Kaupunki kouluttaa vapaaehtoisia liikunnan vertaisohjaajia - tule mukaan!

Julkaistu: 27.9.2023 | Päivitetty: 27.9.2023
Haluatko olla mukana jakamassa hyvinvointia liikunnan avulla? Kaarinan liikuntapalvelut kouluttaa syksyllä 2023 uusia vapaaehtoisia vertaisohjaajiksi.

Liikunnan vertaisohjaaja, mikä se on? Voisinko minä toimia sellaisena?

Kaarinassa Wertaisliikuttaja-nimellä kulkevat liikunnan vertaisohjaajat ovat eläkkeellä tai eläkeiän kynnyksellä olevia henkilöitä, jotka toimivat kaupungissa erilaisten matalan kynnyksen liikuntaryhmien apuohjaajina tai ohjaajina. Wertaisliikuttajat voivat lisäksi toimia esimerkiksi uinti- tai ulkoilukavereina muille ikääntyneille omalla asuinalueellaan.

Kaarinassa tapahtuva ohjattu Wertaisliikuttajatoiminta on pääsääntöisesti maksutonta, johon voi osallistua kuka tahansa ikääntynyt. Kaupungin liikuntapalvelut vastaa vertaisohjaajien kouluttamisesta, koulutus on osallistujalle maksutonta.

Wertaisliikuttajaksi voi kaupungissa alkaa kuka tahansa perusterve, eläkkeellä tai eläkeiän kynnyksellä oleva henkilö, joka haluaa olla mukana jakamassa hyvinvointia muille kaupunkilaisille. Sinun ei tarvitse omata suurta tietopohjaa liikunnasta tai olla itse huippukunnossa, vaan asenne ratkaisee.

Wertaisliikuttajana voit toimia esimerkiksi kaupungin järjestämissä liikuntaryhmissä, eläkeläis- tai terveysyhdistyksessä tai vaikka oman asuintalosi tiloissa. Wertaisliikuttajatoiminta voi siis olla lähes mitä vaan.

Wertaisliikuttajatoiminta pähkinänkuoressa

  • Wertaisliikuttajat voivat toimia monenlaisissa tehtävissä ikäihmisten liikunnassa, on kyse sitten viikoittaisesta tai harvemmin tapahtuvasta toiminnasta.
  • Wertaisliikuttaja ei ole liikunnan tai terveydenhuollon ammattilainen. Wertaisliikuttajat ohjaavat perusterveitä henkilöitä, joiden ohjaamiseen ei vaadita erityistä asiantuntemusta sairauksista tai apuvälineiden käytöstä. 
  • Uudet Wertaisliikuttajat toimivat koulutuksen jälkeen aluksi apuohjaajina liikunnan ammattilaisen tai kokeneen Wertaisliikuttajan kanssa.
  • Kaupungin Wertaisliikuttajatoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen eikä siitä makseta palkkaa. Henkilökohtaisen sitoutumisen taso on jokaisen itse päätettävissä toimintaa suunnitellessa, Wertaisliikuttaja sitoutuu toimintaan syys- tai kevätkaudeksi kerrallaan.
  • Wertaisliikuttajille järjestetään vuosittain lisäkoulutusta sekä virkistäytymistä kaksi-kolme kertaa vuodessa. Lisäksi Wertaisliikuttajien omaa liikkumista tuetaan maksuttomalla 65+-kortilla.
  • Kaupungin Wertaisliikuttajat ovat vakuutettuja kaupungin toimesta matkalla ohjaukseen, ohjauksen aikana sekä matkalla kotiin.

Miten mukaan?

Liikunnan vertaisohjaajana toimimisesta kiinnostuneet henkilöt voivat olla yhteydessä soveltavan liikunnan suunnittelijaan.

Petteri Laakko
050 373 2641
petteri.laakko@kaarina.fi

 

Vertaisohjaajakoulutuksen aikataulu

Alustavat vertaisohjaajakoulutuksen ajankohdat ovat seuraavat:

Ma 13.11. klo 9-12
Ti 28.11. klo 9-12
Ma 4.12. klo 9-12
Ti 12.12. klo 9-12

Tarkemmat tiedot koulutuksesta ja sen sisällöstä ilmoitetaan koulutukseen ilmoittautuneille. Lisätiedot Petteri, p. 050 373 2641

Jaa