Kristiina Tarkiainen - Vailla rajoja

Päivämäärä
  • 6.6.2023 klo 00.00 - 22.6.2023 klo 00.00
Tapahtumapaikan nimi
Mökki Galleria

Iso-Rauhalinnantie 5
20780 Kaarina

Lisätietoja

Mökki Galleria on avoinna ke-pe klo 12-17, la klo 12-15

Mökki Galleria

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Kristiina Tarkiaisen Vailla rajoja -näyttely Mökki Galleriassa 6.6.-22.6.2023.

Kristiina Tarkiainen tuo kotikaupunkinsa Kaarinan kodikkaaseen Mökki Galleriaan noin kolmekymmentä kiehtovaa akryylimaalausta. Näyttelyn nimi viittaa tekijän mukaan siihen, että maalauksia ei rajoita mikään tietty teema eikä häntä itseäänkään määritä mikään tekniikka tai koulutus. Tarkiainen korostaakin olevansa nimenomaan tekijä, ei taiteilija. Ajattelen koulutuslähtöisesti: en ole taiteilija, koska minulla ei ole taiteilijan koulutusta. Maalauksistanikin puhun mieluummin töinä kuin taideteoksina, hän sanoo.

Taiteen tekijänä Tarkianen on varsin tuottelias. Kaikki tämänkin näyttelyn työt ovat syntyneet vuoden kuluessa. Maalaan kauhealla vauhdilla ja intensiivisesti: en syö, juo tai käy edes vessassa. Jos lopputulos ei miellytä, maalaan päälle uutta, hän kertoo. Jos en tykkää jostain työstäni, en saa edes unta ennen kuin olen tuhonnut sen, hän virnistää. Kelvottomaksi tuomitun maalauksen päälle maalaaminen synnyttää usein yllättäviä ja onnistuneita väriyhdistelmiä. Koen värit erittäin tärkeinä, ja yksittäisen työn värien on oltava keskenään vuoropuhelussa. Inhoan kirkasta sinistä ja punaista, joten suoraan tuubista en ota kuin valkoista ja mustaa. Käteni jälki näkyy siis myös värien sekoittamisessa, hän kertoo.

Kristiina Tarkiaisen maalauksissa korostuvat murretut värit. Aiheet liittyvät useimmiten luontoon, mutta maalauksissa voi nähdä myös rakennuksia ja ihmishahmoja. Minun töissäni lähtökohtana on maisemallisuus. En osaa kuvittaa tyhjää. Minun on hankala tuottaa ja työstää maalausta, jollen itse näe siinä jotain ensin. Siksi abstraktien töiden tekeminen on minulle vaikeaa, vaikka olen kyllä tykännyt kokeilla niitäkin. Toisaalta täysin esittävässä maalauksessa ei mielestäni ole henkeä, hän pohtii.

Tarkiaisen maalaukset vangitsevatkin katsojan äärelleen helposti, sillä niiden esittävyys ei ole ilmiselvää vaan kätkeytyy ikään kuin unenomaiseen ilmaisuun. Ja katsottavaksi ne on tarkoitettu. Minusta työt ovat kunnolla olemassa vasta sitten, kun ne ovat esillä ihmisten nähtävänä, tekijä korostaa. Hän haluaa myös tarjota ihmisille mahdollisuuden tustua töihinsä tarkemmin. Näyttelyn töistä puolet on gallerian seinällä ja loput ovat telineessä, jossa niitä voi selata kuin julisteita. Kapinoin hiukan sitäkin vastaan, että ostajan pitäisi odottaa kokonainen kuukausi, ennen voi viedä taulun kotiinsa. Se teline on sellainen take away -tyyppinen juttu. Töitä saa ottaa kotisovitukseen, eikä haittaa, vaikka sitten päättäisikin palauttaa ne, Tarkiainen vinkkaa.


Kristiina Tarkiainen syntyi 1963 Porissa. 1983 hän muutti Turkuun opiskelemaan. Vuodesta 1989 hän on työskennellyt biologian ja maantieteen opettajana Kaarinassa. Taiteen tekijänä hän on itseoppinut. Olen toki aina tykännyt piirtää, mutta vuonna 2018 tuli yhtäkkiä tunne, että haluan maalata. Ja sitten minä maalasin, hän toteaa. Ohjeita, teknisiä ratkaisuja ja materiaalivaihtoehtoja hän löysi internetistä. Työvälineinä hän käyttää maalitelaa, laastilastaa ja palettiveistä, mutta harvoin sivellintä.

Tarkiainen korostaa, ettei ole ammattilainen, mutta se ei estä häntä olemasta tuottelias. Viidessä vuodessa hän on saanut valmiiksi noin 200 työtä, joista on myytykin jo reilusti yli 100. En maalaa rahan takia, mutta on aina suuri kunnia, kun joku haluaa ostaa töitäni. Suurempia tulevaisuuden unelmia minulla ei edes ole. Tämä on jo se unelma, jonka halusin toteuttaa, hän iloitsee.

Vailla rajoja on Tarkiaisen kuudes näyttely, joita hänellä on aiemmin ollut kaksi Kaarina-talossa, yksi Café Hallonbladissa Paraisilla ja kaksi Mökki Galleriassa, jota hän erityisesti arvostaa. Mökki on itsessään kuin taideteos. Kun astut sinne, astut ihan omaan maailmaan, hän kehuu.

Näyttelyaika: 6.6.-22.6.2023, avajaiset ti 6.6. klo 18
Avoinna: ke-pe klo 12-17, la klo 12-15

Jaa