Kaarinan koululaiset kulkevat kestävästi kouluun

Julkaistu: 10.12.2024 | Päivitetty: 10.12.2024

Marraskuinen haastekisa innosti Kaarinan koululaisia kestävään liikkumiseen koulumatkoilla. Kisaan osallistui 43 luokkaa ja 800 oppilasta kahdeksasta eri koulusta. Viikon aikana valtaosa koulumatkoista tehtiin lihasvoimin. Kisan huipentui lahjakorttien arvontaan kymmenen aktiivisimman luokan kesken. Kilpailu oli osa Kaarinan kaupungin liikkumisen ohjauksen hanketta.

Yksi aktiivisesti liikkuneista ja arpaonnisista luokista oli Niemenkulman koulun 5.–6.-luokka. Oppilaiden mielestä haasteeseen osallistuminen oli helppoa, koska lähes kaikki kulkevat kouluun muutenkin kestävästi, joko kävellen tai pyörällä. Koulumatkojen pituudet vaihtelevat: joku kulkee lähes viiden kilometrin matkan, toinen asuu aivan koulun vieressä. Suurimmalla osalla koulumatka on noin kilometrin pituinen.

Haasteviikossa oli niemenkulmalaisten mielestä parasta palkinto! Motivaatiota kestävään liikkumiseen lisäsi oppilaiden mukaan myös se, että tietää tekevänsä ilmastolle hyvää.

Luokan opettajan Elina Viljasen mukaan Niemenkulman koulussa kaikki oppilaat liikkuvat pääsääntöisesti kestävästi ympäri vuoden, joten muutoksia ei haasteen takia juuri tarvinnut tehdä.

Kestävät kulkutavat, kuten kävely ja pyöräily, ovatkin oivia liikkumistapoja ympäri vuoden, kunhan muistaa säähän sopivan vaatetuksen ja tarpeelliset varusteet, kuten heijastimet, kypärän sekä pyörään etu- ja taka-valot sekä tarvittaessa nastarenkaat.

Kilpailu kannusti liikkumaan lihasvoimin

Haastekisaviikon aikana valtaosa koulumatkoista, eli 84 prosenttia, tehtiin lihasvoimin. Suosituin liikkumistapa oli pyöräily: koulu- ja kotimatkoista tehtiin pyörällä 53 prosenttia. Toiseksi suosituin kulkutapa oli kävely 30 prosentin osuudella. Lisäksi yksi prosentti matkoista tehtiin potkulaudalla.

Auton kyydissä kouluun tai koulusta kotiin matkasi vain 8 prosenttia kisaan osallistuneista.

Vaaranpaikat esiin

Osallistujia pyydettiin myös havainnoimaan, millaisia vaaranpaikkoja koulumatkan varrella on. Koululaiset nimesivät useita paikkoja, joissa esimerkiksi autoilijat kaahaavat tai pimeys haittaa turvallista liikkumista. Vastauksissa nousi kuitenkin myös kestävästi liikkuvien itsensä aiheuttamat vaaranpaikat: kypärättä pyöräileminen, kännykän käyttö liikenteessä tai heijastimen unohtuminen pimeällä liikkuessa.

Valkeavuoren koulun 5C-luokassa käytiin opettaja Elina Vesterbackan mukaan hyvää keskustelua koulumatkan vaaranpaikoista. Oppilaat nostivat esiin esimerkiksi näkyvyysongelmat risteysalueilla, joissa puut tai pensaat haittaavat muun liikenteen havainnoimista.

Valkeavuoren koulun 5C oli yksi aktiivisimmin liikkuneista luokista ja arvontavoittajista. Luokka kannustaa myös muita kestävään liikkumiseen:

- Mielestämme kannattaa kulkea kouluun kestävästi, koska se hidastaa ilmastonmuutosta ja myös oma kunto hyötyy siitä!

Haastekilpailu oli osa Kaarinan kaupungin Kestävästi kesät talvet -liikkumisen ohjauksen hanketta, joka on saanut Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustusta. Kilpailu järjestettiin 10.–15.11.2024, ja se sai innostuneen vastaanoton: haasteen vastaanotti 43 luokkaa kahdeksasta eri koulusta. Viikon toteutuksesta vastasi Kaarinan kaupunki yhteistyössä Sitowisen kanssa.

Niemenkulman koulussa kaikki oppilaat liikkuvat pääsääntöisesti kestävästi ympäri vuoden. Myös 5.-6. -luokan oppilaat ovat aktiivisia koulumatkaliikkujia.
Kuva: Elina Viljanen
Kaarinan Kulje kestävästi kouluun! -haastekilpailuviikolla, 10.-15.11.2024, suurin osa koulumatkoista tehtiin lihasvoimin (yhteensä 84 prosenttia).

Lisätietoja

Jaa