Ajankohtaista perusopetuksessa (päivitetty 1.12.2020)

Julkaistu: 14.8.2020 | Päivitetty: 22.8.2023

Lähiopetus lähtökohtana

Lähtökohtana on, että opetus järjestetään syksyllä lähiopetuksena. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä vain laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä, mikä tarkoittaa, että etäopetusta järjestetään perusopetuksessa vain vallitsevan koronatilanteen sitä edellyttäessä.

Koulutyö jatkuu kussakin yksikössä opetussuunnitelman mukaisena. Hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota ja kouluarjessa minimoidaan kontaktit. Kuntakohtaisista järjestelyistä tiedotetaan säännöllisesti Wilman kautta ja kaupungin kotisivulla. Lisäksi kukin koulu tiedottaa koulukohtaisista arjen järjestelyistä omissa tiedotteissaan ja viesteissään.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia

Paras tapa torjua tartuntoja on hyvä käsihygienia. Sekä oppilaat että aikuiset pesevät kätensä useita kertoja päivässä esimerkiksi tulleessaan ulkoa sisälle, siirtyessään tilasta toiseen ja ennen ruokailua. Lisäksi kädet pestään aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan mahdollisuuksien mukaan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Mikäli käsien peseminen ei ole mahdollista edellä esitetyllä tavalla, käytetään käsihuuhdetta.

Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella.

Osa huoltajista on miettinyt, tulisiko lapsen käyttää koulussa suojavarusteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei tällä hetkellä suosittele maskien käyttöä alakoululaisille. Yläkoululaisille suositellaan maskia 3.12. lähtien. Myös lukiossa on opiskelijoita koskeva maskisuositus.

Tarpeettomia kontakteja vältetään

Koulussa vältetään tarpeetonta kokoontumista ja kouluarki pyritään järjestämään mahdollisimman vähin kohtaamisin. Tulee kuitenkin muistaa, ettei kouluarkea ole kokonaan mahdollista järjestää siten, etteivät oppilaat olisi tekemisissä toistensa ja opettajan kanssa.

Koulutyötä tehtäessä oppilaat sijoitetaan luokkatiloissa mahdollisimman etäälle toisistaan. Koulupäivän aikana ryhmät työskentelevät, ruokailevat ja ulkoilevat siten, että kohtaamisia minimoidaan. Tästä seuraa, että koulupäivän sisäiset aikataulut voivat jonkun verran poiketa tavanomaisesta.

Henkilökunnan yhteydenpito, esim. kokoukset järjestetään etäyhteyksiä hyödyntäen ja siirtymistä toteutetaan vain välttämättömät. Pienten tiimien, esim. opettajatyöparien ja -ryhmien on kuitenkin mahdollista tehdä töitä yhdessä. Myös iltapäivätoimintaa ja muuta koulun kerhotoimintaa järjestetään ajankohtaisia hygieniaohjeita noudattaen eli kerhoon tullaan vain terveenä ja käsien pesuun kiinnitetään erityistä huomiota. Sään salliessa kerhon väki on paljon ulkona, mikä pyydetään huomioimaan lapsen vaatettamisessa.

Urheilukilpailut ja vastaavat kokoontumiset on edelleen toistaiseksi peruttu. Myös kaikki leirikoulut, luokkaretket, opintomatkat ja vastaavat perutaan toistaiseksi. Koulun lähistölle suuntautuvat retket ovat mahdollisia.

 Liikuntatuntien ohjelmana on mahdollisuuksien mukaan ulkoliikuntaa ja sisäliikunnassa huomioidaan hygieniaohjeistukset. Yhteydenpito koulun ja kotien välillä toteutetaan ensisijaisesti Wilmaa ja puheluita hyödyntäen, mikä tarkoittaa, ettei koululle kokoontumista edellyttäviä vanhempainiltoja toistaiseksi järjestetä. Koulualueella ja -rakennuksissa ei tule vierailla kuin välttämättömissä tilanteissa ja pakolliset vierailut sisätiloissa tulee pitää lyhyinä. Lisäksi tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Siivous, yhteiskäyttötavarat ja oppilaiden omat tavarat

Koulurakennusten ja niiden irtaimen siivousta toteutetaan Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaisesti lähiopetuksen jälleen alkaessa. Kosketuspinnat pyyhitään säännöllisesti ja hygieniaan kiinnitetään eritystä huomiota. Erityistä huomiota kiinnitetään ruuan jakelutilanteiden hygieniaan.

Yhteiskäytössä olevia työvälineitä, kuten näppäimistöjä, tabletteja tai askartelutarvikkeita (esim. sakset) puhdistetaan käyttäjien välillä. Lisäksi oppilaita ohjeistetaan pesemään kädet ennen ja yhteisvälineiden käytön jälkeen.

Oppilaiden ei tule tuoda mukanaan kouluun toistaiseksi ylimääräisiä tavaroita, esim. leluja, pelejä tms.

Koulukuljetus

Kuljetusjärjestelyiden järjestämisestä ja turvallisuudesta on konsultoitu Kaarinan kaupungin terveyspalveluiden tartuntatautilääkäriä. Keskeistä turvallisuuden kannalta on se, ettei kukaan tule sairaana kouluun eikä koulukuljetuksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistus korostaa koulukuljetuksissa seuraavia tartunnalta suojautumisen periaatteita:

  1. Varmistetaan, että oppilaat eivät matkusta sairaana ja että kuljettaja ei tule sairaana tai oireisena töihin. Tämä on tärkein suojautumistoimenpide.
  2. Pidetään etäisyyttä ja pidättäydytään fyysisestä kontaktista (esim. kättely). Tämä koskee sekä oppilaita että kuljettajaa.
  3. Korostetaan hyvää yskimis- ja aivastamishygieniaa.
  4. Huolehditaan käsihygieniasta.
  5. Huolehditaan kulkuneuvon siisteydestä ja pintojen puhtaudesta.

