Kaarina-talon näyttelyt 2023

Julkaistu: 28.10.2022 | Päivitetty: 2.11.2022

Vuoden 2023 näyttelyt Kaarina-talossa ovat jälleen kokoelma kiinnostavia ja koskettavia aiheita, ajatuksia ja toteutuksia. Näyttelyissä pohditaan paljon elämää, onnellisuutta ja mielenpolkuja sekä vuodenaikoja ja luontokokemuksia. Näytteilleasettajina on jälleen niin yksittäisiä taiteilijoita, taiteilijaryhmiä kuin paikallisia yhdistyksiä. 

Näyttelyvuoden aloittaa Merja Pitkäsen upea veistosnäyttely Olotila, joka koostuu vanhoista huonekaluista, lähinnä tuoleista ja niiden osista rakennetuista veistoksista. Ne kertovat elämästä, kokemuksista ja kytköksistä sukupolvien ja aikakausien välillä. Toinen tammikuun näyttelyistä on Eero Alhon Läheltä, jossa on luontovalokuvien ja runojen muodostamia teospareja. Näyttelyn tavoitteena on saada ihmiset pysähtymään pienten asioiden äärelle. Sekä luonnossa, että itsessään, omassa luonnossaan.

Helmikuussa nähdään äidin ja tyttären, Riitta ja Anni Lintuahon, yhteinen näyttely Löytöretki. Riitta tekee maalauksissaan löytöretkiä menneistä aikakausista nykyhetkeen mielen sisäisiä reittejä kulkien ja Anni puolestaan retkeilee vuodenaikojen vaihteluun, valoihin ja väreihin, jotka pysäyttävät voimallaan ja herkkyydellään. Anni haluaa maalata hetket muistiin sellaisina, kuin ne voi kaikin aistein kokea. Kaarina-talon toisessa kerroksessa Kulttuuri karttana suomalaiseen mielenmaisemaan -näyttelyn valokuvien kautta Suomeen muuttaneet kertovat siitä, miten suomalainen kulttuurikokemus on vaikuttanut heihin. Näyttely on osa Kaarinan kirjaston Kirjasto osaksi maahanmuuttajien arkea –hanketta.

Maaliskuussa on Kaarina-Teatterin Vanumamma-näytelmän ensi-ilta ja samaan aiheeseen voi tutustua Kaarina-talon ensimmäisen kerroksen näyttelyssä Vanumamma – Aline Grönbergin tarina. Näyttelyssä on kauppaneuvos Grönbergin henkilökohtaisia sekä Turun Vanun tuottamia esineitä ja valokuvia sekä hänen matkoistaan ja Kaarinan Vähä-Rauhalinnasta. Kaarina-talon toisessa kerroksessa nähdään Kynällä ja kameralla –kirjasta valkokankaalle - elokuvajulisteiden näyttely, joka koostuu kirjasta tehtyjen elokuvien julisteista. Julisteet on koottu eri vuosikymmeniltä, vanhimmat vuodelta 1939 ja uusimmat vuodelta 2000. 

Huhtikuussa Pinja-Leena Lappi ja Heljä-Liina Tuominen kutsuvat näyttelyvieraan astumaan mielikuvituksellisen värikylläiseen ja sadunomaiseen maailmaansa. Toisen kerroksen näyttelyn maalaukset ovat puolestaan Turun suomenkielisen työväenopiston Maalausateljee-kurssilta.  Maalaukset ovat valmistuneet kuvataiteilija / opettaja Merja Ylitalon ohjauksessa vuosien 2022–2023 aikana. 

Toukokuussa Kaarinan kaupungin ympäristönsuojelun ja viherpalveluiden Haitalliset vieraslajit -näyttely kertoo vieraslajien tunnistamisesta, haitoista ja torjunnasta. Mukana on VieKas LIFE -hankkeen näyttely sekä kuvia Kaarinassa tehtävästä vieraslajien torjunnasta. Toukokuussa päästään tutustumaan myös vuorottelupiirtämiseen, joka on Martti Suorlahden ja isänsä Ollin, yhteinen harrastus, jossa samaa kuvaa piirretään vuoron perään. Kuva aloitetaan jostain sattumanvaraisesta syheröstä, joka kehittyy lopulta usein ihmis- tai eläinhahmoksi.

Kesän ensimmäiset näyttelyt kesäkuussa ovat Lilja Nummilan ja Hilla Nummilan Osatotuus ja osa valhetta, jossa on yhdessä ja erikseen maalattuja töitä totuuden ja valheiden nostamista tunteista sekä Katariina Aallon Tunne itsesi. Aallon näyttelyn teokset kuvittavat jatkuvaa henkisen kasvun matkaa, uskomusten purkua ja tunteiden kohtaamista, joiden päämääränä on rauha ja vapaus. Abstraktit maalaukset kutsuvat katsojaa pysähtymään ja hengittämään siveltimenvetojen äärellä.

Heinäkuussa Kaarina-talon ensimmäisen kerroksen näyttelyssä on Ulla Joutsamon ja Marke Laaksosen Maalauksia luonnon inspiroimana. Näyttelyssä on pääasiassa öljyvärimaalauksia pleksille. Vahvojen värien maalareina, Ullaa ja Markea kiehtoo tässä tekniikassa erityisesti se, että pleksi saa värit loistamaan voimakkaina. Toisessa kerroksessa on Kristiina Lähteenmäki-Heinin näyttely Iholle. Näyttelyn nimi kuvastaa paitsi maalauksia, jossa mennään iholle, läheltä kasvoja, ilmeitä, tunteita yksityiskohtineen, mutta myös maalausten aiheiden ja maalausjäljen tarkoitusta mennä katsojan iholle. 

