Runo-Kaarina-festivaali keräsi yli 10 000 etä- ja ulkokävijää

Julkaistu: 3.3.2021 | Päivitetty: 22.8.2023

Vuoden 2021 Runo-Kaarina-festivaali järjestettiin verkossa ja ulkona 17.–20.2. Etäohjelmassa oli kaksitoista runoklubiesitystä, Runo-Kaarina-voittajien paneelikeskustelu, runoilija Tommi Parkon luento, lausuntaryhmä Säkeensitojien esitys sekä rap- ja runotyöpajoja. Runovalopolku yllätti ohikulkijat Kaarina-talon edustalla ja runosuunnistus puolestaan levittyi useaan Kaarinan kohteeseen.

Poikkeusjärjestelyt toivat osallistujia ympäri Suomea

Runo-Kaarina-festivaali järjestettiin tänä vuonna kolmannen kerran. Aiempina vuosina festivaalin päätösiltana on kokoonnuttu runoklubille, jossa mukaan hakeneet esiintyjät ovat esittäneet omia runojaan. Tällä kertaa klubi toteutettiin verkossa: parin minuutin runoesitykset kuvattiin yksitellen Kaarina-talossa ennen festivaalin alkua, julkaistiin Kaarinan kaupungin YouTube-kanavalla festivaalin avauspäivänä ja nostettiin Kaarinan some-kanavissa esille pitkin festivaaliviikkoa.

Festivaalin avausiltana keskiviikkona 17.2. neljä Runo-Kaarina-voittajaa kokoontui turvavälein Kaarina-saliin runoilija Juha Kulmalan vetämään paneelikeskusteluun. Mukana olivat Hanna Syrjämäki (2020), Ilkka Tahvanainen (2019), Raisa Jäntti (2015) ja Pirkko Soininen (2013). Keskustelua käytiin muun muassa korona-ajan vaikutuksista runouteen ja työskentelyyn, keskustelijoiden voittajakokoelmien ja uudempien teosten teemoista sekä yllättävistä tulkinnoista ja palautteesta. Keskustelu lähetettiin suorana verkkoon, ja yleisöllä oli mahdollisuus kysyä ja kommentoida YouTuben chatissä. Lähetyksen loppupuolella yleisökysymys herättikin mielenkiintoista keskustelua siitä, miten ajankohtaista runous on, ja miten runoudella voi ottaa kantaa ja vaikuttaa.

Torstai-iltana lähetettiin Kaarina-Teatterissa kuvattu Säkeensitojat-lausujaryhmän esitys ja perjantaina runoilija Tommi Parkon luento runojen kirjoittamisesta. Lauantaina vuorossa olivat työpajat: kaarinalaissyntyinen rap-artisti, näyttelijä ja kirjailija Karoliina Niskanen veti rap-työpajan ja turkulainen sanataiteilija Veera Vähämaa kaksi runotyöpajaa. Osallistujia oli useista ikäryhmistä ja ympäri Suomea; esimerkiksi rap-työpajaan osallistuttiin Kaarinan lisäksi Salosta, Seinäjoelta ja Jyväskylästä. Työpajoissa oli innostunut ja keskittynyt tunnelma, ja osallistujat antoivat erittäin positiivista palautetta.

Runoesitykset ja keskustelut olivat katsottavissa helmikuun loppuun saakka, ja keräsivät useita tuhansia katselukertoja. 

Runovalopolku ja runosuunnistus

Runo-Kaarina-festivaali levittyi poikkeusvuonnakin ympäri Kaarinaa. Runosuunnistus ja runovalopolku kutsuivat yleisön seikkailuun itselle sopivana aikana, jotta joukkokokoontumisia ei synny. Kaarina-talon edustalle rakennetussa runovalopolussa yhdistyivät talvimaisemaa elävöittävät satumaiset valot ja Runo-Kaarina-voittajien runot. Teoksen runot koottiin lähivuosien Runo-Kaarina-voittajateoksista. Mukana oli Hanna Syrjämäen (2020), Ilkka Tahvanaisen (2019), Annariitta Linjaman (2018) ja Jarmo Kervisen (2017) runoja. Äänimaiseman suunnitteli ja ohjasi Mikko Rantanen, ääninäyttelijöinä olivat Kaarina-Teatterin Salla Vahtera ja Jarmo Kujala. Ääniteoksen nimi on Arjen ja valon näkymiä.

Runosuunnistus puolestaan levittyi neljälle alueelle: Kaarinan keskustaan, Piikkiöön, Littoisiin ja Kuusistoon. Runosuunnistuksen jokaiseen kohteeseen oli piilotettu kolme runorastia, joista ensimmäiset julkaistiin verkossa. Reitin varrelta löytyneet Runo-Kaarina-voittajien runot pysäyttivät tutkimaan maisemaa uudesta näkökulmasta. Runosuunnistus keräsi useita kymmeniä osallistujia.

Yli 10 000 kävijää

Kaiken kaikkiaan vuoden 2021 festivaalisisällöt keräsivät yhteensä yli 10 000 katsojaa ja kävijää. Erityisen paljon kiinnostusta herätti runovalopolku. Myös työpajat saivat paljon innostunutta palautetta lämminhenkisestä tunnelmasta ja mielenkiintoisista, ajatuksia herättelevistä kirjoitustehtävistä. Osa etäkäytänteistä onkin syytä jättää elämään, vaikka festivaali tulevana vuonna järjestettäisiinkin pääosin live-kokoontumisina.

Kilpailu on käynnissä

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen. Tekijänoikeuspalkkio maksetaan koko painoksesta heti normaalin myyntihinnan mukaan. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994, ja Runo-Kaarina on vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävänä runokilpailuna maassamme. Kilpailun suojelija on tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio.

Vuodesta 2019 Runo-Kaarina on ollut myös festivaali, poikkitaiteellinen runotapahtuma, joka täyttää Kaarinan esityksillä, iltaklubeilla, luennoilla, keskusteluilla ja työpajoilla. Runo-Kaarina -kilpailu avataan festivaalin yhteydessä; tänä vuonna kilpailun avasi kaupunginjohtaja Harri Virta. Tekstitetty avauspuheenvuoro on katsottavissa Kaarinan kaupungin YouTube-kanavalla.

=""

Jaa