Valkeavuoren kampuksen peruskivi muurattiin auringon ja kuorolaulun säestäminä

Julkaistu: 12.5.2023 | Päivitetty: 22.8.2023

Valkeavuoren kampuksen työmaalla koneiden ääni jäi taustalle, kun Valkeavuoren koulun kuoro lauloi ja kutsuvieraat pitivät puheita peruskiven muuraustilaisuudessa 12.5.2023. Varhaiskasvatuksen, koulutuksen, perhekeskuksen ja vapaa-ajan toiminnan saman katon alle kokoavan kampuksen on tarkoitus avata ovensa oppilaille syksyllä 2025.

Perinteisen ja juhlallisen peruskiven muuraustilaisuuden avasi Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta lukemalla peruskirjan. Peruskirja suljettiin peruskiveen muurattavaan lieriöön yhdessä Suomessa käytössä olevien metallirahojen ja viimeksi ilmestyneen Kaarina-lehden kanssa. Lisäksi lieriöön suljettiin havainnekuva Valkeavuoren kampuksesta, valtuuston päätös nuorisovaltuuston aloiteoikeudesta yhdessä nuorisovaltuuston ryhmäkuvan kanssa sekä joitakin erityisrahoja, kuten Suomen kansallisbaletin kolikko.

Seuraava puhuja, Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho totesi, että kuokka on nyt maassa. Tällä Alho viittasi siihen, että Valkeavuoren kampushankkeen suunnittelutyö on ollut pitkä ja vaiheikas. Harkitsevaan ja laadukkaaseen suunnitteluun on kuitenkin perusteensa.

- Kaarinassa on haluttu katsoa vähän pidemmälle tulevaisuuteen ja se näkyy nyt tämän hankkeen laajuudessa ja moninaisuudessa. Hyvinvointialue-uudistuksen jälkeen kaupungin tärkeimpiä tehtäviä ovat juuri varhaiskasvatus ja perusopetus sekä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Tässä hankkeessa näkyvät kaikki nämä näkökulmat hyvin, Alho kertoi.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala iloitsi hankkeen etenemisestä ja kannusti nuoria aloitteellisuuteen.

- Nuorten äänellä on merkitystä. Älkää koskaan ajatelko, että jokin ajatus olisi liian pieni toteutettavaksi, teidän mielipiteillänne on väliä, Hakala rohkaisi.

Valkeavuoren nimelle löytyi mielenkiintoinen historia, kun koulurakentamisen asiantuntijarehtori Kaj Kanervavuori piti käyttäjän edustajan puheenvuoron. Aikalaislähteiden mukaan alueella on sijainnut Valkiamäki, jolla on poltettu merkkitulia ohjaamaan merenkulkijoita oikeille väylille. Valkea ei siis viittaa väriin valkoinen, vaan valkeaan, tuleen. Koulun nimen yhteydessä valkea viittaa symbolisesti opintuleen, joka ohjaa tiedon ja opin äärelle.

Kanervavuori ei osannut aavistaa vuonna 2015 projektin alkaessa, mitä kaikkea eteen tulisi.

- Emme rakenna Valkeavuorta siksi, että se on helppoa, vaan siksi, että se on vaikeaa, Kanervavuori kuvaili ja jatkoi kuulentojen hengessä, että

- Valkeavuoren kampuksen rakentamishankkeen toteutuminen on pieni askel eteenpäin nyt, mutta valtava harppaus tulevaisuudessa kampuksen käyttäjille - lapsille, nuorille ja aikuisille.

Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Haapasaari palautti mieliin kampuksen läheisyydessä olevan terveyskeskuksen rakentamisaikoja 1980-luvun alussa ja totesi silloisen hankkeen maksaneen 22 miljoonaa markkaa. Valkeavuoren kampus on yli 40 miljoonan euron hanke.

Rakentajan terveiset tilaisuuteen toi NCC:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori. 

- Tällainen yhteistoimintaurakoinnin malli, joka kerää yhteen eri alojen asiantuntijuuden, vaikuttaa vahvasti olevan sellainen, jota hyödyntämällä rahalle saadaan eniten vastinetta, Lehmusvuori totesi.

Itsekin skootterilla aikanaan Valkeavuorella ajellut kansanedustaja Sofia Virta kiitti ensin kuorolaisia, jotka jaksoivat lämpimässä säässä rauhallisina kuunnella aikuisten puheita. Kiitokset saivat myös väistötiloissa ja korona-aikana hienosti toiminut opetushenkilökunta.

- Valkeavuoren kampusta ei rakenneta pelkästään tulevaisuutta varten, vaan se rakennetaan varten jokaista hetkeä, jonka oppilaat ja henkilökunta siellä viettävät, kiteytti Virta.

Valkeavuoren koulun kuorolaisia osallistui peruskiven muuraukseen. Kuoro lauloi muun muassa ABC-laulun ja Arvon mekin ansaitsemme.
Muurareista vasemmalta Kaarinan kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja Juuso Ranne, Kaarinan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen, kansanedustaja Sofia Virta ja Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho.
Muurausvuorossa NCC:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori. Lieriö, johon tekstissä mainitut esineet suljettiin, on edustalla näkyvässä betonirenkaassa jo laastiin peittyneenä.

Valkeavuoren kampuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Jaakkola Arkkitehdit Oy. Kampukselle toteutetaan tilat noin 1050 oppilaan yhtenäiskoululle (vuosiluokat 0-9) sekä noin 90 lapsen päiväkodille. Lisäksi rakennukseen sijoittuu lasten ja nuorten sosiaali- ja terveyspalveluja sekä uusi valmistuskeittiö. Uusi koulurakennus yhdistetään Valkeavuoren liikuntahalliin yhdyskäytävällä. Seuraa Valkeavuoren rakentumista kaarina.fi/valkeavuorenkampus

Valkeavuoren kampuksen peruskiven muurasivat kansanedustaja Sofia Virta, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kari Nikkonen, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala, koulurakentamisen asiantuntijarehtori Kaj Kanervavuori, rakennuspäällikkö Jouko Jortikka, varhaiskasvatuksen johtaja Kaisa Mattila, kaupunginjohtaja Harri Virta, tekninen johtaja Jyrki Haapasaari, sivistysjohtaja Elina Heikkilä, kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää, hallintojohtaja Päivi Antola ja toimialajohtaja Esa Lehmusvuori (NCC). Yksi muurauslapio oli lisäksi varattu muille halukkaille.

Jaa