Koulumatkat turvallisesti ja aktiivisesti

Julkaistu: 5.8.2024 | Päivitetty: 5.8.2024
Koulut alkavat Kaarinassa torstaina 8.8. Tällöin liikenteeseen tulee paljon pieniä ja uusia kulkijoita, jotka vasta opettelevat liikenteessä kulkemista.

Turvalliset koulumatkat

Nyt viimeistään kannattaa aloittaa uusien koululaisten kanssa turvallisen koulureitin opettelu. Vanhempien koululaisten kanssa on myös hyvä kerrata liikennesäännöt ja turvallinen liikennekäyttäytyminen ennen koulun alkamista.

Vanhemmalla ja aikuisella on iso rooli lapsen liikennekasvatuksessa. Lapsi oppii mallista ja turvallisten liikkumistapojen ja -asenteiden kehittäminen vie aikaa. Siksi koulureitit kannattaa käydä läpi yhdessä lapsen kanssa useita kertoja ennen koulun alkua.

Muistathan, että huoltajan vastuulla on turvallisen koulureitin ja kulkutavan suunnittelu. Lisäksi koululaisen turvallista kulkemista liikenteessä kannattaa seurata säännöllisesti sekä liikennesääntöjä kerrata eli huomioi myös muiden kuin ekaluokkalaisten koulumatkaturvallisuus.

Kaarinan kaupunki jakaa kaikille ekaluokkalaisille kouluissa Liikenneturvan Jalan & pyöräillen -oppaat, niihin kannattaa kotona koko perheen tutustua huolellisesti yhdessä.

Liikenneturvan sivuilta löytää hyviä vinkkejä turvallisen koulumatkan harjoitteluun yhdessä koululaisen kanssa:

Liikennesäännöistä ja liikennekäyttäytymisestä kannattaa ehdottomasti jutella kotona myös vanhempien lasten kanssa, koska 15-17 -vuotiaiden ikäryhmä näkyy selkeänä piikkinä onnettomuustilastoissa.

Aktiiviset koulumatkat

Kaarinan kaupunki on mukana Fiksusti kouluun -hankkeessa ja suosittelee aktiivisia koulumatkoja eli koulumatkojen kulkemista kävellen tai pyörällä. Lapselle koulumatka kävellen tai pyörällä on erinomaista hyötyliikuntaa. Aivotoiminta on virkeämpää ja tunneilla keskittyminen paranee, kun ylimääräisen energian saa purettua koulumatkan aikana.

Keskimääräinen koulumatka Kaarinassa on arviolta noin 1,5 kilometriä eli noin 10 minuuttia pyöräillen tai 20 minuuttia kävellen. Jos kyseisen koulumatkan kulkee aktiivisesti omin voimin ilman autokyytiä, voi koululainen saavuttaa jopa 50 % päivittäisestä kestävyysliikuntasuosituksesta. Koulumatkoista saa siis helposti lisää aktiivisuutta päiviin.

Koulujen saattoliikenne

Vanhempien kannattaa pohtia, onko lapsen kuljettaminen autolla kouluun aina tarpeellista tai fiksua itsensä, lapsensa tai lasten kavereiden kannalta. Mitä vähemmän koulujen ympäristössä on turhaa saattoliikennettä, sitä rauhallisempaa, viihtyisämpää ja turvallisempaa kaikilla lapsilla on koulumatkoilla ja koulujen lähistöllä.

Mikäli kuitenkin tuot lapsesi autolla kouluun, tulee koulujen lähistöllä aina ajaa fiksusti ja huolehtia kaikkien lasten turvallisuudesta. Ei siis kiireellä tai kiukulla liikenteeseen. Noudata aina koulun ohjeita sallituista saattoliikennepaikoista äläkä tee yllättäviä liikkeitä koulujen läheisyydessä. Lapset luottavat, että sinä autoilijana noudatat liikennesääntöjä.

 

Kaarinan kaupunki toivottaa kaikille koululaisille turvallisia koulumatkoja!

Jaa