Kaarina-talon näyttelyt 2025

Julkaistu: 9.10.2024 | Päivitetty: 9.10.2024

Vuosi 2025 tuo Kaarina-taloon näyttelyitä, joissa räiskyvät valo, ilo ja elämänkirjo sekä näyttelyitä, joissa etsitään rauhaa, aitoutta ja yksinkertaisuutta. Näyttelyissä pohditaan muun muassa lajien välisiä yhteyksiä, luontoa ja luonnonsuojelua. Tekniikkoina ja materiaaleina nähdään akryyli- ja öljymaalausta, vesiväritöitä ja kynäpiirroksia, sekatekniikkaa, keramiikkaa, kierrätysmateriaaleja, puupiirroksia ja tekstiilitaidetta. Näytteilleasettajina on niin yksittäisiä taiteilijoita, taiteilijaryhmiä kuin paikallisia yhdistyksiä. Lämpimästi tervetuloa nauttimaan vuoden jokaisena kuukautena kahdesta uudesta näyttelykokonaisuudesta!

Tammikuu aloitetaan Mirja Sergeliuksen ja Riitta Hidénin pyöreällä keramiikkanäyttelyllä. Taiteilijat lähtivät tutkimaan pyöreyttä, joka on luonnon oma vahva muoto niin pienessä kuin suuressa mittakaavassa, ja leikkimään sillä keramiikan keinoin. Toisessa vuoden aloittavassa näyttelyssä on kokoelma kerroksellisia, tunnelmaltaan unenomaisia teoksia, joissa vahvat ja herkät eläinhahmot kuvastavat alitajuntaa ja toimivat sen oppaina. ”Eläimet tulevat usein uniini tuomaan viestejä. Entä mistä ne itse uneksivat?”, kysyy taiteilija Hanna Aav.

Helmikuun näyttely koostuu Emma Lappalaisen ja Katriina Kivisen maalauksista ja veistoksista, jotka räjäyttävät kaamoksen kaikkiin prismasta säteileviin väreihin. Intuitiiviset, meditatiiviset teokset tarjoavat katsojalle ikkunan värikkäämpään maailmaan, joka sen hetken ei ole pelkkää utopiaa. Oman mielen, värin ja valon syvyyksiin voi sukeltaa näyttelyyn kuuluvassa taideteltassa. Taiteilijat ovat yhteiskunta-alan maistereita, ja he kutsuvat näyttelyvieraat pohtimaan värien merkitystä jaetussa ympäristössämme. Kaarina-talon toisessa kerroksessa nähdään Sami Rahmanin eläinmuotokuvia, joissa värit korostavat ja valaisevat maalausten siluetteja.

Kaarinan Taideyhdistyksen jäsenten näyttelyssä maaliskuussa on esillä elämän koko kirjo. Ajatus kantaa -näyttely sisältää niin hauskoja hetkiä, syviä tuntoja, kauneutta, draamaa, luonnonvoimia sekä valoa. Maaliskuun toisessa näyttelyssä Markku Tuukkanen luo omaa muoto- ja värimaailmaansa kynällä, vesiväreillä, guasseilla ja akryylillä, perinteisesti, mutta silti uusilla tavoilla. Teosten aiheet ovat taiteilijalle tärkeitä näkymiä, kuten ihmisiä luonnon uumenissa arkisina ja kauniina.

Huhtikuussa Jonna Oksasen keramiikkaveistoksia ja Mirkka Mattheiszenin piirustuksia yhdistävässä Liekoja -näyttelyssä pohditaan yhteyksiä, joita rakentuu ihmisestä ihmiseen tai ihmisen ja muiden lajien välille. Inhimillinen, eloton ja elollinen monimuotoisuus kommunikoivat näyttelyn teoksissa. Yleisö kutsutaan myös osallistumaan näyttelyn teemoihin sen yhteydessä järjestettävissä työpajoissa. Toisen kerroksen näyttelyssä Niemenkulman koulun oppilaiden upeat työt täyttävät seinät. 

Toukokuussa Suma, eli Turun Sunnuntaimaalarit ry, täyttää Kaarina-talon puupiirroksilla ja tekstiilitaiteella. Ensimmäisen kerroksen näyttely esittelee usean tekijän puupiirroksia vuosien varrelta. Näyttelyyn on tuotu myös kaiverrettuja koivuvanerilaattoja ja välineitä, millä teoksia on tehty. Turun Sunnuntaimaalarit ry on järjestänyt puupiirroskursseja säännöllisesti yli 10 vuoden ajan. Opettajina ovat olleet taidegraafikot Teija Lehto sekä Taru Salonen. Toisessa kerroksessa pensselit on vaihdettu neuloihin ja lankoihin. Näyttelyssä on esillä useiden oppilaiden tekstiiliteoksia sekä iso monta metriä pitkä kirjottu Vuodenaika-teos, johon osallistuivat kaikki kurssilaiset. Opettajana on ollut tekstiilitaiteilija Anna-Maija Aarras. 

