Mervi Patala - Yhdeksän kukkaa

Päivämäärä
  • 5.5.2023 klo 00.00 - 3.6.2023 klo 00.00
Tapahtumapaikan nimi
Mökki Galleria

Iso-Rauhalinnantie 5
20780 Kaarina

Lisätietoja

Mökki Galleria on avoinna ke-pe klo 12-17, la klo 12-15

Mökki Galleria
 

Hinta
Tapahtuma on maksuton.

Mervi Patalan Yhdeksän kukkaa -näyttely Mökki Galleriassa 5.5.-3.6.2023.

Kuvataiteilija Mervi Patala tuo Kaarinan kodikkaaseen Mökki Galleriaan kankaalle ja paperille maalattuja akvarelleja, jotka ovat saaneet inspiraationsa vanhasta juhannustaiasta. Mukana on myös pari suurempaa maalausta, jossa kaikki yhdeksän komeilevat yhdessä: harakankello, puna-apila, siankärsämö, mesimarja, metsämaitikka, heinätähtimö, metsäorvokki, nurmitädyke ja päivänkakkara.

Näyttelyn nimi ja nimikkoteos pohjautuu taikaan, jossa juhannuksena kerätään tyynyn alle yhdeksän kukkaa ja pidetään ne siellä yli yön, jonka aikana tulevan puolison pitäisi näyttäytyä unessa, taiteilija hymyilee. 

Patala haluaa ylläpitää taikaperinnettä, mutta entisenä biologian ja maantieteen opettaja tunnustaa, että teosten taustalla on myös valistuksellisia vaikuttimia. -Ihmiset eivät enää tunne kasveja. Lajituntemus arkitaitona rappeutuu, ihmisten luontosuhde heikkenee – ja se on surullista, Patala harmittelee. Kouluissa kasvien tunnistamista ei enää ainakaan samalla järjestelmällisyydellä opeteta kuin menneinä vuosikymmeninä. Voimme vain arvailla, mitä tietyistä asioista – kuten käsin kirjoittamisesta ja kasvien keräämisestä – luopuminen koulujen opetuksessa tulee vaikuttamaan meihin. On myös kauhean vaikea suojella sitä, mitä ei tunne, hän pohtii.

Maalaamisen Mervi Patala aloitti jo lapsena mm. Seinäjoen lasten ja nuorten kuvataidekoulussa. Kuvataiteen mahdollisuuksien tuntemista avarsi myös inspiroiva alakoulun opettaja, joka oli ollut läänin kuvataiteilijana. Teini-ikäisenä Patala ryhtyi maalaamaan kansalaisopistossa – aikuisten kurssilla. Tuolloin vielä öljyvärit kiehtoivat eniten, mutta samalla hän alkoi omien sanojensa mukaan päästä jyvälle vesivärimaalauksesta. Nykyään se on hänelle ilmaisumuodoista tärkein. Siinä kiehtoo pehmeys, jonka kaltaista en ole muilla tekniikoilla saavuttanut. Vesiväri ”tekee omiaan”. Sattumanvaraisuus on aina mukana. Ehkä pidän siitä ominaisuudesta niin paljon siksi, että minulla on muuten kova kontrollintarve, hän hymyilee.

Ulospäin Mervi Patalan maalauksissa kuitenkin näkyy realistinen, melkein naturalistinen sävy. Hän maalasi vuosien ajan ilmeikkäitä ja sympaattisia lapsihahmoja arkisissa tilanteissa, kunnes koki sen tien tulleen käydyksi loppuun ja siirtyi kasviaiheisiin. Mutta punainen lanka säilyi. Minulla pitää olla aina jotain tarkkaa omissa töissäni. Ja luonnollinen muoto, jonka on oltava anatomisesti oikein, taiteilija luonnehtii.


Mervi Patala syntyi 1982 Peräseinäjoella. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Seinäjoen lukiosta 2001 hän kävi Kauhajoen kansanopiston kuvataidelinjan, mutta päästyään Oulun yliopistoon opiskelemaan biologiaa ja maantiedettä, hän jätti kuvataiteen joksikin aikaa. Veri veti kuitenkin maalaamaan kansalaisopistolle, ja lopulta myös kuvataiteen perusopintoihin yliopistolla. Sikäläisten opettajien kannustamana hän haki ja pääsi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiaan, josta hän valmistui kuvataiteiljaksi (AMK) 2013. Hän kokeili kyllä siipiään myös biologian ja maantieteen opettajana 2008-2009 Kuortaneen lukiossa, mutta sivellin voitti lopulta karttakepin. Tosin kuvataiteita hän opettaa yhä Kaarinan kansalaisopistolla, Turun työväenopistolla ja Turun Sunnuntaimaalareissa.
Hänellä on ollut 13 yksityisnäyttelyä ja 17 ryhmä- tai yhteisnäyttelyä mm. Turussa, Porissa, Oulussa ja Seinäjoella. Hän Taidemaalariliiton, Seinäjoen Taiteilijaseuran ja Turun Taiteilijaseuran jäsen.

Lisätietoja taiteilijasta voi lukea taiteilijasivulta.

Näyttelyaika: 5.5. - 3.6. 2023, avajaiset 5.5. klo 18
Avoinna: ke-pe klo 12-17, la klo 12-15


Näyttelyyn liittyviä tapahtumia:

Yhdeksän kukkaa -maalaustyöpaja 11.5. klo 17-20
Keväästä kesään -siirtymäpiiri 1.6. klo 17-20

 

 

Jaa