Yhteisöllinen taidereitti rakentuu Valkeavuoren kampukselle ja kutsuu mukaan kuntalaisia taiteen luomiseen!

Julkaistu: 11.7.2024 | Päivitetty: 12.7.2024

Valkeavuoren uudelle kampusalueelle Kaarinan keskustaan, rakentuu taidetta niin ulko- kuin sisätiloihin. Uuden kampuksen julkisen taiteen taidehankkeen ensimmäiset taiteilijat on valittu ja teoskokonaisuudet kutsuvat mukaan kuntalaisia osallistumaan teosten tekoon. Seuraavat työpajat alkavat 27.7.2024.

Kaarinan ydinkeskustaan rakentuu uusi Valkeavuoren kampus. Koulu- ja päiväkotiympäristön lisäksi kampukselle tulee monikäyttöisiä sivistys- liikunta-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoimintaa tukevia oppimisympäristöjä.Valkeavuoren kampuksen taidehankinta koostuu kolmesta kokonaisuudesta: taidehankinnat ulko- ja sisätilaan sekä yhteisölliset taidehankinnat lyhyemmille jaksoille.

Sisätiloihin toteuttaa taidetta kuvataiteilija Jan-Erik Andersson. Kaksivaiheisen hankintaprosessin päätteeksi Anderssonin luonnos Avaruus ja mielikuvitus vei voiton, sillä teoksessa yhdistyy muun muassa Kaarinan avaruusperintö sekä johdanto tiedon äärelle valon saattelemana. Kaksivaiheinen hankintaprosessi käsitti avoimen portfoliohaun sekä rinnakkaisen luonnostilauksen viideltä eri taiteilijalta.

Ulkotaidetta toteuttaa kuvataiteilija Oona Tikkaoja, jonka teoskokonaisuus Valkeavuoren muut maailmat perustuu Tikkaojan Piiloleikki – yhteisötaidekonseptiin ja tulee käsittämään sekä fyysisiä että digitaalisia osia. Tikkaojan teoskokonaisuus korostaa yhteisöllisyyttä ja tavoittelee n. 300 henkilön osallistamista teoskokonaisuuden rakentamiseen.

Osallistu Valkeavuoren kampuksen taiteen luomiseen. Seuraavat työpajat alkavat 27.7.2024

Oona Tikkaojan teoskokonaisuus Valkeavuoren muut maailmat rakennetaan yhdessä. Tikkaoja ja sanataiteilija Veera Vähämaa ohjaavat yhdessä taidepajoja, joissa luodaan sisältöjä ja osia Tikkaojan teoskokonaisuudelle. Työpajoja järjestetään kuudesta eri teemasta, joissa käsitellään erilaisin taiteellisin menetelmin muun muassa muiden maailmojen yhteiskuntajärjestystä, kasvillisuutta, rakennuksia, esineitä ja olentoja. Teoskokonaisuuden verkkosivuilta löytyy lisätietoa työpajoista ja teoksesta.

Osa työpajoista järjestetään yhdessä Kaarinan kansalaisopiston kanssa ja työpajat ovat avoimia kaikille ja maksuttomat. Seuraavat työpajat järjestetään heinä-elokuussa ja niissä pohditaan muunlaisia kasveja. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 24.7. Kaarinan kansalaisopiston verkkosivujen kautta.

Kaarinan kaupungin toistaiseksi suurimman taidehankkeen keskiössä ovat paikka- ja yhteisösidonnaisuus sekä monimuotoisuus ja osallistaminen, jotka tulevat näkymään muun muassa taideteosten toteutustavoissa. Kestävä, oivaltava ja osittain uusiutuva taidekokonaisuus lisää koko alueen viihtyisyyttä ja ottaa huomioon kampuksen tulevat käyttäjät ja toiminnot.

Taidetta kaupungissa – Julkista taidetta Kaarinassa

Kaarinassa on tehty päätös prosenttiperiaatteen noudattamisesta taidehankinnoissa. Tällä tarkoitetaan sitä, että osa rakennushankkeiden kustannuksista käytetään taiteeseen. Kaarinan julkisen taiteen taidehankkeiden tavoitteena on luoda kestävää, innostavaa ja oivaltavaa taidetta kaupungin eri uudisrakennus- ja peruskorjauskohteisiin, ottaen huomioon tilojen tulevat käyttäjät ja toiminnot.

Kaarinassa on tällä hetkellä meneillään neljä taidehanketta: Valkeavuoren kampusKairiskulman päiväkotiHovirinnan rantasauna sekä Piispanlähteen koulun nuortentalon laajennusosa. Viimeisin valmistunut julkisen taiteen hanke on Hovirinnan uusi koulutalo, jonka sisältä löytyy kuvataiteilija Ritva Kovalaisen taidetta ja koulun pihalta kuvataiteilija Erika Kallasmaan taidetta. Lähitulevaisuudessa odottavat seuraavat taidehankkeet: Piispanlähteen koulun lastentalo sekä Kaarinan lukio.

Kaarinan taidehankkeiden kulmakiviin lukeutuvat alueellisuus, tulevien käyttäjien oma ääni ja kädenjälki, kestävä kehitys sekä monimuotoisuus. Taidehankkeissa käyttäjien osallistaminen on merkittävässä asemassa, jotta taide ei jäisi tilassa irralliseksi.

Kaarinan julkisen taiteen hankkeista ja muista taideteoksista julkisilla paikoilla voi lukea lisää Kaarinan kaupungin verkkosivuilta 

Lisätiedot:

Kulttuurituottaja Tove Forssell, Kaarinan kaupungin Kulttuuri- ja kirjastopalvelut, p. 050 314 5281, tove.forssell@kaarina.fi 

Jaa