Tarkista lajitteluohjeet LSJH:n joulun jätteiden ABC:stä!

Julkaistu: 17.12.2020 | Päivitetty: 22.8.2023
Löydät joulunajan tärkeimmät lajitteluohjeet LSJH:n joulun jätteiden ABC:stä! Muistathan, että jäteastioita ei tyhjennetä joulun pyhinä.

Eri materiaalien lajittelu

Tänä jouluna jätteen synnyn ehkäisy on helpompaa kuin koskaan. Kun kaupoissa ei koronan vuoksi kannata pahemmin juosta, ei turhia heräteostoksiakaan synny. Ja kun jouluna kokoonnutaan yhteen vain ydinporukalla, ei tarvitse huolehtia pakollisesta konvehtirasiasta serkun kummin kaimalle. Kun joka tapauksessa jonkinlaista jätettä syntyy, on pienemmänkin joulunvieton jäljiltä lajiteltava jätteet oikeisiin astioihin. Löydät joulunajan tärkeimmät lajitteluohjeet LSJH:n joulun jätteiden ABC:stä! Joulun aikaan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että roskapytylläkin on joulurauha, eivätkä jäteautot kulje pyhäpäivinä. Ohjeen lopusta löydät alueesi jätehuollon tärkeät jouluaikataulut. 

Alumiinivuoka, -folio, tuikunkuori ja muut metalliesineet  

Laatikkoruokien alumiiniset vuoat ja smetanapurkkien foliokannet, metallipurkit ja -kannet lajitellaan puhtaiksi huljutettuina metallinkeräysastiaan. Myös tuikkukynttilöiden ja roihujen alumiinikuoret ovat metallia: ei haittaa, vaikka niissä olisi kynttilänjämiä. Metallinkeräysastiaan lajitellaan myös tiensä päähän tulleet metalliesineet, kuten rikkinäiset riisipuurokattilat. Muistathan, että uuden vuoden tina ei ole metallia vaan vaarallista jätettä!  

Amaryllis 

Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei kuitenkaan saa LSJH:n alueella laittaa biojätteen joukkoon. Multa on valmis tuote, joka ei hajoa tai mätäne, vaan aiheuttaa haittaa biojätteen käsittelylaitoksella, jossa biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita. Mullan voi sirotella omalle pihalle tai kompostoriin. Vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan. Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut. Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria. Jouluasetelmien korit ja koristeet voi säästää ensi vuotta varten. Rikki mennessään ne ovat polttokelpoista jätettä. Muoviset suojaruukut taas lajitellaan muovipakkauksiin. 

Glögipakkaus  

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa tölkit tilan säästämiseksi sisäkkäin. Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina. Pantilliset viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin. Muistathan irrottaa korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkauksiin tai metallinkeräysastiaan.  

Hautakynttilä  

Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoinen jäte on oikea osoite myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää laittamalla lasisen hautakynttilän sisälle uuden kynttilän.   

Ilotulitteet  

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Rakettiroska sisältää muun muassa muovia. Muista aina kerätä ilotulitteiden jäämät maasta, ettei muovia tai muuta roskaa jää luontoon! Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin. 

Jouluiset tekstiilit 

Tuliko pöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Repikö kissa jouluverhot? Lajittele käyttökelvottomat tekstiilit poistotekstiilinkeräykseen. Poistotekstiiliä otetaan maksutta vastaan muun muassa LSJH:n lajitteluasemilla ja poistotekstiilimyymälän ulkopuolella Turun Kärsämäessä. Tekstiiliä vastaanottavat myös LSJH:n lajitteluyhteistyökumppanit toimipisteissään Turun Kanslerintiellä ja Paimiossa sekä Akseli Kiinteistöpalvelut Varissuolla. Katso poistotekstiilin lajitteluohjeet ja vastaanottopaikat osoitteesta: www.lsjh.fi/poistotekstiilit-keraykseen. Jos jouluisista tekstiileistä on puutetta, niitä ei kannata hankkia uutena! Kolua kirpputorit, tai käy hakemassa tekstiiliä kilohinnalla LSJH:n poistotekstiilimyymälästä: www.lsjh.fi/poistotekstiilimyymala