Elokuussa Jenny Lipposen Hetki happee -näyttely kysyy: ”Milloin viimeksi pysähdyit ja otit hetken ihan vain itsellesi?” Joka tuutista tulee ärsykettä, taukoamatta aamusta iltaan, eikä koskaan pääse kunnolla tylsistymään. Vasta tylsyydessä pääsee dialogiin oman sisäisen äänensä kanssa ja luovuus pääsee kukoistamaan. Lipponen luo taidetta joka pysäyttää sekä katsojan että hänet itsensä, ja muistuttaa elämän tärkeistä asioista. Toisena näyttelynä on Rosa Heinon Luontoni, joka on tummanpuhuva näyttely, jonka teemana on luonto ja siihen kytkeytyvät mytologiat. Näyttely on koottu Heinon töistä vuosien varrelta. Teokset on toteutettu pääosin öljyvärein kankaalle.

Kaarinan Taideyhdistyksen vuosinäyttely Kuvien näyttämöllä, antaa tekijöille tilaa luovaan työskentelyyn ja teokset voivatkin pohjautua elämyksiin, unelmiin, muistoihin tai näkemyksiin. Näyttely nähdään syyskuussa. Kuten myös Birgitta Holopaisen Poluilla-näyttely, jonka maalauksissa Holopainen käsittelee luonnon ja mielenmaiseman kauneutta ja positiivisia vaikutuksia. Näitä tuntemuksia hän kuvaa abstraktin ja esittävän välimaastossa kulkevalla ilmaisutavalla.

Lokakuussa nähdään käsityötaidetta, kun kaarinalainen harrastusseura Piikkiön Pilkkutilkut tuo 20-vuotisjuhlanäyttelunsä Kaarina-talon ensimmäiseen kerrokseen. Pilkkutilkut on yksi valtakunnallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n 80:sta jäsenkillasta.  Toisessa kerroksessa puolestaan on kaarinalaisen yhdistyksen Kaarinan Kuvaajien valokuvanäyttely Vuodenkierto maisemassa. Näyttelyssä on maisemakuvia Suomesta koko vuodenkierrosta: talven lumisista maisemista kevääseen ja luonnon heräämiseen, sitten kesän lämpöön ja syksyn keltaisuuteen. Kuvissa peltoja, metsiä, järviä, merta, kallioita, maisemaan kuuluvaa elämää, auringonnousua ja laskua, kuun kumotusta taivaalla.

Marraskuussa nähdään taidemaalari Säde Nummisen koloristinen taidenäyttely Ennen kuin kadotaan, joka kuvaa asioita, jotka tekevät ihmisen onnelliseksi. Värit ovat Nummisen intohimo ja hänen akryylimaalaustensa keskiössä on tunteiden ilmaisu abstraktin kuvataiteen keinoin. Niin ikään marraskuussa nähdään Emilia Jäärannan Departures - Watercolors of Encounters and Farewells –näyttely, jossa on akvarelleja pakenemisesta, pelastumisesta ja palosta. 


Lämpimästi tervetuloa tutustumaan Kaarina-talon näyttelyihin jälleen vuonna 2023!


Lisätiedot:
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut
050 353 0946, anri.veston@kaarina.fi

Näyttelyt 2023 | Kaarina-talo

TAMMIKUU 3.-30.1.

Kaarina-talo 1 krs | Merja Pitkänen: Olotila
Kaarina-talo 2 krs | Eero Alho: Läheltä

HELMIKUU 2.-27.2.

Kaarina-talo 1 krs | Anni ja Riitta Lintuaho: Löytöretkellä
Kaarina-talo 2 krs | Kulttuuri karttana suomalaiseen mielenmaisemaan

MAALISKUU 2.-30.3.

Kaarina-talo 1 krs | Vanumamma – Aline Grönbergin tarina
Kaarina-talo 2 krs | Kynällä ja kameralla –elokuvajulisteiden näyttely

HUHTIKUU 4.-28.4.

Kaarina-talo 1 krs | Pinja Lappi ja Heljä-Liina Tuominen
Kaarina-talo 2 krs | Maalausateljee-kurssin maalareiden näyttely

TOUKOKUU 3.-30.5.

Kaarina-talo 1 krs | Kaarinan kaupungin ympäristönsuojelu & viherpalvelut: Haitalliset vieraslajit
Kaarina-talo 2 krs | Olli & Martti Suorlahti: Vuorottelupiirtämistä

KESÄKUU 2.-29.6.

Kaarina-talo 1 krs | Hilla ja Lilja Nummila: Osatotuus ja osa valhetta
Kaarina-talo 2 krs | Katariina Aalto: Tunne itsesi

HEINÄKUU 3.-28.7.

Kaarina-talo 1 krs | Ulla Joutsamo ja Marke Laaksonen: Maalauksia luonnon inspiroimana 
Kaarina-talo 2 krs | Kristiina Lähteenmäki-Hein: Iholle

ELOKUU 2.-30.8.

Kaarina-talo 1 krs | Jenny Lipponen: Hetki happee
Kaarina-talo 2 krs | Rosa Heino: Luontoni

SYYSKUU 2.-29.9.

Kaarina-talo 1 krs | Kaarinan Taideyhdistys: Kuvien näyttämöllä
Kaarina-talo 2 krs | Birgitta Holopainen: Poluilla

LOKAKUU 3.-30.10.

Kaarina-talo 1 krs | Pilkkutilkut 20v
Kaarina-talo 2 krs | Kaarinan Kuvaajat: Vuodenkierto maisemassa

MARRASKUU 2.-29.11.

Kaarina-talo 1 krs | Säde Numminen: Ennen kuin kadotaan
Kaarina-talo 2 krs | Emilia Jääranta: Departures - Watercolors of Encounters and Farewells

Jaa