Kaarinassa torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Julkaistu: 16.5.2024 | Päivitetty: 16.5.2024

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Kaarinasta löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Kaarinan joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 3. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

– Haitallisia kasvilajeja leviää usein luontoon puutarhajätteen mukana. Esimerkiksi jättipalsami on usein päässyt leviämään, kun kukintoja on kärrätty tontin reunamille. Jättipalsami leviää helposti myös ojia ja puroja pitkin, sillä siemenet kelluvat, Kaarinan kaupungin viheraluepäällikkö Terho Marttila sanoo.

Marttilan mukaan kansalaistoiminta vieraslajien torjumiseksi on tärkeää ja tervetullutta.

– Tähän peliin voi osallistua helposti tarkastamalla vaikka oman lähiympäristönsä lupiinit ja jättipalsamit  lähimetsiköiden reunamilta ja teiden varsilta niitä usein löytää. Pelaaminen antaa täsmällisen kuvan lajien levinneisyydestä ja yhteistyöllä vieraslajien torjunta on tehokkaimmillaan. Uskon, että lupiinien ja jättipalsamien leviämistä pelin avulla on mahdollista hidastaa tai jopa pysäyttää, Marttila toteaa.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea ja Ruotsia. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille.

Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Yhteystiedot:

Terho Marttila
Viheraluepäällikkö, Kaarinan kaupunki
040 562 1962
terho.marttila@kaarina.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com

Jaa