Kesäkuun ensimmäisen kerroksen näyttely käsittelee suomalaisen saariston kauneutta ja haavoittuvuutta yhdistäen merimaisemien abstraktit öljyvärimaalaukset luonnonsuojeluun liittyviin teemoihin. Heidi Krogerusta innoittaa Itämeren tutkimus- ja suojelutyö, ja taiteilija haluaa tarjota katsojille mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan saaristoluonnon tulevaisuutta.  Toisessa kerroksessa valokuvaaja Karoliina Juusti on pysähtynyt saman merellisen aiheen äärelle näkökulmana ihmisen kaipuu päästä hektisestä maailmasta pysähtymään yksinkertaisempien asioiden pariin. Tämän tunteen kuvaaja itse on löytänyt saaristosta ja ikuistanut sen valokuviksi. 

Juhlakattaus on Turunmaan Keraamikkojen killan 20-vuotisjuhlanäyttely. Näyttely on oodi killan yhteistyölle, hulluttelulle ja ilolle. Kiltalaiset tarjoavat Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa keraamisen Juhlakattauksen, mutta ei aivan perinteisellä tavalla. Turunmaan Keraamikkojen kilta on vuonna 2005 perustettu alan ammattilaisten yhdistys, jolla on noin 30 jäsentä ympäri Varsinais-Suomea. Heinäkuun toisessa näyttelyssä Erittäin salaisen tissimerenneitoseuran ”Piikkiönlahden merenneito – sarjakuvan takaa” -näyttelyssä esitellään taiteilijakollektiivin sarjakuva-antologiaa sekä sen tekoprosessia. Feministisen taiteilijakollektiivin antologiassa merenneidon ruumis huuhtoutuu Piikkiönlahden rannalle. Neljän tekijän tarinat punoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kertoo ystävyydestä, salaliitoista ja silleistä sekä paljastaa pikkukaupungin synkän salaisuuden. Näyttelyssä on esillä niin originaalisivuja kuin prosessikuvia ja luonnoksia.

"Elämme neliulotteisessa todellisuudessa ja lisäksi meillä jokaisella on omia, henkilökohtaisia ulottuvuuksiamme”, kertoo Tiina Laiterä Ladau elokuun näyttelystä, jonka teoksiin on antanut inspiraatiota muun muassa taiteilijan henkilökohtainen kiinnostus luonnontieteisiin maailmankaikkeuden ja meren syvyyksinä, sekä ajan ja unien pohjattomuus. Toisessa kerroksessa Nona Stenvallin muotokuvanäyttelyn teemoja ovat herkkyys, ilo ja suru. Aitous ihmisissä inspiroi taiteilijaa ja hän toivoo tunteiden näkyvän maalauksissa ja siten herättävän katsojassa tunteita.

Lohikäärme on maailmanlaajuisesti levinnyt myyttinen olento, josta on voinut löytää taideteoksen jo kuusituhatta vuotta sitten. Pelätyt ja palvotut -taiteilijakollektiivi sai alkunsa vuoden 2024 helmikuussa, ja yhteisestä innostuksesta syntyi neliosainen lohikäärmeteemainen näyttelysarja. Syyskuussa 2025 Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään näyttelyn neljäs, ja samalla viimeinen, osa. Kollektiivin monitaitoisuus tuo näkyväksi sen, kuinka monimuotoinen ja -tulkintainen olento lohikäärme on. Toisessa kerroksessa Kaarinan kansalaisopiston kuvataiteen opettajien näyttelyssä on esillä eri tekniikoin toteutettuja teoksia viime vuosilta. Näyttely luo mielenkiintoisen katsauksen taiteilijoiden omaan työskentelyyn ja teoksiin.

Lokakuussa Kaarina-talon ensimmäinen kerros täyttyy Jetro Luhtaan valokuvista, joissa esitellään Käsivarren erämaa-alueen omalaatuista luontoa. Maisemia elävöittävät sekä syksyisen ruskan hehku että keskitalven hyytävät myrskytuulet, ja eri eläinlajit aina maakotkasta tunturisopuliin esiintyvät vaihtelevien olosuhteiden keskellä osana omaa elinympäristöään. Lukuisien vaellusretkien aikana otettuihin kuviin on pyritty vangitsemaan jopa taianomaiselta tuntuvia hetkiä perinteisen luontovalokuvauksen keinoin. Toisessa kerroksessa Heidi Ynnilän teospolku johdattaa taitelijan luomaan paratiisiin, joka on täynnä toivoa, valoa, kauneutta, metallinhohtoa ja struktuureita.

