Liikenneturvallisuusviikolla sääntöjen kertausta pyöräilijöille ja autoilijoille

Julkaistu: 9.9.2024 | Päivitetty: 9.9.2024
Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään 9.-13.9.2024. Kertaa tiedotteesta säännöt autoilijoiden ja pyöräilijöiden kohtaamistilanteisiin.

Korotettu pyöräilijän tienylityspaikka, autoilija väistää

Mäkilänkadulle on rakennettu uusi korotettu suojatie ja pyöräilijän tienylityspaikka. Autoilijoiden on väistettävä jalankulkijoiden lisäksi myös pyöräilijöitä liikennemerkeillä näin merkityissä pyöräilijän tienylityspaikoissa.

Pyöräilijöillä on etuajo-oikeus uudella Mäkilänkadun korotetulla pyöräilijän tienylityspaikalla. Kyseessä on silti myös suojatie, eli jalankulkijoille on annettava esteetön kulku kadun yli kuten kaikilla muillakin suojateillä.

Uudessa tieliikennelaissa tuli käyttöön uusi liikennemerkki "väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa". Merkki näkyy kuvissa tavallisten suojatiemerkkien alla. Merkki tarkoittaa, että ajoradan liikenteen on väistettävä pyörätien jatkeella tietä ylittäviä pyöräilijöitä.

Liikenneturvan ohjekuva väistämisvelvollisuudesta pyöräilijän tienylityspaikassa
Liikenneturvan kuva/Jussi Kaakinen.

Vastaavasti merkittyjä ja rakenteellisesti korotettuja pyöräilijän tienylityspaikkoja löytyy Kaarinasta:

  • Voivalantieltä lukion edestä
  • Littoistenjärventieltä Auranlaakson koulun edestä
  • Kartanontieltä Hovirinnan rantapuiston kohdalta
  • Untolantieltä kohdasta, jossa pyörätie vaihtaa puolta
  • Herrasniitynkadulta Herrasniitynraitin kohdalta
  • Makarlantieltä Piikkiön Yhtenäiskoulun kohdalta
  • Jumpurintieltä Kesämäestä
  • Mäkilänkadulta kohdasta, jossa pyörätie vaihtaa puolta.

Tavallinen suojatie, pyöräilijä väistää

Ylityspaikoilla ja suojateillä, joissa suoraan ajaville autoilijoille ei ole väistämisvelvollisuudesta kertovaa liikennemerkkiä, pyöräilijän on väistettävä ajoradan liikennettä pyörätieltä ajoradalle tullessaan.

Alla olevassa kuvassa on esitetty tavallinen liikennetilanne ja suojatie (huomaa umpinainen suojatien maalaus), jossa pyöräilijät ovat väistämisvelvollisia katua ylittäessään. Tällaisia suojateitä on paljon, eli pyöräilijöiden kannattaa tämä liikennesääntö opetella oman turvallisuutensa vuoksi tarkkaan.

Pyöräilijät saavat ajaa suojatien yli, mutta vasta autojen jälkeen. Pyörää taluttaessaan pyöräilijä muuttuu jalankulkijaksi, jolloin autoilijoiden on pysähdyttävä ja annettava taluttajan/jalankulkijan mennä suojatien yli ensin.

Liikenneturvan kuva/Jussi Kaakinen. Pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa ajoradan liikennettä. On kuitenkin huomattava, että ajoneuvolla käännyttäessä on aina väistettävä risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa. Pyöräilijä voi ylittää tien suojatietä pitkin ajaen.

Liittymät ja pyörätien jatkeet, autoilija väistää

Muita erittäin yleisiä autojen ja pyörien kohtaamistilanteita ovat liittymät, joissa on pyöräilijän tienylityspaikka ja sivukadulta tuleville ajoneuvoille väistämisvelvollisuutta osoittava kärkikolmio tai stop-merkki. Liittymissä on tällöin useimmiten myös pyörätien jatkeen katkonainen tiemerkintä.

Myös kaikkien pihalta tulevien on noudatettava näitä väistämissääntöjä. Eli jos tulet autolla esimerkiksi oman kotisi, kaupan, kerrostalon tai koulun pihalta, sinulla on väistämisvelvollisuus vaikka pihaliittymässä ei fyysistä liikennemerkkiä ja tiemerkintää olisikaan.

Liikenneturvan kuva. Kärkikolmion tai stop-merkin suunnasta tulevan on risteyksessä väistettävä myös pyörätien jatkeella kulkevia.
Liikenneturvan kuva/Jussi Kaakinen. Kääntyvän autoilijan on väistettävä risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa. Lähesty risteystä aina varoen.
Liikenneturvan kuva/Jussi Kaakinen. Havainnoi kääntyessäsi myös takaa tulevat pyöräilijät.

Liikenneympyrät, autoilija väistää

Liikenneympyröissä, joita Kaarinassakin on jo useampi, on autoilijan väistettävä kävelijöitä ja pyöräilijöitä sekä liikenneympyrään ajaessaan että sieltä poistuessaan. Pyöräilijän kannattaa näyttää käsimerkillä kääntymisaikeensa, se helpottaa autoilijoiden varautumista pyöräilijän ajoreittiin.

Liikenneturvan kuva/Jussi Kaakinen. Liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä tietä ylittäviä kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta tulevaa

Tasa-arvoisessa risteyksessä on väistettävä oikealta tulevaa ajoneuvoa riippumatta siitä tuleeko oikealta auto, pyörä vai sähköpotkulauta. Tämä sääntö koskee myös kahden pyörätien tasa-arvoisia risteyksiä.

Liikenneturvan kuva/Jussi Kaakinen. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta tulijoita.

Lue lisää väistämisvelvollisuuksista

Väistämisvelvollisuuksista erilaisissa tilanteissa ja liittymissä kerrotaan tarkemmin Liikenneturvan nettisivuilla.

Jaa