Lupapisteen käyttöohjeet

Tältä sivulta löydät ohjeistuksen Lupapisteen käyttämiseksi sekä suunnitelmien nimeämiseksi.

Rekisteröityminen ja kirjautuminen

 • Ota palvelu käyttöön klikkaamalla Lupapisteen etusivulla olevaa "Rekisteröidy palveluun" painiketta ja seuraa ohjeita tunnuksen luomiseksi. 
  • Lupapiste lähettää sähköpostiisi viestin, josta vahvistat rekisteröitymisen.
 • Kirjaudu lupapisteeseen syöttämällä Lupapisteen etusivulle sähköpostiosoitteesi ja valitsemalla "Seuraava". Anna rekisteröityessä valitsemasi salasana ja klikkaa "Kirjaudu palveluun".

Uuden hakemuksen jättäminen

 • Klikkaa "Tee hakemus" -painiketta ja kirjoita rakennuspaikan osoite sille varattuun kenttään. Tarkasta, että hanke sijoittuu oikealle kiinteistölle (tontille) ja klikkaa "Hae".
 • Valitse valikosta hankettasi parhaiten kuvaava toimenpide. Jos haet lupaa samanaikaisesti useammille toimenpiteille, haluat esimerkiksi rakentaa asuinrakennuksen ja autokatoksen ja porata maalämpökaivon, tee jokaiselle hankkeelle oma toimenpide saman hakemuksen alle.
 • Täytä "Hankkeen kuvaus" -välilehden kaikki kohdat.
 • Siirry "Osapuolet" -välilehdelle. Valtuuta hankkeelle useampia osapuolia, esim muita hakijoita "Valtuuta uusi henkilö" tai "Valtuuta uusi yritys" -painikkeella. Voit antaa lukuoikeuden "Lisää lukuoikeus" -painikkeella henkilöille, joiden on hyvä saada tietoa hankkeen etenemisestä. Muista myös lisätä pääsuunnittelijan ja luvan maksajan tiedot.
 • Siirry "Suunnitelmat ja liitteet" -välilehdelle. Lisää hankkeelle listatut liitteet ja niille tarvittavat tiedot. Lupapiste muuttaa liitteet automaattisesti PDF-muotoon, mikäli ne ovat jossain muussa muodossa. ENNEN SUUNNITELMIEN JA LIITTEIDEN LISÄÄMISTÄ, TUTUSTU TÄLLÄ SIVULLA OLEVAAN SUUNNITELMIEN NIMEÄMISOHJEESEEN!
 • Kun kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet on lisätty , siirry "Hakemuksen jättäminen" -välilehdelle ja klikkaa "Jätä hakemus". Huomioi, että hakemusta ei voi jättää vajain tiedoin. Täydennä hakemusta puutteiden osalta tai kysy neuvoa rakennusvalvonnasta. 

Jatkoajan hakeminen

Jatkoaika rakennustyön loppuunsaattamiseksi haetaan Lupapisteen kautta. Tarkemmat ohjeet jatkoajan hakemiseksi löydät alla olevasta liitteestä.

Naapurien kuuleminen

 • Naapurien kuuleminen voidaan tehdä kolmella eri tavalla:
  1. Voi kuulla naapurit itse, hakemalla naapurien allekirjoitukset Rakennusvalvonnan lomakkeet -sivulta löytyvälle Selvitys naapurien kuulemisesta -lomakkeelle.
  2. Voit antaa Lupapisteen kautta naapureille sähköpostiin linkin, josta he pääsevät tutustumaan hankkeeseen ja kirjaamaan tulleensa kuulluiksi tai jättämään huomautuksen.
   • Molemmissa ylläolevissa tapauksissa voit pyytää rakennusvalvontaa merkitsemään kuultavat naapurit "Lausunnot" -välilehdelle.
  3. Voit myös pyytää rakennusvalvontaa kuulemaan yhden tai useampia naapureita viranomaistyönä (maksullinen, 70€ / kuultava kiinteistö). 

Suunnitelmat ja niiden nimeäminen

Suunnitelmien tulee olla arkistointikelpoisia, mittakaavaan piirrettyjä, nimiöllä varustettuja  ja lukusuuntaan tallennettuja. Suunnitelman nimiösivulla ei saa olla muuta tietoa kuin nimiö, koska nimiön yläpuolelle tulee jäädä viranomaiselle tyhjää tilaa suunnitelmien leimaamiseksi. Ilman nimiösivua olevia suunnitelmia ei käsitellä.

Lupapiste muuttaa suunnitelmat automaattisesti oikeaan muotoon (pdf/A), kun ne tallennetaan hankkeelle.

Suosittelemme, että suunnitelmat teetetään rakennusalan ammattilaisilla. Oikeanlaiset suunnitelmat nopeuttavat lupaprosessin läpimenoa.

Suunnitelmien nimeäminen

Suunnitelmat tulee nimetä alla olevan nimeämisohjeen mukaisesti. Tutustu ohjeeseen ennen kuin lisäät suunnitelmia Lupapisteeseen.

Nimeämisohje

Jaa