Veteraanipäivää juhlitaan Kotimäen koululla 26.4. osana veteraaniperinnekasvatusta

Julkaistu: 22.4.2024 | Päivitetty: 22.4.2024

Kaarinan vanhus- ja veteraanineuvosto ja Sotiemme 1939-1945 veteraaniperinnetoimikunta Kaarina järjestävät yhteistyössä Kotimäen koulun kanssa veteraanipäivänjuhlan Kotimäen koululla 26.4.2024 klo 9.00. Tilaisuus on osa veteraaniperinnetoimikunnan perinnekasvatustyötä, ja se on tarkoitettu Kotimäen koulun oppilaille.

Kotimäen koulusta juhlaan osallistuvat 2., 4., 6. ja 8. luokkien oppilaat. Koulun oppilaiden lisäksi paikalle on kutsuttu vanhus- ja veteraanineuvoston jäseniä edustamaan veteraanisukupolven lasten ikäluokkaa.

Vanhus- ja veteraanineuvosto toimii Kaarinan kaupungin ikääntyneen väestön vaikuttamistoimielimenä. Sotiemme 1939-1945 veteraaniperinnetoimikunta Kaarina puolestaan on perustettu jatkamaan ja vaalimaan Kaarinan-Piikkiön Sotaveteraanit ry:n toimintaa veteraaniväestön vähennyttyä vuosien myötä. Veteraaniperinnetoimikunnan tavoitteena on koota ja tallentaa sotaveteraaniperinnettä ja jakaa siihen liittyvää tietoutta tuleville sukupolville. Tällä hetkellä elossa olevia kaarinalaisia sotiemme 1939-1945 veteraaneja on jäljellä enää muutama.

Ohjelmassa musiikkia ja sotalapsen muistoja

Veteraanipäivänjuhlan Kotimäen koululla avaa vanhus-ja veteraanineuvoston puheenjohtaja Hannu Hurme, joka kertoo oppilaille, miksi veteraanipäivää vietetään, mitä tarkoittaa veteraanitoiminta ja miksi se on nykyisin muuttunut veteraaniperinnetoiminnaksi.

Hurmeen esityksen jälkeen Kaarinan kaupungin osallisuuskoordinaattori Petra Jorasmaa haastattelee kaarinalaista Keijo Tapperia hänen muistoistaan Ruotsissa vietetyistä sotalapsi-vuosista. Vuosina 1939-1945 Ruotsiin ja Tanskaan lähetettiin Suomesta turvaan lähes 80 000 lasta, joista osa jäi myöhemmin kokonaan palaamatta kotiin.

Lisäksi juhlassa kuullaan musiikkiesityksiä Kotimäen koulun alaluokkien kuoron ja yläluokkien bändin toimesta. Juhlassa olevista Suomen ja veteraanien lipuista vastaa Heimo Kukkonen veteraaniperinnetoimikunnasta.

Veteraanipäivän seppeleiden lasku

Kansallista veteraanipäivää vietetään lauantaina 27.4., jolloin Kaarinan vanhus- ja veteraanineuvosto kunnioittaa sotiemme veteraaneja laskemalla seppeleet Kaarinan keskustan, Kuusiston ja Piikkiön veteraanikiville klo 10.00. Piikkiön veteraanikiven luona järjestetään samaan aikaan myös kunniavartio reserviläisten toimesta. Seppeleidenlaskutilaisuus on avoin kaikille ja sitä voi halutessaan tulla seuraamaan.

Lisätietoja

Jaa