Vanhemmille tukea etänä vanhemmuuden viikolla

Julkaistu: 14.4.2021 | Päivitetty: 26.4.2021
Turun seutukunnassa järjestetään jo perinteeksi muodostunut Vanhemmuuden viikko 26.4-2.5. välisenä aikana.

Teemaviikon aikana tavoitteena on nostaa esiin vanhemmuuden tärkeyttä ja vanhemmuuden tukemista. Perinteisesti teemaviikon aikana on järjestetty yhteisiä toiminnallisia tapahtumia yli kuntarajojen, sekä paikallista toimintaa lapsille, nuorille ja perheille. Tänä keväänä on luvassa tukea vanhemmille etäluentojen muodossa. Vanhemmuuden viikon toteuttaa yhteistyössä Turun seutukunnan 11 kuntaa; Turku, Kaarina, Lieto, Paimio, Sauvo, Rusko, Raisio, Naantali, Masku, Nousiainen ja Mynämäki.

Poikkeuksellisena aikana perheiden tukeminen on erityisen tärkeää

Suomessa on eletty poikkeuksellisia ja haastavia aikoja jo reilun vuoden ajan. Lasten ja nuorten jaksaminen erilaisten rajoitteiden ja etäkoulujen aikana on vaihtelevaa. Nuorisotyö pyrkii kuuntelemaan ja kohtaamaan nuoria sekä tsemppaamaan nuoria yli näistä haastavista ajoista. Vanhemmuuden viikolla kuntien nuorisotyö pyrkii kohdistamaan samoja toimia; kuuntelemista, tukea ja tsemppiä vanhempiin.

Näin poikkeuksellisina aikoina esiin on noussut jotain hyvääkin; koronavuoden aikana perheiden yhdessä vietetty aika on lisääntynyt ja tuonut perheille mahdollisuuksia kiireettä tehdä asioita yhdessä. Tästä huolimatta poikkeuksellinen aika vaikuttaa myös vanhempien jaksamiseen; samanaikaisesti tulisi selvitä etätyöstä, lasten ja nuorten etäkouluista, sosiaalisen elämän rajoittuneisuudesta ja lisääntyneestä stressistä ja huolesta. Näiden lisäksi omien nuorten kanssa kohdataan arjessa niitä ihan tavallisia arkisia haasteita ja vaiheita, joihin kaipaisi joskus tukea ja vinkkejä.

Tukea ja vinkkejä vanhemmille etänä

Vanhemmuuden viikon aikana on luvassa virtuaalisia teemaluentoja kolmena arki-iltana. Luentoiltojen aikana on mahdollisuus myös kysyä asiantuntijoilta aiheista chatin kautta.

Maanantaina puheenvuoron saa yhteisöpedagogi ja digikouluttaja Minna Koirikivi, joka luennoi lasten ja nuorten pelimaailmasta. Illan aikana keskustellaan siitä, mitä vanhempien pitäisi tietää pelaamisesta ja pelimaailmasta. Toisaalta tarjolla on myös vinkkejä vanhemman pelikasvattajuuteen sekä pelisääntöjen luomiseen.

Lastenpsykiatrina ja lasten ja nuorten lääkärinä tutuksi tulleen Raisa Cacciatoren tiistai-illan puheenvuorossa keskustellaan teemalla ”Iloa vanhemmuuteen ja työkaluja arkeen”. Illan aikana pohditaan muun muassa; Kuinka ylläpidetään yhteispeliä ja puhevälejä? Miten valaa uskoa ja kannustusta niin, että elämänilo säilyisi kaikkien kieltojen, vaatimusten ja rajoitusten viidakossa. Miten suhtaudut kiukkuun ja pettymykseen? Miten opetat elämänhallintaa? Pärjäätkö itse?

Keskiviikko-illan teemana on nuorten päihdekokeilut ja aiheen alustuksesta vastaa Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluttaja Niina Jalo. Nuorten päihteiden ja erityisesti huumeidenkäyttö on lisääntynyt Turun seudulla huolestuttavasti.  Vaikka kaikki nuoret eivät kokeilisi päihteitä, jokainen todennäköisesti tunteen jonkun, joka niitä käyttää ja useimmille tarjotaan päihteitä jossain vaiheessa. Illan aikana keskustellaan siitä, miten vanhempi voi ottaa päihdeasioita puheeksi oman lapsen kanssa.

Illat ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille. Teemailtoihin pääsee osallistumaan helposti ja maksuttomasti Youtube-linkkien kautta. Luennot ovat katsottavissa viikon ajan ensiesityksen jälkeen.

Minna Koirikiven peliluennolle pääset tästä 26.4.
Raisa Cacciatoren vanhemmuusluennolle pääset tästä 27.4.
Niina Jalon päihdeluennolle pääset tästä 28.4.

Jaa