Lintutornit ja näköalatorni

Kaarinan useat tornit houkuttelevat hyvien lintupaikkojen äärelle. Linturikkaalla Järvelän kosteikolla on myös lintulava, jonne johtaa pyörätuoliramppi.

Järvelän kosteikon lintulava

Järvelän kosteikko sijaitsee Littoistenjärven pohjoispuolella. Kosteikosta on muodostunut yksi Varsinais-Suomen parhaista lintupaikoista. Vuonna 2019 Järvelän kosteikko tunnistettiin myös yhdeksi maakunnan linnustollisesti tärkeimmäksi alueeksi.

Järvelän kosteikko on sattuman seurauksena vuonna 2009 syntynyt lajistorikas, tulviva peltoalue. Kosteikon reunalle valmistui vuonna 2013 lintujen seuraamiseen tarkoitettu lava, josta lintuja pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä. Järvelän kosteikon lintulava onkin mainio kohde myös lapsiperheille.

Lintulavalle johtaa liikuntaesteisille tarkoitettu pyörätuoliramppi. Lintulava ja sille vievä tieyhteys ovat helppokulkuisia, mutta pyörätuolilla liikkuessa on suositeltavaa ottaa avustaja mukaan.

Järvelän kosteikolle avautuvat näkymät myös Liedon kunnan puolella olevasta näköala- ja  lintutornista.

Pysäköinti:

Autoille on pysäköintipaikka Järveläntien ja Littoistenjärventien (ent. Vanha Littoistentie) risteyksessä (osoite: Järveläntie 6) ja siitä on noin 250 metrin kävelymatka Järveläntien varrella sijaitsevalle lintulavalle.

Littoistenjärven lintutorni

Littoistenjärven lintutorni sijaitsee järven pohjoispuolella aivan rannan tuntumassa. Tornille kannattaa ottaa mukaan kiikarit ja kaukoputki, koska keskellä järveä olevat linnut ovat kaukana. Vuonna 2019 Littoistenjärvi tunnistettiin yhdeksi Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmäksi alueeksi.

Lintutorni sijaitsee Littoistenjärven luontopolun varrella. Tornin läheltä löytyy myös Liedon kunnan puolella oleva näköala- ja lintutorni, josta avautuu näkymä  Järvelän kosteikolle.

Pysäköinti:

Autoille on hyvin pysäköintitilaa Littoisten uimarannan P-alueella (osoite: Littoistenjärventie 153). Uimarannalta on noin 500 metrin kävelymatka polkuja pitkin lintutornille.

Rauvolanlahden lintutorni

Rauvolanlahden lintutorni sijaitsee nimensä mukaisesti Rauvolanlahden rannalla vanhan vedenpuhdistamon länsipuolella. Rauvolanlahti kuuluu Natura 2000-suojelualueeseen ja valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan. Alueeseen sisältyy myös Rauvolanlahden luonnonsuojelualue, jossa moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai ratsain liikkuminen on kielletty. Lisäksi liikkuminen maastoon merkittyjen polkujen ulkopuolella on kielletty 1.4 - 31.7. välisenä aikana.

Lintutornille pääsee Vaarniemen luonnonsuojelualueen luontopolun kautta. Pysäköintipaikalta polun alkuun on matkaa noin 400 metriä. Jatka siis kävelyä P-paikalta Rauvolantietä pitkin vanhan vedenpuhdistamon ohitse. Luontopolku kääntyy tieltä oikealle lehtometsään ennen Vaarniemen rälssitilaa. Lintutornilta on yhteys Rauvolanlahden pitkospuita pitkin Turun puolelle Katariinanlaaksoon.

Luontopolulta ja tornilta voi jatkaa retkeä myös Pyhän Katariinan polkujen retkeilyreitille  ja Vaarniemen kalliolle, jonne noustaan pitkiä portaita pitkin. Kallion korkeimmalla kohdalla on näköalatorni. Tornin lähellä on myös laavu ja nuotiopaikka. Vaarniemen alueella tulenteko on sallittu vain laavun nuotiopaikalla.

Pysäköinti: Autoille on pysäköintipaikka Rauvolantien varrella ennen vanhaa vedenpuhdistamoa (osoite: Rauvolantie 157).

Kuusistonlahden lintutorni (pohjoinen)

Aivan Kuusistonlahden rannassa sijaitsee korkea lintutorni, josta on hyvät näköalat Kuusistonlahdelle. Torni sijaitsee Kappelinmäen - Kuusistonlahden luonnonsuojelualueella, lintuvesiensuojeluohjelma-alueella sekä Natura 2000-alueella Kuusistonlahti. Lisäksi alue on tunnistettu vuonna 2019 yhdeksi Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmäksi alueeksi.

Lintutorni sijaitsee Kuusiston saaressa Fiskarinsuntin rannalla. Polku lintutornille lähtee Linnanrauniontien parkkipaikkaa vastapäätä, toiselta puolelta tietä. Parkkipaikalta lintutornille on matkaa noin 50 m.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintialue osoitteessa Linnanrauniontie 556, 21620 Kaarina.

Parkkipaikalta pääset myös Kappelinmäen luontopolulle ja Kuusiston linnanraunioille.

Kuusistonlahden lintutorni (etelä)

Kuusistonlahden eteläinen lintutorni on uusittu täysin vuonna 2016. Tornilta avautuu näkymä yhdelle Varsinais-Suomen linnustollisesti tärkeimmälle alueelle. Tornilta pääsee tarkkailemaan vesilintuja ja kahlaajia melko läheltä.

Torni on Metsähallituksen hallinnoima ja se sijaitsee Kappelinmäen - Kuusistonlahden luonnonsuojelualueella, lintuvesiensuojeluohjelma-alueella sekä Natura 2000-alueella Kuusistonlahti.

Pysäköinti:
Autoille on pysäköintialue Fiskarintien varrella noin 250 metriä Piimäniityntien risteyksestä.

Vaarniemen näköalatorni

Vaarniemen näkötorni on rakennettu kallion korkeimmalla kohdalle, josta on hienot näkymät Turkuun asti. Torni sijaitsee Pyhän Katariinan polkujen retkeilyreitin varrella ja sen lähellä on laavu ja nuotiopaikka. Vaarniemen alueella tulenteko on sallittu vain laavun nuotiopaikalla.

Vaarniemen kalliolle ja näkötornille noustaan pitkiä portaita pitkin. Pysäköintipaikalta on portaille matkaa noin 700 metriä. Jatka siis kävelyä pysäköintipaikalta Rauvolantietä pitkin vanhan vedenpuhdistamon ohitse. Pellon jälkeen tulee risteys, josta tie kääntyy vasemmalle. Kalliolle nousevat portaat ovat heti risteyksestä oikealle.

Pysäköinti: Autoille on pysäköintipaikka Rauvolantien varrella ennen vanhaa vedenpuhdistamoa (osoite: Rauvolantie 157).

Jaa