Marraskuussa Vilma Sinivaaran Hiljaiset tarinat -näyttelyn teemana on kierrätysmateriaaleista luotu taide. Esillä on aidon ihmisen kokoisia nukkemaisia teoksia, jotka ovat toteutettu taiteilijan itse luomalla tekniikalla ja maalauksia, joihin on sisällytetty muotoiltuja yksityiskohtia. Sinivaaran teokset käsittelevät lähes poikkeuksetta ihmisyyttä ja ihmiskehoa sekä erilaisia tunnetiloja. Marraskuun toisessa näyttelyssä Soile Viljanen tuo esille oman individuaatioprosessinsa* tuotteen. (*Carl Gustav Jung (1875-1961) käytti käsitettä individuaatio kuvaamaan ihmisen elämän aikana tapahtuvaa yksilöitymisen prosessia.) Viljaselle prosessi on tuottanut suunnatonta iloa ja hän toivoo herättävänsä myös katsojassa ajatuksia ja energiaa. 

Vuoden viimeisissä näyttelyissä pääosa on väreillä ja tunnelmilla. Linda Mattssonin Väreillä piirrettyjä polkuja -näyttely kuvastaa värien muodossa tunteiden polkuja. Abstraktit ja tekstuuriset akryylimaalaukset ovat sekä värien iloittelua, että värimaailmaltaan rauhoittavia ja maadoittavia. Teoksilla Mattsson haluaa taltioida eri tunnetiloja, jotka ohjaavat meitä elämän poluilla. Mattssonille tunnusomaista teoksissa ovat pehmeät liikkeet, murretut värit ja rosoisuus. Toisessa kerroksessa Raimo Mattssonin taiteessa elää tietynlaista kaipuuta, mutta ilman ikävää. Taiteilijan toive on: ” Jos se puhuttelee - kuuntele! Jos se herättää ajatuksia - ajattele! Jos se miellyttää - nauti!”

Lämpimästi tervetuloa kiinnostaviin näyttelyihin jälleen ensi vuonna!

Lisätiedot:
Anri Veston, kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut
050 353 0946, anri.veston@kaarina.fi
www.kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt 2025 | Kaarina-talo

TAMMIKUU 3.-30.1.
Kaarina-talo 1 krs | Riitta Hidén ja Mirja Sergelius: Ympäripyöreää
Kaarina-talo 2 krs | Hanna Aav: Unissa

HELMIKUU 4.-27.2.
Kaarina-talo 1 krs | Katriina Kivinen & Emma Lappalainen: Värikkäämpi maailma
Kaarina-talo 2 krs | Sami Rahman: Kasvot rivissä

MAALISKUU 4.-29.3.
Kaarina-talo 1 krs | Kaarinan Taideyhdistys: Ajatus kantaa
Kaarina-talo 2 krs | Markku Tuukkanen: Polunmutkista

HUHTIKUU 2.-28.4.
Kaarina-talo 1 krs | Jonna Oksanen & Mirkka Mattheiszen: Liekoja
Kaarina-talo 2 krs | Niemenkulman koulun oppilasnäyttely

TOUKOKUU 3.-28.5.
Kaarina-talo 1 ja 2 krs | Turun Sunnuntaimaalarit: Kaivertamalla synnytetty & Pistoja syvältä sielusta

KESÄKUU 3.-27.6.
Kaarina-talo 1 krs | Heidi Krogerus: Artpelago
Kaarina-talo 2 krs | Karoliina Juusti: Saariston hiljaisuus

HEINÄKUU 1.-30.7.
Kaarina-talo 1 krs | Turunmaan Keramiikkakilta: Juhlakattaus
Kaarina-talo 2 krs | Erittäin Salainen Tissimerenneitoseura: Piikkiönlahden merenneito – sarjakuvan takaa

ELOKUU 2.-28.8.
Kaarina-talo 1 krs | Tiina Laiterä Ladau: Syvyyksiä
Kaarina-talo 2 krs | Nona Stenvall: Herkkyys, ilo ja suru

SYYSKUU 2.-29.9.
Kaarina-talo 1 krs | Pelätyt ja palvotut – ryhmänäyttely
Kaarina-talo 2 krs | Kuvataiteen opettajat

LOKAKUU 2.-30.10.
Kaarina-talo 1 krs | Jetro Luhtaa: Käsivarren lumo
Kaarina-talo 2 krs | Heidi Ynnilä: Polku joka vei paratiisiin

MARRASKUU 4.-27.11.
Kaarina-talo 1 krs | Vilma Sinivaara: Hiljaiset tarinat
Kaarina-talo 2 krs | Soile Viljanen: Neliötiloja 4

JOULUKUU 2.-29.12.
Kaarina-talo 1 krs | Linda Mattsson: Väreillä piirrettyjä polkuja
Kaarina-talo 2 krs | Raimo Mattsson: Hiljainen hetki
 

Jaa