Turvallisesti ja aktiivisesti koulumatkalle

Julkaistu: 7.8.2023 | Päivitetty: 22.8.2023
Koulut alkavat Kaarinassa torstaina 10.8. Tällöin liikenteeseen tulee paljon pieniä ja uusia kulkijoita, jotka vasta opettelevat liikenteessä kulkemista.

Liikenneturvallisuusvinkkejä koulumatkoille

Nyt viimeistään kannattaa aloittaa uusien koululaisten kanssa koulureitin opettelu. Vanhempien koululaisten kanssa on myös hyvä kerrata liikennesäännöt ja turvallinen koulureitti ennen koulun alkamista.

Vanhemmalla ja aikuisella on iso rooli lapsen liikennekasvatuksessa. Lapsi oppii mallista ja turvallisten liikkumistapojen ja -asenteiden kehittäminen vie aikaa. Siksi koulureitit kannattaa käydä läpi yhdessä lapsen kanssa useita kertoja ennen koulun alkua.

Muistathan, että huoltajan vastuulla on turvallisen koulureitin ja kulkutavan suunnittelu. Lisäksi koululaisen turvallista kulkemista liikenteessä kannattaa seurata säännöllisesti sekä liikennesääntöjä kerrata eli huomioi myös muiden kuin ekaluokkalaisten koulumatkaturvallisuus.

Liikenneturvan siivuilta löytää hyviä vinkkejä turvallisen koulumatkan harjoitteluun yhdessä koululaisen kanssa:

 

Aktiivisesti kouluun

Oletko ajatellut, että lukuvuoden aikana koululainen kulkee kodin ja koulun välillä lähes 400 matkaa. Jos lapsi tai nuori kulkee kävellen tai pyörällä kouluun esimerkiksi kahden kilometrin matkan, kertyy hänelle lukuvuoden aikana noin 800 aktiivista kilometriä.

Kaarinan kaupunki on mukana Fiksusti kouluun -hankkeessa ja suosittelee aktiivisia koulumatkoja eli koulumatkojen kulkemista kävellen tai pyörällä. Aktiivisesti liikuttu koulumatka on yhtä turvallista kuin passiivisesti kuljettu koulumatka. Lapselle koulumatka kävellen tai pyörällä on erinomaista hyötyliikuntaa ja lisäksi lapsi oppii kulkemaan liikenteessä ja havainnoimaan ympäristöä. Aivotoiminta on virkeämpää ja tunneilla keskittyminen paranee, kun ylimääräisen energian saa purettua koulumatkan aikana.

Koulujen saattoliikenne

Koulujen läheisyydessä liikkuu lapsia, jotka luottavat autoilijoihin.

Jos tuot lapsen kouluun autolla, muistathan noudattaa liikennesääntöjä ja koulun opasteita saattoliikennejärjestelyistä:

  • huomioi kävellen ja pyöräillen kulkevat lapset
  • ennakoi ja varo lasten yllättäviäkin liikkeitä
  • älä aja kielletyille paikoille tai väylille, huomioi myös mahdolliset työmaista johtuvat muuttuvat liikennejärjestelyt koulujen alueilla
  • noudata liikennemerkkejä ja koulun lähettämiä saattoliikenteen ohjeita
  • älä tee u-käännöksiä, ohituksia, kiihdytyksiä tai muita yllättäviä liikkeitä koulujen läheisyydessä.

Ole tarkkana liikenteessä sekä muista maltti ja rauhallisuus autonratissa.

Ajattele myös muiden lapsia, eli aja koulun saattoliikennepaikoilla ja koulujen läheisyydessä mennen tullen erittäin varovasti.

 

Kaarinan kaupunki toivottaa kaikille koululaisille turvallisia ja aktiivisia koulumatkoja!

Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Jaa