Fiksusti ja aktiivisesti liikkuen kouluun

Julkaistu: 15.9.2023 | Päivitetty: 15.9.2023
Koulumatka voi olla enemmän kuin vain matka kouluun, kun sen kulkee fiksusti kävellen tai pyörällä.

Tiesitkö, että kaarinalainen lapsi tai nuori kulkee kouluvuoden aikana keskimäärin 600 kilometriä pelkkiä koulumatkoja? Keskimääräinen koulumatka Kaarinassa on arviolta noin 1,5 kilometriä eli noin 10 minuuttia pyöräillen tai 20 minuuttia kävellen. Jos kyseisen koulumatkan kulkee aktiivisesti omin voimin ilman autokyytiä, voi koululainen saavuttaa jopa 50 % päivittäisestä kestävyysliikuntasuosituksesta. Koulumatkoista saa siis helposti lisää aktiivisuutta päiviin.

Ensi viikolla vietetään Euroopan liikkujan viikkoa ja nyt onkin hyvä kerrata liikennesäännöt ja kannustaa lasta kulkemaan aktiivisesti kouluun. Mikä parasta, aktiivisessa koulumatkojen kulkemisessa ei ole ikärajaa, vaan kaikilla on mahdollisuus liikkua kävellen tai pyörällä, vaikka ensin vanhemman kanssa.

Koulumatkoista hyvinvointia ja oppimista

Koulumatkoista oppimista:

  • Kävellessä tai pyöräillessä oppii havainnoimaan ympäristöä ja aistit kehittyvät. Lisäksi aivotoiminta on virkeämpää ja tunneilla keskittyminen paranee, kun ylimääräisen energian saa purettua koulumatkan aikana.

Koulumatkoista energiaa:

  • Ulkona liikkuessa saa raitista ilmaa ja tuntee olon ja mielen virkeämmäksi.

Koulumatkoista terveyttä:

  • Aktiivisella koulumatkaliikkumisella kunto kohenee ja sydän- ja verisuonitautiriski pienenee sekä jalkojen lihasvoima paranee.

Koulumatkoista ympäristötekoja:

  • Aktiivisesti liikkumalla voi tehokkaasti pienentää hiilijalanjälkeä, ilmansaasteita ja melua.

Koulumatkoista itsevarmuutta ja itsenäisyyttä:

  • Koulumatka liikkuen opettaa vastuullisuutta ja itsenäisyyttä sekä kasvattaa turvalliseksi liikkujaksi.

Koulumatkoista iloa ja hauskuutta:

  • Koulumatkan voi kulkea ystävän kanssa jutellen tai löytää matkan varrelta jotain mielenkiintoista.

Vanhemmatkin fiksusti kouluun

Vanhempien kannattaa pohtia, onko lapsen kuljettaminen autolla kouluun aina tarpeellista tai fiksua itsensä, lapsensa tai lasten kavereiden kannalta. Mitä vähemmän koulujen ympäristössä on turhaa saattoliikennettä, sitä rauhallisempaa, viihtyisämpää ja turvallisempaa kaikilla lapsilla on koulumatkoilla ja koulujen lähistöllä.

Mikäli kuitenkin tuot lapsesi autolla kouluun, tulee koulujen lähistöllä aina ajaa fiksusti ja huolehtia kaikkien lasten turvallisuudesta. Ei siis kiireellä tai kiukulla liikenteeseen. Noudata liikennesääntöjä ja koulun ohjeita sallituista saattoliikennepaikoista, älä tee yllättäviä liikkeitä tai u-käännöksiä koulujen läheisyydessä.

Jaa