Kouluun hakeminen

Tältä sivulta löydät ohjeet peruskouluun hakemiseen ja tietoa painotetun opetuksen vaihtoehdoista.

Oppilasalueet

Kaarinan kaupunki on vuoden 2022 alussa jaettu viiteen oppilasalueeseen:
•    Auranlaakson ja Littoisten oppilasalue (Auranlaakson koulu ja Kotimäen koulu)
•    Keskustan ja Kuusiston oppilasalue (Valkeavuoren koulu, Hovirinnan koulu ja Kuusiston koulu)
•    Rungon oppilasalue (Rungon koulu)
•    Piikkiön oppilasalue (Piikkiön yhtenäiskoulu ja Niemenkulman koulu)
•    Piispanlähteen oppilasalue (Piispanlähteen koulu)

Ruotsinkieliseen perusopetukseen ohjaudutaan asuinpaikasta riippumatta vuosiluokilla 1-6 S:t Karins svenska skolaniin.
Voit tutustua oppilasalueisiin Turun karttapalvelussa.

Lähikoulu

Jokaiselle oppilaalle osoitetaan kotikunnan toimesta lähikoulu. Tutustu kouluun hakemisen ohjeisiin ja lähikoulun osoittamisperusteisiin.

Lähikoululla tarkoitetaan jotakin oppilaan asuinpaikan mukaisen oppilasalueen koulua, ei aina maantieteellisesti lähintä tai huoltajan toivomaa koulua.

Perusopetuslaki 6 §:n mukaan opetus tulee järjestää siten, että oppilaan matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Lähikoulun ei tarvitse olla maantieteellisesti oppilaan kotia lähinnä oleva koulu, vaan kokonaisuus huomioiden mahdollisimman lähellä oleva koulu.  

Lähikouluksi pyritään osoittamaan koulu, johon oppilas voi kulkea kävellen. Jos mihinkään oppilasalueen kouluun ei ole mahdollista kulkea kävellen, lähikouluksi pyritään osoittamaan koulu, johon oppilas voi kulkea julkista liikennettä käyttäen. Oppilaan koulumatkat tulevat lähikoulun osoittamisen jälkeen tarvittaessa erikseen tarkasteltavaksi koulumatkaetuutta koskevan hakuasian yhteydessä. 

Kaikkien koulupaikat osoitetaan yhdenvertaisin perustein. Lähikoulun tulee olla sellainen, että jokaisen oppilaan oikeus riittävään oppimisen ja koulunkäynnin tukeen toteutuu kaikkina koulupäivinä. Siksi esimerkiksi oppilaalle, joka tarvitsee esteettömän koulun tai erityisluokkamuotoista opetusta, ei voida osoittaa lähikouluksi yksikköä, joka ei ole esteetön tai jossa ei ole erityisluokkia. 

Ensimmäiselle luokalle siirtyminen

Huoltaja ilmoittaa kouluun kyseisenä vuonna seitsemän vuotta täyttävän tai vanhemman lapsensa, joka ei vielä ole aloittanut perusopetusta. Kaarinan kaupunki tiedottaa kouluun ilmoittautumisesta huoltajaa Wilmassa tai kirjeitse, mikäli huoltajan käytössä ei ole Wilmaa.

Voit ilmoittaa huollettavasi perusopetukseen ensisijaisesti Wilma-ohjelman kautta tai kotiin postitetulla paperilomakkeella. Jos muutat Kaarinaan kouluun ilmoittautumisen jälkeen, ota yhteyttä koulutoimistoon.

Lähikoulun osoittamisessa huomioidaan kaikki Kaarinan kaupungin alueella asuvat koulutulokkaat. Lähikoulua ei osoiteta, mikäli huoltaja ilmoittaa, että oppivelvollinen ei osallistu Kaarinan kaupungin järjestämään perusopetukseen, vaan saa muulla tavalla perusopetuksen oppimäärää vastaavaa tiedot. Kuhunkin kouluun osoitetaan sivistyslautakunnan vuosittaisella päätöksellä tietty oppilasmääräpaikkamäärä ensimmäiselle vuosiluokalle.  

Lähikoulun osoittamisessa tarkastellaan ensisijaisesti opetuksen järjestämisen pedagogista tarkoituksenmukaisuutta. Tämän lisäksi huomioidaan eri koulujen käytössä olevat tilat ja niiden asettamat rajoitukset oppilasmäärille sekä se, että kaikissa kouluissa koulunsa aloittaville oppilaille voidaan tarjota mahdollisimman tasapuoliset olosuhteet koulutyön aloittamiseen siten, että ryhmäkoot ovat kohtuulliset.  


Lähikoulun osoittamisen periaatteita kunkin oppilasalueen sisällä noudatetaan seuraavassa järjestyksessä: 

1. Koulumatka 

Lähikoulun osoittamiseksi tarkastellaan kaikkien koulutulokkaiden koulumatkojen pituutta ja turvallisuutta. Lähikoulu osoitetaan koulutulokkaille siten, että koulumatkat ovat kaikki oppilasalueen koulutulokkaat huomioiden mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. 

