Mopoilu on varma kevään merkki

Julkaistu: 4.4.2023 | Päivitetty: 22.8.2023
Huolettaako sinua mopoilijoiden liikennekäyttäytyminen? Tiedätkö huoltajana miten, missä ja kenen kanssa nuoresi mopoilee?

Mopoilu on parhaimmillaan hieno harrastus ja liikkumismuoto. Se lisää nuorten yhteisöllisyyttä ja  antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti. Samalla opetellaan vastuunkantoa. Mopoilu lisää liikkumisen vapautta tuoden samalla paljon vastuuta. Mopon kuljettaja on liikenteessä moottoriajoneuvon kuljettaja, jonka velvollisuudet ovat lähes samat kuin auton kuljettajalla. Jos yhteisiä pelisääntöjä ei noudateta, vaaratilanteita aiheutuu helposti sekä mopoilijalle että muille tienkäyttäjille.
 

Ole kiinnostunut ja keskustele mopoilusta nuoren kanssa

Vastuu turvallisesta mopoilusta ei ole vain nuorella itsellään, sillä huoltajilla ja muilla aikuisilla on tärkeä rooli turvallisen mopoilun tukemisessa. On hyvä osoittaa  kiinnostusta ja keskustella nuoren kanssa mopoilusta myös siinä tapauksessa, että nuorella ei ole omaa mopoa.

Mopon nopeus saa olla enintään 45 km/h. Nuorten ei tule antaa virittää mopoa! Virittäminen on laissa kiellettyä ja se aiheuttaa huomattavia turvallisuusriskejä niin mopoilijoille kuin muille liikkujillekin. Huoltajan voi olla vaikea tunnistaa nuoren mopoa viritetyksi. Virittämisen voi huomata tutkailemalla mopon ulkoasua ja kuuntelemalla sen ääntä. Viritetyn mopon moottorin käytös on räväkämpää ja ääni usein vakiomuotoista mopoa terävämpi.

Jos lapsesi mopoilee, harkitsee mopoilun aloittamista tai matkustaa jonkun toisen mopon kyydissä, muistattehan ainakin seuraavat asiat:

  1. Kypärä laitetaan päähän ja kiinni asianmukaisesti aina, kun mopolla ajaa tai on sen kyydissä.
  2. Päihtyneen kuljettajan tai viritetyn mopon kyytiin ei saa mennä.
  3. Liikenteessä on myös muita liikkujia, jotka mopoilijan tulee ottaa huomioon.

Kypärä on pakollinen varuste niin mopon kuljettajalla kuin matkustajallakin. Kypärän tulee olla oikean kokoinen ja huolellisesti kiinnitetty. Mopoillessa tulisi käyttää vaatetusta, joka suojaa mahdollisessa kaatumistilanteessa. Parhaiten tähän sopivat ajokäyttöön suunnitellut vaatteet kuten ajotakit, ajofarkut ja ajolenkkarit.
 

Mopo vaatii myös huoltoa

Mopoa tulee huoltaa säännöllisesti. Kun mopolla liikutaan liikenteessä, on sen kunnoltaan ja varusteiltaan oltava turvallinen. Huomiota tulisi kiinnittää mm. säädösten mukaisiin valoihin ja tehokkaasti toimiviin jarruihin. Kuluvia osia ovat erityisesti jarrut ja renkaat. Tärkeää on varmistaa, että mopon renkaat ovat ehjät ja rekisteröintitodistuksen mukaiset. 
 

Missä mopolla saa ja kannattaa ajaa?

Miettikää yhdessä sopivia reittejä kouluun, harrastuksiin ja ystävien luokse. Jos mahdollista, kannattaa välttää vilkasliikenteisiä ja korkean nopeusrajoituksen teitä. Mopolla ajetaan yleensä ajoradalla. Jos tien oikealla puolella on ajokelpoinen piennar, on mopolla ajettava pientareella. Mopolla saa ajaa pyörätiellä vain silloin, kun pyörätie-merkin alapuolella on ”Sallittu mopoille” -lisäkilpi. Pyörätiellä ajaessa pitää varoa kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Nuorten kanssa on syytä keskustella, miten ja missä mopolla saa liikkua. Pohtikaa millaisissa tilanteissa mopoilu voi aiheuttaa muille liikkujille vaaraa tai ärsyttää muita. Miten teidän perheessänne toimitaan silloin, jos turvallisen mopoilun edellytykset eivät täyty? Miten mopoilija voi itse tehdä liikkumisestaan turvallisempaa ja miten huoltajana voit tukea sitä? Muista myös oman esimerkkisi vaikutus nuoriin: Fiksu liikennekäyttäytyminen opitaan jo kotona.
 

Kaarinan nuorisopalveluiden Mopotalli

Kaarinan Mopotallilla Hallimestarinkadulla nuori voi korjata mopoja, mopoautoja, kevytmoottoripyöriä ja polkupyöriä. Siellä voi myös viettää aikaa muiden nuorten kanssa. Ohjaajana toimii Jami Hämäläinen, ja hän on aina paikalla mopotallin aukioloaikoina.

Avoinna huhtikuun loppuun:
ti & to klo 15-21, pe klo 16-22

Toukokuu-syyskuu:
ke klo 15-21
pe & la klo 16-22

 

Turvallista ja fiksua mopoilua toivottavat,

Kaarinan kaupungin nuorisopalvelut ja koulunuorisotyö
Kaarinan liikenneturvallisuustyöryhmä

 

Lähde: Liikenneturva

Jaa