Taidehankinnat ja julkinen taide

Kaarinassa noudatetaan taidehankintojen yhteydessä prosenttiperiaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että osa uusien rakennushankkeiden kustannuksista ohjataan taiteeseen. 

Ajankohtaisimpia taidehankkeita ovat tällä hetkellä Valkeavuoren uuden kampuksen taidehankinnat sekä Piispanlähteen koulun uusiin tiloihin tulevat taidehankkeet. 

Ajankohtainen taidehankintakokonaisuus on myös Hovirinnan uuden koulutalon teokset, jotka tulevat elävöittämään koululaisten arkea niin sisätiloissa kuin pihallakin. Hovirinnan suomen- että ruotsinkielisen koulun oppilaan osallistuivat taideteosten suunnitteluun sekä toteutukseen ja valmiissa teoksissa on vahvasti nähtävissä ja esillä oppilaiden kädenjälki. Sisätaide valmistui keväällä 2022 ja ulkotaide valmistuu syksyllä 2023. 

Toteutuneisiin taidehankkeisiin lukeutuu muun muassa vuonna 2018 avautuneen Kaarina-talon täydentävät taidehankinnat, jotka valmistuivat kulttuuri- ja kirjastotalon aulatiloihin alkusyksystä 2020 sekä Valkeavuoren liikuntahalliin toteutuneet taidehankinnat. 

Valkeavuoren kampus

Valkeavuoren alue sijaitsee Kaarinan keskustassa lähellä palveluita ja luontoa. Alue on koulu- ja päiväkotiympäristön lisäksi monikäyttöinen sivistys- liikunta-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoimintaa tukeva oppimisympäristö.

Varhais- ja esikasvatuksessa sekä perusopetuksessa on lapsia ja oppilaita noin 1150, joiden lisäksi koulukeskuksen tukipalveluiden, päiväkodin sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöä on 160. Yhteensä kampusaluetta käyttää arjessaan noin 1500–1600 ihmistä. Kampuksella on myös liikuntahalli, joka valmistui keväällä 2022. Kampusalueen käyttäjien arvoja ovat yhteisöllisyys, ennakkoluulottomuus, vastuullisuus sekä toisten kunnioitus. Uusi kampusalue valmistunee vuoden 2025 aikana.

Valkeavuoren kampuksen taiteen visio: Valkeavuoren kampuksella taide on kiinteä osa arkea. Kampukselle toteutettava taide tukee vuorovaikutusta ja oppimista. Taiteen lähtökohtia ovat paikka- ja yhteisösidonnaisuus sekä monimuotoisuus ja osallistaminen, jotka tulevat näkymään muun muassa taideteosten toteutustavoissa. Kestävä, oivaltava ja osittain uusiutuva taidekokonaisuus lisää koko alueen viihtyisyyttä ja ottaa huomioon kampuksen tulevat käyttäjät ja toiminnot.

Avoin portfoliohaku - Valkeavuoren kampus 25.9.-22.10.2023

Valkeavuoren alue on koulu- ja päiväkotiympäristön lisäksi monikäyttöinen sivistys- liikunta-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoimintaa tukeva oppimisympäristö. Taidehankkeen tarkoituksena on tukea yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä avoimen oppimisympäristön periaatteita julkisen taiteen avulla.

Tavoitteena on luoda kestävä, oivaltava, osittain uusiutuva teoskokonaisuus, joka lisää kampuksen viihtyisyyttä ja ottaa huomioon tilojen tulevat käyttäjät ja toiminnot. Lähtökohtia ovat alueellisuus, tulevien käyttäjien oma ääni ja kädenjälki sekä monimuotoisuus, joiden toivotaan näkyvän muun muassa taideteosten materiaaleissa ja toteutustavoissa sekä taiteen vaikutuksessa tilallisuuteen. Keskeinen osa Valkeavuoren taidehanketta on osallistaminen. 

Avoimen portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmällä etsitään 1–2 teosta tai teoskokonaisuutta toteutettaviksi Valkeavuoren kampuksen sisätiloihin, kahteen eri kohteeseen:

  • Kohde 1: pääsisäänkäynnin yhteydessä olevan hissikuilun ulkoseinät
  • Kohde 2: 2. kerroksen aulan aitioiden sisäpinnat

Kaarinan kaupunki avaa kaikille Suomessa toimiville ammattitaiteilijoille portfoliohaun, johon ilmoittautuneiden joukosta valitaan kolme taiteilijaa suunnittelemaan tulevaa teosta. Portfoliohaku aukeaa 25.9.2023 ja päättyy 22.10.2023 klo 23.59.

Päätöksen rinnakkaiseen luonnostehtävään valituista taiteilijoista ja toteutettavasta teoksesta tekee hankkeeseen nimetty taidehankintatyöryhmä. Taiteilijavalinnat tehdään loka-marraskuussa, jonka jälkeen valitut taiteilijat pääsevät laatiman luonnoksia. Taidehankintoja rahoittaa Kaarinan kaupunki. 

Avoin portfoliohaku ladattavissa alla. Huomioithan, että mikäli portfolion muoto tai sisältö ei täytä haussa pyydettyjä seikkoja, taidehankintatyöryhmällä on oikeus jättää se käsittelemättä. Ethän vielä portfoliossa sisällytä varsinaisia teosideoita.

Avoimessa portfoliohaussa sekä kaksi-vaiheisessa luonnostilauksessa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta. 

 

Lisätietoja:

Tove Forssell, kulttuurituottaja

Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut

tove.forssell@kaarina.fi

Avoin portfoliohaku - Valkeavuoren kampus

Jaa