2. Lähikoulutoive 

Toiseksi osoitetaan lähikoulu niille koulutulokkaille, joiden lähikoulun osoittamisessa voidaan huomioida huoltajan hakulomakkeella esittämä lähikoulutoive. Lähikoulutoiveet pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin siten, ettei toive toteutuessaan aiheuta kuljetustarvetta.

Mikäli lähikoulutoiveen esittäneitä on enemmän kuin vapaita paikkoja, osoitetaan lähikoulut lyhimmän koulumatkan periaatetta noudattaen siten, että lyhimmän koulumatkan omaavalle osoitetaan paikka ensimmäiseksi. Jos koulumatkan pituus kahdella tai useammalla lähikoulutoiveen esittäjällä on täysin sama, arvotaan paikat kouluviraston toimesta. 

Seitsemännelle luokalle siirtyminen

Lähikoulun osoittamisessa huomioidaan kaikki Kaarinan kaupungin alueella asuvat seitsemännelle luokalle siirtyvät oppilaat.

Lähikoulua ei osoiteta mikäli 
a)    oppilas jo opiskelee yhtenäiskoulussa lähikoulupäätöksellä tai  
b)    huoltaja ilmoittaa, että oppivelvollinen ei osallistu Kaarinan kaupungin järjestämään perusopetukseen, vaan saa muulla tavalla perusopetuksen oppimäärää vastaavaa tiedot.  
 
Kuhunkin kouluun osoitetaan sivistyslautakunnan vuosittaisella päätöksellä tietty oppilasmääräpaikkamäärä vuosiluokalle 7. Lähikoulun osoittamisessa tarkastellaan ensisijaisesti opetuksen järjestämisen pedagogista tarkoituksenmukaisuutta. Tämän lisäksi huomioidaan eri koulujen käytössä olevat tilat ja niiden asettamat rajoitukset oppilasmäärille sekä se, että kaikissa kouluissa koulunsa aloittaville oppilaille voidaan tarjota mahdollisimman tasapuoliset olosuhteet koulutyön aloittamiseen siten, että ryhmäkoot ovat kohtuulliset.  
 
Lähikoulun osoittamiseksi tarkastellaan kaikkien tulevin seitsemäsluokkalaisten koulumatkojen pituutta ja turvallisuutta. Lähikoulu osoitetaan siten, että koulumatkat ovat kaikki oppilasalueen tulevat seitsemäsluokkalaiset huomioiden mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. 

Jos oppilaan asuinkunta on Kaarina, ei erillistä ilmoittautumista seitsemännelle vuosiluokalle tarvita. Seitsemäsluokkalaisten lähikoulupäätökset tehdään vuosittain maalis-huhtikuussa, jolloin huoltajalle lähetetään asiaa koskeva päätösote postitse.

Toissijainen koulu

Oppilas voi halutessaan hakea myös muuhun kuin oman oppilasalueen lähikouluun. Tällaisesta muusta kuin lähikoulusta käytetään nimitystä toissijainen koulu. Toissijaiseen kouluun hakevia oppilaita voidaan yksikön rehtorin päätöksellä valita ainoastaan, jos koulun opetusryhmissä on vapaita oppilaspaikkoja sen jälkeen, kun kaikille oppilaille on ensin osoitettu lähikoulut.

Toissijaisten hakijoiden hakemukset käsitellään keväisin huhti-toukokuussa sen jälkeen, kun koulutulokkaiden ja seitsemännellä luokalla aloittavien lähikoulupaikat on osoitettu. Lukuvuoden aikana saapuneet toissijaista koulupaikkaa koskevat hakemukset käsitellään kouluviraston vastaanotettua hakemuksen. 

Toissijaisia hakijoita voidaan ottaa vain, jos koulun yleisopetuksen opetusryhmissä on vapaita oppilaspaikkoja sen jälkeen, kun kaikille on ensin osoitettu lähikoulu. Lisäksi huomioidaan koulun tilat ja/tai opetusryhmässä jo opiskelevien oppilaiden asianmukainen opetuksen järjestäminen uusia oppilaita valittaessa. 

Toissijaiseen kouluun valittu oppilas ei ole oikeutettu koulumatkaetuuteen. Jos toissijaiseen kouluun valittu oppilas myöhemmin luopuu koulupaikastaan, kotikuntalaiselle oppilaalle osoitetaan huoltajien erillisestä hakemuksesta lähikoulu. Tällöin lähikoulu ei välttämättä enää ole sama kuin se olisi ollut aiemmin. 

Toissijainen koulupaikka myönnetään enintään koko alakoulun (vuosiluokat 1- 6) tai yläkoulun (vuosiluokat 7-9) ajaksi huomioiden oppilaat, joiden asuinkunta on Kaarina tai jotka ovat tulleet valituksi urheiluluokalle. Muissa tapauksissa toissijainen koulupaikka myönnetään enintään lukuvuodeksi kerrallaan.