Koulukuljetuksia koskien on voimassa maskisuositus. Oppilaille, jotka ovat oikeutettuja koulukuljetukseen, jaetaan maskeja kullakin koululla.

Vaikean koronavirustaudin riski

Perusopetuksessa oppilas on oppivelvollinen ja hänen tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä myönnetty vapautusta. Koulu voi perusopetuslain mukaan myöntää oppilaalle luvan erityisestä syystä tilapäiseen poissaoloon opetuksesta tai oppilaan kohdalla voidaan toteuttaa erityisiä opetusjärjestelyjä, joihin siirtymisen perusteena voi olla esimerkiksi terveydentila. Tilanteen arvioimiseksi ja ratkaisujen tueksi koulu voi edellyttää huoltajaa toimittamaan oppilaan tilanteesta selvityksen, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden mukaan vaikea koronavirustauti on harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä, eikä valtaosalla niistä lapsista ja nuorista, joilla on jokin pitkäaikaissairaus. Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille.

Mikäli lapsellanne on sairaus, jonka takia hän kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään ja saattaa tarvita lähiopetuksesta poikkeavia opetusjärjestelyjä, tulee teidän ottaa yhteyttä lapsenne hoitavaan lääkäriin. 

  • Mitä tarkoitetaan vaikealla koronavirustaudin riskiryhmällä?
  • Hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, osallistua lähiopetukseen.
  • Lääkärintodistuksessa tulee todeta selkeästi, että lähiopetukseen palaaminen ja siihen osallistuminen ei ole mahdollista vaikeaan koronavirustaudin riskiryhmään kuulumisen takia.
  • Mikäli lääkäri toteaa lääkärintodistuksessa lapsenne tai hänen perheenjäsenensä koronariskin niin suureksi, ettei tavanomaiseen lähiopetukseen osallistuminen ole mahdollista, tulee teidän ottaa yhteyttä lapsenne koulun rehtoriin ja esittää lääkärintodistus.
  • Lääkärin toteaman vaikean koronavirustaudin riskin perusteella oppilaan kohdalla voidaan toteuttaa perusopetuslain mukaisia erityisiä opetusjärjestelyjä.
  • Huomioittehan, että lääkäri voi kirjoittaa lääkärintodistuksen, jossa ei ole tarkempia tietoja huoltajan terveydentilasta, mutta josta käy ilmi huoltajan kuuluminen riskiryhmään ja se, ettei oppivelvollisuusikäinen voi tästä syystä osallistua perusopetukseen lähiopetuksessa.

Poissaolot

Poissaolojen osalta noudatetaan samoja linjauksia kuin tähänkin asti eli huoltajan tulee ilmoittaa koululle, jos oppilas on pois koulusta esimerkiksi ollessaan sairaana. Huoltaja voi myös hakea lapselleen lupaa olla pois koulusta perustellusta syystä, esim. perheen yhteisen matkan vuoksi. Hakemus täytetään Wilmassa. Oppilaan luokanopettaja, -valvoja tai -ohjaaja voi myöntää oppilaalle enintään kolmen päivän poissaolon. Sitä pidemmistä poissaoloista päättää rehtori ja yli kahden viikon poissaolosta johtava rehtori.

Huomioittehan, ettei pois koulusta huoltajan hakemuksella oleville järjestetä etäopetusta. Opettaja ilmoittaa poissaolon aikaisista tehtävistä esimerkiksi Wilmassa ja huoltaja vastaa oppilaan perusopetuksen edistymisestä poissaolon ajalla.

Apua ja tukea

Oppilashuolto ja kouluterveydenhuolto ovat oppilaiden käytettävissä. Palvelua järjestetään sekä lähitapaamisina että etäyhteyksiä hyödyntäen.

Lapsenne oman koulun koulukuraattoriin, -psykologiin ja -terveydenhoitajaan saatte helpoiten yhteyden Wilman kautta.

Kouluun ei saa tulla sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. (THL) Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on täsmentänyt ohjeistustaan koskien lasten infektioita, testaamista ja kouluun palaamista:

  • Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.
  • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
  • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.
  • Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.
  • Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali, eikä infektio-oireita ole.

Mikäli huoli flunssaoireisen lapsen voinnista herää, tulee huoltajan olla yhteydessä Kaarinan terveyskeskukseen (arkisin klo 8-16, puh. 02 588 2600) ja toimia sieltä saamiensa ohjeiden mukaan. Terveyskeskuksen ollessa suljettuna otetaan yhteyttä Turun yhteispäivystykseen (puh. 02 313 8800).

Jos oppilas sairastuu päivän aikana, hänet siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa.

Ulkomailta palaavat

Ulkomailta palattaessa tai matkustettaessa kouluvuoden aikana, tulee huomioida Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistus, joka päivittyy koronatilanteen mukaisesti.

Lisätietoja: THL:n verkkosivut

Jos koulussa todetaan koronavirustartunta

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla koulussa, selvitetään, onko tapahtunut altistumista. Terveysviranomaiset vastaavat altistuneiden kartoittamisesta ja yhteydenottamisesta sekä jatkotoimista.

Kaarinan kaupunki

Jaa