Yksi parhaista - Tutustu työntekijöihimme
Yksi parhaista -juttusarjamme esittelee Kaarinan kaupungin työntekijöitä. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa on julkaistu huhti-toukokuussa 2023, ja sarja täydentyy vuoden aikana vielä uusilla jutuilla.
Siivoustyönjohtaja Johanna Mäensalo tekee monipuolista työtä kivassa porukassa
Johanna Mäensalon työura Kaarinan kaupungilla alkoi vuonna 2016 Valkeavuoren koulun laitoshuoltajana. Sitä ovat seuranneet kouluttautumiset siivoustyönohjaajaksi, esihenkilöksi sekä työskentelyjakso yksityisessä siivousalan yrityksessä. Vuodesta 2018 Johanna on toiminut kaupungin teknisissä palveluissa, aluksi siivoustyönohjaajana ja nyt siivoustyönjohtajana.
- Toimialueenamme on koko Kaarina eli vastaamme koulujen, päiväkotien, liikuntatilojen, kirjastojen ja virastorakennusten puhtaudesta. Tiimiimme kuuluvat kaksi siivoustyönjohtajaa, siivoustyönohjaaja ja noin 40 laitoshuoltajaa. Meillä on aivan paras työryhmä, kertoo Johanna.
Johannan tehtäviin sisältyvät laitoshuoltajien esihenkilönä toimiminen, työsuunnittelu, perehdytys, opastus ja laadunvalvonta sekä henkilöstöhallinnon kuviot.
- Tavallinen arkipäivä alkaa usein laitoshuoltajien sijaisten etsimisellä ja jatkuu monipuolisena työn ohjaamisena, siivouskohteiden laadunvalvontana ja vaikkapa siivousaineiden ja -tarvikkeiden tilaamisena. Henkilöstöpula on alan ongelma, mutta meillä tilanne on tällä hetkellä hieman parempi. Kaupungin etuina muihin siivoustyönantajiin verrattuna ovat muun muassa työaika ja palkkaus. Meillä ei ole esimerkiksi ilta- tai viikonlopputyötä.
Kaarinassa on hyvä työyhteisö
- Kaarina on mielestäni hyvä työnantaja. Parasta ovat työkaverit! Porukka on iloista ja auttavaista. Tarvittaessa saa tukea ja apua – ja vastauksen kysymyksiin, kunhan muistaa kysyä. Esimerkiksi henkilöstöhallinnon osaaminen on todella hyvää.
Kaarinan uuden strategian arvoista (avoimuus, rohkeus, yhteisöllisyys) omimmakseen Johanna tuntee avoimuuden.
- Henkilöstön huomioiminen ja avoin kanssakäyminen kaikkien kanssa ovat arvokkaita juttuja, samoin kuin tietysti yhteisöllisyys. Nämä ovat myös ne syyt, joiden vuoksi aikoinaan palasin takaisin Kaarinaan ja joiden vuoksi aion täällä pysyäkin. Tosin kesällä tähän tulee pieni tauko, sillä odotamme perheenlisäystä ja edessä on vanhempainvapaa. Siitä aiheutuvat järjestelyt töiden näkökulmasta ovat nekin jo valmiina, eli hyvillä mielin mennään kohti uutta elämänvaihetta, toteaa Johanna tyytyväisenä.

Kuva: Heli Aalto
Kunnallisteknisen asentajan Vesa Alasen työ vesihuollossa on itsenäistä, liikkuvaa ja yhteisöllistä
Vesa Alasen työura kunnallisteknisenä asentajana alkoi vuonna 2008 Piikkiön kunnan palveluksessa. Kuntaliitoksen yhteydessä 2009 Vesa siirtyi Kaarinan kaupungin teknisiin palveluihin vesihuoltolaitokseen. Vuodesta 2015 Vesa on työskennellyt jäteveden pumppaamoiden valvonta- ja huoltotehtävissä. Pumppaamojen toimintavarmuus edellyttää säännöllisiä huoltotoimenpiteitä.
- Kaarinassa on yli 80 jätevesipumppaamoa, jotka työparini kanssa kierrämme kaikki kerran kuussa ja suurimmat pumppaamot päivittäin. Pumppaamojen valvonta hoituu etäyhteydellä verkkopalvelussa, mutta kaikki muu työ tehdään paikan päällä. Kiireisimpinä päivinä voi työauton mittariin kertyä jopa noin 120 kilometriä eli aika liikkuvaa tämä työ on, kuvailee Vesa työtään.
Valvomo ja korjauspajatoiminta ovat Rauhalinnassa, jossa Vesan työviikko käynnistyy työryhmän yhteisen aamukahvin merkeissä.
- Aika itseohjautuvaa tämä työ on. Parasta työssäni ovat työkaverit, meillä on täällä hauska porukka. Autamme toisiamme, eikä meidän työyhteisössämme olla tiukkarajaisia tehtävien suhteen.
Kaupunki huolehtii työntekijöidensä työturvallisuudesta
Vesihuollon tehtävissä työskentelee Kaarinassa noin 20 henkilöä. Kunnallisteknisten asentajien lisäksi vesihuollossa toimii kaksi työnjohtajaa, varastomies, kolme toimistosihteeriä, kaksi putkimiestä, yksi laitosmies, verkostoinsinööri sekä vesihuoltopäällikkö. Tällä porukalla huolehditaan kaarinalaisten vesihuoltopalveluista kokonaisvaltaisesti: rakennetaan uutta, korjataan vanhaa sekä ylläpidetään vesijohto- ja viemäriverkostoa, vaihdetaan vesimittareita, tehdään liitostöitä, valmistellaan liittymissopimuksia ja laskutetaan asiakkaita.
- Tämä on mukavan vaihtelevaa työtä. Käytännön huoltotehtävissä pääsee tutustumaan jätevesiverkon sisältöön ja siihen, mitä kaikkea sieltä löytyykään, aina haarukoista ja lusikoista lähtien. Huoltotöissä onkin työturvallisuudesta huolehdittava aivan erityisesti. Meillä on käytössä tietenkin kunnolliset suoja-asut ja tarvittaessa muun muassa kaasujen mittauslaitteistot. Kaarinan kaupunki on kiitettävästi panostanut näihin työturvallisuusasioihin, kiittelee Vesa työnantajaansa.
Yhteisöllisyys ulottuu työyhteisöstä asukkaisiin
Kaarinan kaupungin uuden strategian arvoista (avoimuus, rohkeus, yhteisöllisyys) tärkeimmäksi Vesa nostaa yhteisöllisyyden.
- Paitsi että meillä on hyvä työyhteisö, ajattelen yhteisöllisyyttä myös asiakasnäkökulmasta. Kyllähän me täällä vesihuollossa olemme kaarinalaisten asukkaiden asiakaspalvelijoita.

Kuva: Heli Aalto