     
Muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun hakevat eli toissijaiset hakijat valitaan koulun seuraavassa etusijajärjestyksessä: 
 
1. Koulun lähialueelta pois Kaarinan sisällä muuttanut oppilas, joka haluaa jatkaa nykyisessä koulussaan 
2. Kotikuntalaiset hakijat koulumatkan pituuden mukaisessa järjestyksessä. Jos hakijoiden koulumatkan pituus on sama ja hakijoita enemmän kuin vapaita paikkoja, suoritetaan hakijoiden kesken arvonta kouluviraston toimesta. 
3. Vieraskuntalaiset hakijat koulumatkan pituuden mukaisessa järjestyksessä. Jos hakijoiden koulumatkan pituus on sama ja hakijoita enemmän kuin vapaita paikkoja, suoritetaan hakijoiden kesken arvonta kouluviraston toimesta. 

Muuttava oppilas

Kaarinan sisällä muuttavalle oppilaalle osoitetaan uusi lähikoulu, mikäli oppilaalle jo osoitetussa lähikoulussa jatkaminen aiheuttaisi kunnalle ylimääräisiä koulumatkakustannuksia verrattuna johonkin toiseen kouluun. Tätä tarkastellaan kulloinkin voimassa olevien koulumatkaetuutta koskevien linjausten näkökulmasta. 
 
Ensimmäiselle ja seitsemännelle luokalle hakeminen tapahtuu keväisin erikseen määriteltynä ajankohtana. Jos ensimmäiselle luokalle tuleva koulutulokas tai seitsemännelle luokalle siirtyvä oppilas muuttaa ennen seuraavan lukuvuoden alkua, lähikoulu voidaan osoittaa uuden osoitteen perusteella. Huoltajan tulee ilmoittaa hakulomakkeella koulutulokkaan/oppilaan tuleva osoite ja täsmällinen muuttopäivä. 
 
Päätös lähikoulun osoittamisesta uuden osoitteen perusteella tehdään ehdollisena niin kunnan sisällä kuin kuntaan muuttavalle. Päätös raukeaa, jos hakulomakkeella ilmoitettu uusi osoite ei ole voimassa ja ei näy Väestötietojärjestelmässä viimeistään kuukausi ilmoitetun muuttopäivän jälkeen. Oppilaalle osoitetaan ehdollisen päätöksen rauettua lähikoulu em. määräpäivänä voimassa olevan osoitteen perusteella. 

Painotettu opetus

Kaarinan kaupunki järjestää painotettua perusopetusta kahdessa koulussaan. Painotukset ovat musiikki Valkeavuoren koulussa ja urheilu Piispanlähteen koulussa.

Kumpaankin painotukseen oppilaat valitaan erillisen valintamenettelyn kautta kunakin vuonna alkuvuodesta. 

Perusopetukseen valmistava opetus

Suomeen ulkomailta muuttaville oppilaille (7-15-vuotiaat) järjestetään perusopetuksen valmistavaa opetusta (valmo).

Opetuksen tavoitteena on suomen kielen ja koulunkäyntivalmiuksien kehittäminen perusopetukseen siirtymistä varten. 

Suomen kielen lisäksi opiskellaan myös muita perusopetuksen oppiaineita. Oppilaille laaditaan henkilökohtainen opinto-ohjelma.

Lisätietoa löydät täältä.

Koulun aloittaminen vuotta aiemmin tai myöhemmin

Opiskeluvelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta. Koulunkäynnin voi kuitenkin aloittaa vuotta aiemmin tai myöhemmin, jos lapselle myönnetään lupa perusopetuksen poikkeavaan aloittamiseen. 

Koulunkäynnin aloittaminen vuotta aiemmin edellyttää, että lapsellasi on tähän riittävät valmiudet. Valmiuksia selvitetään psykologisten ja tarvittaessa lääketieteellisten tutkimusten perusteella. Tutkimukset toteutetaan yksityisesti ja vastaat huoltajana tutkimuksista aiheutuvista kustannuksista.

Koulunkäynnin aloittaminen vuotta myöhemmin on perusteltua silloin, kun lapsesi tarvitsee vuoden lisäaikaa koululaiseksi kypsymiseen ja on todennäköistä, että vuoden lisäaika vähentää selvästi koulussa tarvittavaa tukea. Lapsesi kouluvalmiutta koskevan asian selvittämiseksi tulee ottaa yhteyttä koulupsykologiin. Kouluvalmiuksia voidaan selvittää myös muiden tahojen psykologisten ja tarvittaessa lääketieteellisten tutkimusten perusteella. 

Kaarinan perusopetuksen oppilaaksiottoa koskevat linjaukset

Usein kysytyt kysymykset

Sisältö työn alla.

Lomakkeet

Perusopetuksen sähköiset lomakkeet -sivulta löydät e-lomakkeet. 

Mikäli käytössäsi ei ole vahvaa tunnistautumista, voit vaihtoehtoisesti käyttää tulostettavia lomakkeita. 

Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Puhelin
040 480 8344, hallinnon asiantuntija Riikka Virtanen
Sähköposti
koulutoimisto@kaarina.fi

Jaa