Äänestä Hovirinnan rantasaunan taidetta 6.11.-1.12.2024

HOVIRINNAN RANTASAUNAN TAIDEHANKINTA – TEOSÄÄNESTYS

Kaarinan kaupunki hankkii Hovirinnan keväällä valmistuvaan sauna- ja ravintolarakennuksen yhteyteen taidetta prosenttiperiaatteella. Taide halutaan osaksi rakentamista, jotta yhteisistä tiloista saadaan entistä viihtyisämpiä ja laadukkaampia. Nyt valta päättää annetaan asukkaille. Taidetyöryhmä on suorittanut esikarsinnan, mutta nyt Sinä voit kertoa ja perustella millainen taide Hovirinnan ranta-alueelle mielestäsi sopii. Eniten ääniä saanut teos voittaa ja se pyritään asentamaan paikalleen kesäksi 2025.

Äänestä Hovirinnan rantasaunan taidetta

Äänestyksen tuloksesta tiedotetaan tammikuussa. Valittu teos on tarkoitus asentaa paikoilleen viimeistään kesällä. Rakennus avataan yleisölle suunnitelman mukaan vappuna 2025.

Jättämällä yhteistietonsa osallistuu yllätyspalkintojen arvontaan. Palkintona Kaarina-aiheisia palkintoja.

Äänestettävät teosehdotukset ovat esiteltynä alla.

1. Matti Lankinen ja Jirko Viljanen: Sauna

Teosehdotus

Hovirinnan rantasaunan ja sen ympäristöön sijoitetaan erilaisia betonivalulla toteutettuja henkiolentoja 5-7 kappaletta. Teokset toteutetaan betonivalulla jo olemassa olevista malleista. Asennuksen yhteydessä ne valetaan pieniin jalustoihin paikan päällä, mikäli ne sijoitetaan saunan ulkopuolelle. Betoniteoksia voidaan sijoittaa myös saunan sisälle ja pukuhuonetiloihin.

Havainnekuva henkiolennoista. Olennot eivät ole mittakaavassa.
Havainnekuva henkiolennoista. Olennot eivät ole mittakaavassa.

Saunasta on muodostunut monelle arkinen paikka, jossa rentoudutaan ja hikoillaan pois kaikki liat ja synnit, mitkä arki on kuormittanut hartioillemme. Muinoin se oli paljon muutakin. Saunassa synnytettiin. Se oli parannus- ja taikojentekopaikka. Sauna oli kotipiirin tuonpuoleisin kohta, jossa vainajille ja muille henkiolennoille annettiin oma sija. Se oli tila, missä ihminen saatettiin viimeiselle matkalleen ja missä maallinen jäänne, ruumis, pestiin. Sauna on kiehtonut meitä jo pitkään. Olemme Turussa asuva parivaljakko, ja olemme toteuttaneet sauna-aiheisia teoksia aiemmin muun muassa Turun Köysiratagalleriassa, Jämsän Saunakylässä ja Helsingissä Kotiharjun saunan läheisyydessä Aadolfinkadulla. Hovirinnan rantasaunaan ehdotettavassa teoskokonaisuudessa pohdimme saunan ajattomuutta ja mystiikkaa. Henkiolentoja kuvaavien veistosten tehtävä on ilahduttaa lapsia ja aikuisia, sillä ne ympäristöönsä sulautuessaan toimivat piiloleikkinä.”

 

Matti Lankinen (s. 1988)

Opinnot: Kuvataiteilija (AMK), Turun AMK:n Taideakatemia, 2023, Erasmus-ohjelma, Universitat Politecnica de Valencia, 2021

Jirko Viljanen (s. 1991)

Opinnot: Kuvataitelija (AMK), Turun AMK:n Taideakatemia, 2020, Kuvataidelinja, Lahden kansanopisto, 2014 ja 2015

 

Taiteilijoiden verkkosivut

  • https://mattilankinen.com/
  • https://www.jirkoviljanen.fi

Taiteilijoiden Instagram-tilit

  • instagram.com/mattilankinen_/
  • instagram.fi/eroajirkosta

2. Outi Puro: UIMASSA!

Teosehdotus

Uimassa! -teos koostuu n. kuudesta lasihelmistä punotuista orgaanisista kuvamuodoista, joista kukin kiinnitetään säänkestävään betonilaattaan. Muodot ovat lähtökohtaisesti erilaisia uimapukuja ja uimahousuja luonnollista hieman pienemmässä koossa. Eri aikakausien uima- asut bikineistä kokopukuihin ja uimahousuihin sädehtivät lasihelmisinä teoksina kesänaamuauringosta aina kirpakkaan talviuinti-iltaan. Värimaailma on vedenalaista: vihreän ja sinisen eri sävyjä, valkoista ja mustaa. Asuissa leikitellään kuvioilla ja muodoilla enemmän kuin väreillä. Materiaalit teoksessa: lasihelmet, kaakeliliima, betoni. Kyseessä on siis tavallaan lasimosaiikki, mikä kestää talvet ja kesät. Taidokkaasta lasihelmikirjailusta vastaavat eteläafrikkalaiset naiset.

Havainnekuva helmikirjotuista uimapuvuista sekä lähikuva yksityiskohdasta. Teos ei ole mittakaavassa.