Joulukalenteri ja joulusuklaat  

Joulukalenterien ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartonginkeräykseen. Niiden muoviosat ja päällä oleva kääre lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä. Konvehtien karkkipaperit lajitellaan pääsääntöisesti muovipakkauksiin. Suklaapukkien foliokääreet kuuluvat metallinkeräykseen. 

Joulukortit

Ihanaa, kun joku vielä tänä päivänä muistaa! Kortit voi käyttää uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun, ellei halua tallentaa niitä muistojen laatikkoon. Jätteenä ne lajitellaan paperinkeräykseen. Sinne kuuluvat myös kirjekuoret. Joulutervehdyksen voi lähettää myös sähköisesti ja käyttää säästyneet rahat lahjoittamalla ne tärkeäksi kokemalleen taholle. 

Joulukoristeet 

Rikki menneet joulukoristeet, esimerkiksi joulupallot, lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Piparminttutankojen muovikääreet ovat muovipakkauksia. Itse tangot kannattaa pistellä parempiin suihin! Jos koristeita ei ole vielä riittävästi, löytää hyväkuntoisia käytettyjä pilvin pimein esimerkiksi kierrätyskeskuksista. Aina ei tarvitse ostaa uutta!

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta lajitteluasemilla, joita LSJH:n alueelta löytyy kaikkiaan 12. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli muovikuusi hajosi, on oikea osoite metallinkeräys. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia. Pienen muovikuusen voi laittaa taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Suuret viedään lajitteluasemille, joissa metallia vastaanotetaan maksutta.   

Kasvomaskit, kasvovisiirit ja kumihanskat

Lajittele tämän joulun hittituotteet, kertakäyttöiset kasvomaskit, polttokelpoiseen jätteeseen! Myös rikkinäiset kankaiset maskit, hajonneet kasvovisiirit ja käytetyt kumihanskat hävitetään kierrätyskelvottoman polttokelpoisen jätteen joukossa.  

Kinkun luu  

Tänä vuonna ei tarvita sitä suurinta mahdollista kinkkua! Jos lihaa joulun jäljiltä jäisi, pienenee ruokahävikki, kun lopuista valmistaa pyhien jälkeen pitsan tai kiusauksen. Suurikokoiset luut kuuluu lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon. Ekompi valinta on vegaaninen kinkunkorvike! 

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat  

Rasva ei kuulu viemäriin! Voit laittaa rasvan imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa öljy tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan. Älä kaada rasvaa viemäriin. Suuremmat erät paistorasvaa voit tuoda myös lajitteluasemalle. 

Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna kaikkien jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Kinkkurasvaa otetaan tänä vuonna vastaan LSJH:n Korvenmäen, Topinojan, Rauhalan ja Isosuon lajitteluasemilla. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa https://www.kinkkutemppu.com/.  

Kynttilänjämät  

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Jos kynttilän valaminen ei luonnistu, kuuluvat kynttilöiden jämät polttokelpoiseen jätteeseen. 

Lahjapaperi ja pakettinaru  

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi, tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin! Sen voit surutta lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen. Jos lahja on kääräisty paperipussiin, sen voi lajitella kartonginkeräykseen. Aineeton lahja tarvitsee harvemmin sen suurempaa käärepaperia! Soita isovanhemmalle videopuhelu ja lausu kaunis runo tai laula joululaulu. Ikimuistoisimpia lahjoja ovat yhteiset hetket – myös turvavälein tai videon välityksellä vietetyt.

