Runo-Kaarina

Kaarinan kaupunki toteuttaa vuosittain valtakunnallisen runokokoelmakilpailun esikoisrunoilijoille. Tavoitteena on uusien runojen ja runoilijoiden esille tuominen.
 

Runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille ja runojen aihe on vapaa. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen. Tekijänoikeuspalkkio maksetaan koko painoksesta heti normaalin myyntihinnan mukaan. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994 ja Runo-Kaarina on vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävänä runokilpailuna maassamme.

Käsikirjoitukset lähetetään marras-helmikuussa ja valintaraati valitsee voittajan toukokuussa. Voittaja ja kärkikolmikko julkistetaan pian valinnan jälkeen ja voittanut runoteos julkistetaan Turun Kirjamessuilla lokakuussa.

Lue Runo-Kaarina -kilpailun säännöt.

Kilpailun suojelija on tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio.

Runo-Kaarina -kilpailun valintaraadin puheenjohtaja on Kari Levola. Raatiin kuuluvat runoilijat Tommi Parkko, Raisa Jäntti ja Hanna Syrjämäki, vapaa-ajan lautakunnan edustaja Noora Nieminen, kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Arja Pesonen ja kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola.
 

Parhaat palat vuosien varrelta

Parhaita paloja Runo-Kaarina -kilpailun ja -festivaalin tapahtumista voit seurata Instagramissa ja osa on koottu myös tähän alle linkkeinä ja kuvina.

Runo-Kaarina Instagram-sivu

Runo-Kaarina 2023

Valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun voittaja 2023 on Pyry Qvick kokoelmalla Aurica – Kootut teokset.
 

Kuvakooste 1: Voittajateoksen julkistus ja voittajan haastattelu Turun Kirjamessujen Agricola-lavalla
Kuvissa vasemmalta: Arja Pesonen (kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja), Raisa Jäntti (Runo-Kaarina-voittaja 2015 ja raadin jäsen), Pyry Qvick (Runo-Kaarina-voittaja 2023) ja Harri Virta (Kaarinan kaupungin johtaja).

Kuvakooste 2: Voittajan onnitteluja messuosastolla
1) Pyry Qvick ja Harri Virta.
2) Arja Pesonen, Pyry Qvick ja Harri Virta.
3) Presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio ja Pyry Qvick.

Kuvakooste 3: 
1) Tommi Parkko (kirjailija ja Runo-Kaarina-raadin jäsen) ja Pyry Qvick.
2) Kari Levola (kirjailija ja raadin puheenjohtaja) ja Pyry Qvick.
3) Hanna Syrjämäki (Runo-Kaarina-voittaja 2020 ja raadin jäsen) ja Pyry Qvick.

Runo-Kaarina 2022

Kuva 1: Voittajan julkistus Turun Kirjamessujen Agricola-lavalla
Kuvassa vasemmalta: Arja Pesonen (kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja), Raisa Jäntti (Runo-Kaarina-voittaja 2015 ja raadin jäsen), Markus Ilkka Eronen (Runo-Kaarina-voittaja 2022) ja Harri Virta (Kaarinan kaupungin johtaja).

Kuva 2: Voittajaa onnitellaan messuosastolla
Kuvassa vasemmalta: Arja Pesonen (kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja), Markus Ilkka Eronen (Runo-Kaarina-voittaja 2022) ja Harri Virta (Kaarinan kaupungin johtaja).

Kuva 3: Keskusteluja messuosastolla
Kuvassa vasemmalta: Mirkka Mattheiszen (Runo-Kaarina-voittaja 2014), Raisa Jäntti (Runo-Kaarina-voittaja 2015 ja raadin jäsen), Markus Ilkka Eronen (Runo-Kaarina-voittaja 2022) ja Kari Levola (kirjailija ja raadin puheenjohtaja).

Runo-Kaarina 2021

Kaarina-Salin Flyygelin Avajaiskonsertti: Chopin & Palmgren

Runo-Kaarina-festivaalin päättävässä konsertissa kuullaan kaarinalaispianisti Henrik Järven tulkitsemana Palmgrenin 24 preludia ja sekä Chopinin 12 etydiä Kaarina-salin uudella flyygelillä. Kuntalaisaloitteen myötä Kaarina-saliin hankittu, aiemmin Piispanlähteen koululle lahjoitettu, nyt konserttikäyttöä varten Kaarina-saliin siirretty Yamahan C7 -flyygeli tarjoaa oivat puitteet piano-, kamari- ja liedkonserttien järjestämiselle Kaarina-salissa. Henrik Järven konsertti onkin paitsi Runo-Kaarina-festivaalin huipentuma, myös uuden flyygelin vihkiäiskonsertti.

Palmgren ja Chopinin pianoteosten lisäksi konsertissa nähdään Sonjaston audiovisuaalinen runoteos, joka tuo viime vuosien Runo-Kaarina –kilpailun voittaneita runoteoksia uuteen valoon.

Ohjelma 13.2.2022

Kaarina-salin flyygelin avajaiskonsertti: Palmgren

Runo-Kaarina: Sonjasto

Kaarina-salin flyygelin avajaiskonsertti: Chopin

Jaa