Näyttelyt 2024: maaliskuu

Julkaistu: 22.1.2024 | Päivitetty: 22.1.2024

Riitta Nylander ja Tiina Nordblom tuovat maaliskuun Värit ja tunteet -näyttelyyn teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa väristä ja tunteesta. Teokset on pääasiassa toteutettu akryyli- ja öljyväreillä, mutta mukana on myös tussitöitä ja sekatekniikkaa. Teoksissa on jotain tuttua ja tunnistettavaa, ja jotain vierasta. Abstraktit teokset antavat katsojalle tilaa luoda oma tarinansa teoksesta. 

Maaliskuun toisessa näyttelyssä Vilma Sinivaaran veistokset ja maalaukset kuvaavat ihmiskehoa. Teokset herättävät kysymyksiä ja niistä on aistittavissa voimakkaita tunnetiloja. Ne ovat tavanomaisesta poikkeava ja mielenkiintoisia; kuin vastaisku nykyajan koruttomalle ja selkeälinjaiselle, skandinaaviselle tyylille. 

Piikkiön kirjaston näyttelyssä Sari Susanna Ormstad tarjoaa katsojalle luupin luonnon uskomattomiin yksityiskohtiin ja herättää uteliaisuuden kasvien ja hyönteisten kiehtovaan maailmaan.
 

Riitta Nylander ja Tiina Nordblom: Värit ja tunteet
4.–27.3.2024 | Kaarina-talo 1. krs

Maaliskuun yhteisnäyttelyssä Riitta Nylander ja Tiina Nordblom tuovat esille eri tekniikoin tehtyjä abstrakteja teoksia, joissa yhdistyy väri ja tunne. Nordblom ja Nylander ovat molemmat sekä Kaarinan Taideyhdistys ry:n, että Turun Sunnuntaimaalarit ry:n jäseniä.

Riitta Nylander

Lapsena ja nuorena Nylander rakasti piirtämistä, mutta vuosien vieriessä harrastus jäi syrjään. Siirryttyään eläkkeelle Nylander päätti käyttää vapaa-aikaa maalaamiseen ja alkoi innokkaasti käymään taidekursseilla. 

Nylander aloitti metalligrafiikan kurssin Raisiossa vuonna 2006 ja sitä edeltävänä kesänä hän tutustui öljyväreihin Oriveden opistolla. Värit toivat taiteen tekemiseen uuden ulottuvuuden. Nylander koki muotokuvamaalauksen kiinnostavaksi ja kävi useana vuotena taidemaalari Tatsuo Hoshikan kursseilla. Vuosien varrella värit saivat yhä tärkeämmän merkityksen teoksissa. Kuvataiteilija Kaari Könösen pitämillä kursseilla Turun Sunnuntaimaalareissa Nylander pääsi tutustumaan abstraktiin visualisointiin.

”Monesti jokin konkreettinen aihe kypsyy ja kehittyy maalatessa aivan uudeksi kuvaksi. Maalausprosessi on tärkeä, maalatessa käytän useimmiten palettiveistä. Haasteena on yrittää vangita teoksiini havaintoja ja vaikutelma, jonka olen kokenut. Tässä näyttelyssä maalausten aiheet liikkuvat esittävän ja abstraktin välillä. Teokset ovat akryyli- tai öljymaalauksia, joukossa on myös muutama tussityö” kertoo Riitta Nylander.

Riitta Nylander on ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä Turussa, Raisiossa, Kaarinassa, Seinäjoella, Harjavallassa, Helsingissä ja Porissa. Hänellä on ollut myös useita yksityisnäyttelyitä mm Turussa, Raisiossa ja Paraisilla.


Tiina Nordblom

Piirtäminen on aina kuulunut Nordblomin vapaa-aikaan ja työhön. Kuvataideharrastuksessa tärkeä vuosi oli 2011, jolloin Nordblom aloitti kuvataiteilija Raija Tuomaalan Kiinalainen tussimaalaus -kurssin Kaarinan kansalaisopistossa ja jota jatkaa tänäkin vuonna.

”Tussimaalauksessa minua kiinnostaa mustan tussin eri sävyt, viivan liike ja pinnan kerroksellisuus abstraktimaisessa kuvassa, lisäksi kiinalaisen paperin käytössä siveltimen jäljen ainutkertaisuus. Värien käyttö tuli harrastuksen alkuaikoina kokeiluluontoisesti mukaan tussitöihini ja kausittain edelleenkin innostun värikylläisyydestä. Töideni aiheet ovat koettuja elämyksiä ja muistikuvia matkoilta” kertoo Nordblom.

Sekatekniikan erilaisia työtapoja Nordblom on opiskellut mm. kuvataiteilija Seija Sainion kursseilla Houtskärissä ja abstraktia ilmaisua kuvataiteilija Kaari Könösen kursseilla Turun Sunnuntaimaalareissa. Abstraktisten töiden erilaiset materiaali- ja värikokeilut ovat innostaneet Nordblomia uuden ilmaisun etsimiseen. Päämateriaalina sekatekniikkatöissä on akryyli, jonka käyttö sopii parhaiten Nordblomin nopeaan tapaan työskennellä usean maalauksen kanssa yhtäaikaisesti.

Uusimpana tekniikkana on puupiirros, josta Nordblom innostui viime syksynä kuvataiteilija Taru Salosen kurssilla Turun Sunnuntaimaalareissa. Puun kaivertaminen on hyvin rauhoittavaa, valmiin työn näkeminen painatuksen jälkeen on yllättävää ja tuo haasteita seuraavaan työhön.

Näyttelyssä on esillä abstrakteja sekatekniikkateoksia ja muutamia tussitöitä sekä puupiirroksia.

Tiina Nordblom on ollut mukana useissa yhteisnäyttelyissä Turussa, Kaarinassa ja Naantalissa. Hänellä on ollut myös yksityisnäyttelyitä Kaarinassa ja Eurassa.

Vilma Sinivaara: Mieleni salaiset sillat
4.–27.3.2024 | Kaarina-talo 2. krs

Turkulaisen taiteilijan, Vilma Sinivaaran näyttely kertoo siitä, miten hyvin vaikea elämäntilanne johdatti Sinivaaran taiteen pariin ja kaivoi esille taitoja, joista edes hän ei itse ollut tietoinen. Näyttelyssä on esillä veistoksia sekä maalauksia, joihin osaan on yhdistetty muotoilua. Jokainen teos kuvaa ihmiskehoa suunnasta tai toisesta. Teokset herättävät katsojissaan usein kysymyksiä ja niistä on aistittavissa voimakkaita tunnetiloja. Tyyli teoksissa on tavanomaisesta poikkeava ja siksi hyvin mielenkiintoinen. Se on kuin vastaisku nykyajan koruttomalle ja selkeälinjaiselle, skandinaaviselle linjalle.

Jokainen veistos ja maalaus on täysin uniikki pääosin vailla esillä olevaa mallia toteutettu teos, jonka aktiivinen työaika muotoilun tai maalaamisen osalta on ollut noin 2-5 tuntia. Puuveistosten toteuttamisessa on käytetty pientä verkkovirralla toimivaa monitoimihiomakonetta. