Kaarina-taloon kaksi uutta taideteosta

Julkaistu: 22.7.2020 | Päivitetty: 22.7.2020
Kaarina-talon aulaan valmistuu syyskuussa kaksi uutta, näyttävää taideteosta: Anu Halmesmaan reliefi ja Vesa Aaltosen valokuvakokonaisuus.

Kaarina-talon taidekokoelma täydentyy syyskuussa kahdella uudella teoksella, Anu Halmesmaan Versot-reliefillä ja Vesa Aaltosen metsäaiheisella valokuvakokonaisuudella. Kaarinan kaupunki on tilannut teokset turkulaistaiteilijoilta, ja ne julkistetaan syyskuun puolivälissä.
 

Taidetta keskelle kaupunkia

”Kaarina mielletään paikaksi, jossa luonto on lähellä. Ihmiset muuttavat Kaarinaan juuri siitä syystä. Kaarina-talo on kuitenkin osa urbaanimpaa ympäristöä, täällä ei näy luontoa ikkunoista. Metsäaiheilla saadaan luontoa keskustaankin. Samalla saadaan tuotua taidetta lähelle sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät välttämättä käy usein gallerioissa. Päästään kosketuksiin kaupunkilaisten kanssa”, kommentoi Aaltonen, joka on valokuvannut teostaan varten Harvaluodon metsää Piikkiössä.

”Kaarina-talo on hyvä paikka taiteelle. Rakennus on arkkitehtonisesti tosi hieno, ja täällä on kirjasto, tiedon keskus, joka on yksi Verso-teokseni kantavista ajatuksista: meillä on kaikilla valtava määrä tietoa ympärillämme, mutta se, miten sitä pystymme imemään ja mitä sillä teemme, on kiinni kasvualustasta”, Halmesmaa pohtii.

Aaltosen valokuvat tulevat Kaarina-talon lounaskahvilan seinälle ja Halmesmaan reliefi samaisen Helsingin-puoleisen päädyn korkean aulan valkoiselle seinälle. Reliefin painavien teospalojen nostaminen tulee olemaan omanlaisensa haaste: ”Taloon tuodaan korkea rakennusteline, teospalat vinssataan ylös ja kiinnitetään seinään. En ole tehnyt näin suurikokoista kokonaisuutta aiemmin, tästä tulee tosi jännittävää”, Halmesmaa iloitsee.

Taiteilijavalinnat teki Kaarinan kaupungin, vapaa-ajan lautakunnan, Taiteen edistämiskeskuksen ja Kaarina-talon suunnittelusta vastanneen arkkitehtitoimisto Ark'Aboan edustajista koostuva työryhmä loppuvuodesta 2019. Turun taiteilijaseuran ylläpitämä Turun taidelainaamo toimi välittäjä- ja asiantuntijatahona taiteilijavalintoja ja teostilauksia tehtäessä. Luonnokset tilattiin alkuvuodesta, ja kesän ajan taiteilijat ovat työstäneet teoksiaan. Ne ripustetaan paikoilleen syyskuun alkupuolella, minkä jälkeen Kaarina-talossa järjestetään ohjelmallinen julkistusjuhla, johon kaikki ovat tervetulleita.
 

Entuudestaan tuttuja

Halmesmaa (s. 1981) on turkulainen kuvataiteilija, joka työskentelee veistoksen, grafiikan, maalauksen ja installaation parissa, ja jonka teoksiin on voinut tutustua lukuisissa ykstyis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri Suomea. Hän on valmistunut Turun Piirustuskoulusta vuonna 2006 ja Helsingin Kuvataideakatemialta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2010. Viime vuosina Halmesmaa on työskennellyt myös sisarustensa vaatesuunnittelija Miia Halmesmaan ja kuvataiteilija Mikko Halmesmaan kanssa Halmesmaax3-työryhmänä, joka toteutti heinäkuussa 2020 Turun Rettinginrinteen tapahtumaportaikkoon Paradise City -palmuveistoksen, levähdyspaikan, joka viestittää kaupunkilaisille, ettei paratiisia löytääkseen tarvitse matkustaa kaukomaille.

Aaltonen (s. 1965) on pitkän linjan valokuvataiteilija, joka tunnetaan niin Turku-kuvistaan kuin abstrakteimmistakin maisemista. Viime aikoina Aaltonen on kuvannut erityisesti metsäaiheita, joihin voi tutustua esimerkiksi Joella-gallerian näyttelyssä tulevana talvena. Aaltonen on valmistunut vuonna 1995 Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta ja työskennellyt laaja-alaisesti valokuvauksen kentällä. Hän opetti valokuvausta Turun taideakatemialla vuodesta 1997 vuoteen 2005 – myös Halmesmaalle.

Taitelijat ilahtuvatkin, kun huomasivat, että viereiselle seinälle tulee tutun ihmisen teos. Teostenkin välillä on luonnollinen yhteys: ”On ollut ilo huomata, että nämä teokset tulevat olemaan tosi hyvä pari. Vaikka ne ovat toteutukseltaan ihan erilaisia, on niissä lopulta todella samanlaiset lähtökohdat. Molemmissa on kuitenkin kysymys ihmisen ja luonnon suhteesta”, Aaltonen summaa.
 

Mahdollisimman lähelle luontoa

Ihmisen ja luonnon välinen suhde on ollut ajankohtainen taiteen lähtökohta aina. Sekä Halmesmaalle että Aaltoselle aiheesta on tullut viime aikoina vielä läheisempi; Aaltosesta on tullut metsänomistaja, ja Halmesmaa viimeistelee puutarhuriopintoja Tuorlassa Kaarinassa. ”Toki olen aina käsitellyt ihmisen ja luonnon suhdetta, mutta nyt mukaan on tullut uudenlaista omakohtaisuutta metsänomistajuuden myötä, minulla on sellainen parin hehtaarin perintömetsä, jossa olen tehnyt hommia koko kuluneen poikkeuskevään. Kunnioitus luontoa kohtaan lisääntyy entisestään, kun tuntee istuttamansa puut ihan alusta, kävystä saakka”, Aaltonen pohtii.

Myös Halmesmaalle uudet kokemukset ovat tuoneet lisäideoita taiteelliseen työskentelyyn: ”Tuorlassa oppimani on selventänyt entisestään sitä, millaisten asioiden kanssa haluan olla tekemisissä. Koulussa rakastin erityisesti kasvibiologiaa, siinä tullaan niin keskeisten asioiden äärelle. Kasvit tekevät yhteyttäessään kaiken sen hapen, jota me tarvitsemme. Siinä ihmisen ja luonnon suhde konkretisoituu, siinä sen tajuaa. Me tarvitsemme puita hengittämiseen, ne eivät tarvitse meitä, se meidän pitäisi muistaa.”

Aukioloajat
Kaarina-talon ovet avautuvat talviaikaan arkisin klo 8 ja kesäaikaan 1.6.-31.8. klo 9 ja ovat avoinna iltaisin ja viikonloppuisin kirjaston aukioloaikojen tai tapahtumien mukaan.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Lisätietoja

Katso pääkirjaston, palvelupiste Fiskarin ja muiden talon toimijoiden aukioloajat Kaarina-talon sivuilta

Jaa