetaan loppuvuodesta.

Vuodesta 2019 lähtien Runo-Kaarina on ollut myös festivaali, poikkitaiteellinen runoviikonloppu, joka tuo Kaarinaan muun muassa runoesityksiä, iltaklubeja ja konsertteja helmikuussa. Runo-Kaarina-kilpailu 2021 julistetaan avatuksi festivaalin yhteydessä, ja kilpailutekstejä otetaan vastaan huhtikuun 28. päivään saakka.

Lisätiedot, valokuvat, arvostelukappaleet ja haastattelut:

Maija Leino
Kulttuurituottaja
Kaarinan kaupunki
0503145281
maija.leino@kaarina.fi

=""

Jaa