Aluehallintoviraston määräys yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista voimaan 26.10.2020

Julkaistu: 20.10.2020 | Päivitetty: 29.4.2021

Määräys

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Varsinais-Suomen kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 26.10.–25.11.2020.

Kyseisellä määräyksellä kumotaan samalla Varsinais-Suomen kuntien alueiden osalta 22.9.2020 annettu aluehallintoviraston määräys.

Alueellinen koronaryhmä antoi omia suosituksiaan jo aiemmin

Koronapandemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa. Ilmaantuvuus kasvoi lokakuun alussa hyvin nopeasti, mutta kiihtymisen vauhti on nyt hieman taittunut. Tiistaina 20.10. kokoontunut alueellinen koronaryhmä suositti jo kokouksensa jälkeen, että yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestetään sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa vain, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Koronavirustartunnoista yli puolet pystytään tällä hetkellä jäljittämään. Merkittävä osa tartunnoista tulee nyt omilta perheenjäseniltä ja muusta lähipiiristä.

– Arjen havaintomme on, että maskeja ei vielä kattavasti käytetä julkisissa tiloissa. Kaikissa tilanteissa tulisi käyttää kasvomaskia entistä järjestelmällisemmin, jos riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voi pitää. Huolellinen käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit ovat yhä kaikkein keskeisintä koronaviruksen ehkäisyssä. Haluan korostaa haavoittuvien väestöryhmien kuten ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamista kaikin keinoin, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. 

Maanantaina 19. lokakuuta tuli voimaan alueellisen koronaryhmän aiemmin lokakuussa antama suositus, että sisätiloissa ei tule järjestää yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia.

– Korostamme, että yksityistilaisuuksien järjestämisessä tulee käyttää erityistä harkintaa. Juhlia järjestettäessä tulisi huolehtia vähintäänkin tilaisuuksiin osallistuvien turvallisista etäisyyksistä, varmistaa riittävän suuret tilat sekä esimerkiksi porrastaa osallistumista, sanoo Mikko Pietilä.

Lue koko Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote 20.10.2020

Jaa