Led-kynttilä

Led-kynttilä on turvallinen valinta lapsi- ja eläinperheessä. Kun led-kynttilät menevät rikki, ne toimitetaan sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen, esimerkiksi lajitteluasemalle tai sähkölaitteita myyviin liikkeisiin.  Palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info. Muista irrottaa sitä ennen paristot, teippaa niiden navat vaikka maalarinteipillä ja palauta paristonkeräykseen. 

Leivinpaperi ja lautasliinat  

Tiesithän, että myös leivinpaperin saa laittaa biojätteeseen tai kompostoriin. Mikäli biojätettä ei kerätä erikseen tai kompostoida, lajitellaan leivinpaperit polttokelpoisen jätteen astiaan. Myös kertakäyttöiset lautasliinat ovat biojätettä. Ympäristöystävällinen valitsee kestoleivinpaperia ja -lautasliinoja, jotka voi käyttää uudelleen. Ne ovat myös hyviä joululahjoja: näppärä tekee rispaantuneesta astiapyyhkeestä liinan, jos toisenkin! 

Lelut 

Joulupukki matkaan jo käy; usein säkki uusia leluja pullollaan. Lapsille kannattaa opettaa kohtuutta ja yhdessä miettiä, voisivatko lahjat olla materian sijaan aineettomia. Joulun aikaan voi harjoitella myös kierrättämistä. Vanhat lelut kannattaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tuottamaan iloa jollekin toiselle. Jos lelu, kuten pieni figuuri, barbi tai pehmo, menee rikki, on se tavallisimmin polttokelpoista jätettä. Rikkinäiset pikkuautot lajitellaan metalliin. Patterilla, akulla tai virtajohdolla varustetut rikkinäiset lelut ja laitteet ovat sähkölaiteromua, ja niille oikea osoite on sähkölaitteiden vastaanottopiste –palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.  

Rosollipakkaus 

Kaupasta valmiina ostetun rosollin pakkaus lajitellaan muovipakkauksiin. Huuhdo pakkaus tarvittaessa haalealla vedellä. Mikäli pakkauksen puhdistus vaatii lämmintä vettä tai tiskiainetta, kannattaa se energian ja veden säästämiseksi lajitella ennemmin polttokelpoiseen jätteeseen. Muovipakkausten kannet ovat yleensä joko muovia tai metallia.  Tee helppo rypistystesti: jos kansi jää puristettaessa muotoonsa, lajittele metallinkeräykseen. 

Ruoantähteet

Koska tänä jouluna ei voida kokoontua entiseen malliin, kannattaa laskeskella jouluruoantarve kokonaan uusiksi. Neljä ihmistä syö vähemmän kuin kymmenen. Jos lautaselle jää ruoantähteitä tai suutarinlohi unohtuu yöksi pöydälle, lajittele ne biojätteeseen tai kompostoriin. Biojätteen lajittelu on ilmastoteko! Erilliskerätyn biojätteen käsittely biokaasulaitoksessa mahdollistaa ravinteiden kierrätyksen ja tarjoaa paremman hyötysuhteen energiantuotannolle verrattuna käsittelyyn polttokelpoisen jätteen seassa. LSJH:n on mukana valtakunnallisessa Rakasta joka murua –kampanjassa, joka kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja petraamaan biojätteen lajittelua. LSJH:n alueen kesäasukas, tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana. 

Tarpeeton tilpehööri  

Kannattaa jo etukäteen sopia, ettei turhia lahjoja hommata, sillä ylimääräinen tavara ei ole hyväksi itselle tai ympäristölle. Jos turhakkeita kuitenkin tulee, lahjoita itsellesi tarpeettomat hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin. 

Tuotepakkaus, kuten lelupakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Harmittavan usein polttokelpoisen jätteen astiassa näkyy pakkausstyroksia. Pakkausstyrox lajitellaan sekin muovipakkausten keräykseen! Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.  

Tähtisadetikku

Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat täysin jäähtyneet.  

