Kaarinan kaupunki tavoittelee viihtyisää ja houkuttelevaa keskustaa - Yleinen suunnittelukilpailu on nyt käynnissä

Julkaistu: 22.12.2022 | Päivitetty: 22.12.2022

Kaarinan kaupunki jatkaa Kaarinan keskustan alueen kehittämistä järjestämällä alueen maankäytön suunnittelusta yleisen suunnittelukilpailun. Kilpailuaika on 15.12.2022–14.4.2023, ja kilpailu ratkeaa elo-syyskuussa 2023. Kilpailu on kaikille avoin, ja kilpailutyöt jätetään nimimerkillä.

Kilpailun tavoitteena on saada aikaan viihtyisä ja houkutteleva keskusta, jossa halutaan asua, yrittää ja tehdä töitä ja joka on tilamuodostukseltaan, materiaaleiltaan ja mittakaavaltaan inhimillinen asuin- ja työympäristö. Kilpailualue käsittää Kaarinan ydinkeskustan, ja sen koko on 39 hehtaaria. Lisäksi kilpailualueeseen liittyy kolme tarkastelualuetta.

Kilpailijan tehtävänä on visioida Kaarinan tuleva muutos valtatienvarsialueesta kaupungin keskustaksi, jolla on positiivinen paikan henki. Kaarinan keskusta on parhaillaan muutoksessa, ja kilpailun myötä on tarkoitus jatkaa muutosta kohti kestävämpää ja kauniimpaa rakennettua ympäristöä, jossa on hyvinvointia tukevia kaupunkitiloja.

- Toivomme, että suunnittelu on energia-, asumis- ja liikenneratkaisujen osalta innovatiivista ja monella tavalla kestävää. Lisäksi haluamme, että keskusta säilyy kaikkien liikkumismuotojen suhteen saavutettavana ja tarjoaa monipuolisia palveluita, kaupunginarkkitehti Taina Riekkinen sanoo.

Keskustan kehittämisen tavoitteita on pohdittu yhdessä kuntalaisten kanssa yritys- ja asukasfoorumeissa elokuussa 2022. Kaarinan kaupunki on kiitollinen osallistujien panoksesta keskustan kehittämiseen.

Kyseessä on avoin mutta salainen kilpailu

Kilpailu on avoin sekä koti- että ulkomaisille osallistujille. Kilpailijoiden toivotaan muodostavan suunnitteluryhmiä, joissa on monipuolisesti kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja liikennesuunnittelun asiantuntijoita.

Kilpailu on myös salainen, eli kilpailutyöt jätetään nimimerkillä ja kilpailutöiden tekijät selviävät vasta, kun kilpailutyöt on arvosteltu ja palkintosijan saajat päätetty.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Kaarinan kaupungin nimeäminä kaupunginjohtaja Harri Virta, kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Marjo Uotila, kaupunkikehityslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Hukkanen, kaupunginvaltuuston jäsen Hannu Rautanen, kaupunginvaltuuston jäsen Åsa Gustafsson, kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää, kaupunginarkkitehti Taina Riekkinen ja tekninen johtaja Jyrki Haapasaari. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen nimeämänä tuomaristoon kuuluu projektipäällikkö, liikennesuunnittelija Matti Kiljunen. Suomen Arkkitehtiliiton nimeämänä tuomaristoon kuuluvat professori Hannu Huttunen ja arkkitehti Aleksi Myyryläinen.

Kilpailun ratkettua kilpailutöissä esitettyjä ideoita lähdetään viemään käytäntöön esimerkiksi asemakaavoituksen kautta.

Lisätiedot ja kilpailumateriaalit

Kilpailuohjelma sekä muu kilpailumateriaali on saatavilla täällä.

Suunnittelukilpailun omille sivuille pääset tästä.

Lisätietoja aiheesta antaa kaupunginarkkitehti Taina Riekkinen, 040 655 5277, taina.riekkinen@kaarina.fi.

Kaarinan keskustan alue on meren läheisyydessä.

Jaa