Teoksessa muistuu mieleen uimisen tärkeys ja ihanuus eri ikäisille, eri aikakausina, ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Samaan aikaan muistuu mieleen koko maailma, kun teos valmistuu osin eteläafrikkalaisten naisten käsissä. Olemme aina uineet ja tulemme aina uimaan. Kaarinassa kuin ympäri maailmaakin.

Outi Puro on valmistunut kuvanveistäjäksi Turun Taideakatemiasta, ammattinimikkeenä Kuvataiteilija. Lisäksi Puro on Taiteen Maisteri Aalto yliopistosta. Hänellä on vuosia ollut yhteisöllinen Flowerdrops-taideprojekti ja vastuullinen taidetuotemerkki Mum’s, mikä yhdistää taiteilijat, muotoilijat ja vastuullisen korkealaatuisen käsityötaidon Etelä-Afrikassa, missä Suomessa suunniteltuja veistoksia ja teoksia valmistavat eteläafrikkalaiset naiset kodeissaan.

 

Taiteilijan verkkosivut

3. Jani Rättyä: Meditations

Teosehdotus

Meditations käsittää kaksi ruostumattomasta teräslevystä muotoon leikattua profiilikasvokuvaa, jotka kiinnitetään rantasaunan julkiseinään, sekä ikkunateippaus sisätilaan, joka on tuloste sumukalvolle. Teoksen teemana on ihminen maisemassa tai ihmisen mielenmaisema. Luonto on paikka rauhoittua, liikkua, kerätä ajatuksia, nauttia olemassaolosta. Kuvissa ihminen ja maisema muuttuvat yhdeksi.

Havainnekuva teoksesta. Teos ei ole mittakaavassa.
Havainnekuva teoksesta. Teos ei ole mittakaavassa.

Taiteellinen työni on avata uusia näkökulmia katsoa ihmistä tai materiaalia. Aiheet löytyvät usein lähiympäristöä tutkimalla. Taiteessani keskityn kuvanveiston tekniikoihin ja maalaukseen.

Jani Rättyä on kuvataiteilija, kuvanveistäjä ja taidemaalari. Syntynyt Nivalassa v. 1973, työskentelee ja asuu tällä hetkellä Turussa. Opinnot: Kuvataideakatemia (KuM) 2010-2013, Turun Piirustuskoulu 1994-1998, Limingan Taidekoulu 1994.

Taiteilijan verkkosivu

  • https://janirattya.com/

Taiteilijan Instagram

  • instagram.com/jrattya

4. Milja Salo ja Kirsi Ihalainen: Puhdas Kaarina

Teosehdotus

Puhdas Kaarina -ääniteos moniaistinen taideteos, jossa yhdistyvät Kirsi Ihalaisen luonnonäänitaide ja Milja Salon tilataiteellinen osaaminen. Teos koostuu Kaarinan alueen saariston ainutlaatuisista äänistä, jotka heijastavat alueen luonnon kauneutta ja luonnon vuosirytmiä. Ääniteos toteutettaisiin joko itse saunatilaan, saunan julkisivurakenteisiin ja/tai ulkotilaan. Teoksen audioteknologia kiinnitetään saunan rakenteisiin siten, että koko saunan seinät ja rakenteet resonoivat ääntä ja soivat. Tilaan ei asenneta erillisiä kaiutinyksiköitä, vaan innovatiivisen järjestelmän avulla saadaan tilan materiaalit toistamaan ääntä halutulla laajuudella. Äänet toistuvat niin, että kuulijat istuvat saunassa kuin kaiuttimen sisällä. Koskettaessaan resonoivaa pintaa tai ollessaan kosketuksissa tilan materiaaleihin, saunoja voi myös tuntea äänen ja olla osa sitä.

Teosehdotuksesta ei ole saatavilla havainnekuvaa, sillä teos rakennetaan tilaan, mikäli ehdotus menestyy äänestyksessä.

Teosreferenssejä löytyy klikkaamalla tätä linkkiä.

Ääniteos olisi erinomainen lisäys Kaarinan Hovirinnan uuteen rantakokonaisuuteen ja -saunaan, sillä se nostaa esiin alueen ainutlaatuisen luonnon ja yhteisön omaksi kokemia ääniä tavalla, joka rikastuttaisi kävijä- ja saunakokemusta merkittävästi. Teos, joka koostuu Kaarinan luonnolle ominaisista äänistä, kuten saariston luontoäänistä eri vuodenaikoina, luo ainutlaatuisen, rauhoittavan ja paikallisen identiteetin sävyttämän tunnelman saunaan.

Kirsi Ihalainen (s. 1982) on äänitaiteilija, ammattitaiteilija (Master of Arts, Aalto Yliopisto) sekä Julkisen taiteen erityisasiantuntija.

Milja Salo (s.1972) on turkulainen tilataiteilija, joka tunnetaan kyvystään yhdistää ympäröivän tilan ominaisuudet taiteen moniulotteisiin ja immersiivisiin kokemuksiin. Hänen työskentelynsä keskittyy usein paikkasidonnaisiin teoksiin.

Taiteilijoiden verkkosivut

  • https://kirsiihalainen.com
  • https://kelosound.com

Taiteilijoiden Instagram

  • instagram.com/kirsiihalainen/

Jaa