Uudenvuoden tina

Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Perinteistä tinaa ei enää myydä, mutta mikäli sitä löytyy vielä kotoa, toimita se lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin. Vaarallista jätettä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan kerralla 50 kiloa tai litraa: tuo siis asemalle samalla muutakin vaarallista jätettä, kuten vanhentuneet maalipurkit, lakat, liimat ja liuottimet. Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa mehiläisvahasta.  

Valosarja  

Kärähtivätkö kuusen kynttilät? Sammahtiko kynttelikkö? Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen. Lajitteluasemien ja kierrätyskeskusten lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat myös suuremmat kaupat. Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info. Sähkölaitteiden vastaanotto on maksutonta; hankkiudut eroon sitten jääkaappipakastimesta tai sähköhammasharjasta.  

Lisää lajitteluohjeita tarjoaa LSJH:n jätteiden ABC osoitteessa www.lsjh.fi/abc, josta voi sanahakua käyttämällä etsiä oikean lajitteluohjeen jätteelle kuin jätteelle. 

 

Jäteastioita ei tyhjennetä joulun ja uuden vuoden pyhinä 

Joulu ja uusivuosi vaikuttavat alueen jätehuoltoon. Jäteastioiden tyhjennysaikatauluihin tulee muutoksia, sillä jäteautot eivät kulje joulunpyhinä, uutenavuotena ja loppiaisena. Myöskään lietetyhjennyksiä ei hoideta pyhäpäivinä. 

Viikkojen 52–1 aikana jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat siirtyä yhdellä tai kahdella arkipäivällä totutusta Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Raisiossa, Vahdolla sekä Paraisten saariston Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. Jouluviikolle (vko 52) ei tänä vuonna ole mahdollista tilata ylimääräistä tyhjennystä pitkien arkipyhien vuoksi. 

Muissa LSJH:n alueen kunnissa eli Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, Pöytyällä, kanta-Paraisilla, Ruskolla, Salossa, Sauvossa ja Turussa tyhjennyspäivämuutoksista kannattaa kysellä suoraan omalta kuljetusyrittäjältä. 

Aukioloaikojen poikkeukset 

to 24.12.2020, pe 25.12.2020, pe 1.1.2021 ja ke 6.1.2021 kaikki lajitteluasemamme, toimistomme ja asiakaspalvelumme ovat kiinni. 

 

ke 23.12.2020 

Lajitteluasemamme palvelevat: 

  • Topinojan jätekeskus klo 6.30–18.00 (Huom! Normaalia lyhyempi aukioloaika) 
  • Korvenmäen jätekeskus klo 7.00–18.00 (Huom! Normaalia lyhyempi aukioloaika) 
  • Isosuon jätekeskus klo 9.30–17.00 
  • Rauhalan jätekeskus klo 9.30–17.00 
  • Korppoon lajitteluasema klo 14.30–18.00 
  • Paimion lajitteluasema klo 11.00–18.00 
  • Perniön lajitteluasema klo 13.00–18.00 

  

to 31.12.2020 

Lajitteluasemamme palvelevat: 

  • Topinojan jätekeskus klo 6.30–18.00 (Huom! Normaalia lyhyempi aukioloaika) 
  • Korvenmäen jätekeskus klo 7.00–18.00 (Huom! Normaalia lyhyempi aukioloaika) 
  • Isosuon jätekeskus klo 9.30–17.00 
  • Rauhalan jätekeskus klo 9.30–17.00 
  • Auranmaan lajitteluasema klo 11.00–18.00 
  • Houtskarin lajitteluasema klo 15.00–16.45 
  • Kemiönsaaren lajitteluasema klo 13.00–18.00 
  • Yläneen lajitteluasema klo 14.00–18.00 (Huom! Normaalia lyhyempi aukioloaika) 

    Tiedote. Julkaistu: 14.12.2020, 10:34
    Lounais-Suomen Jätehuolto

Jaa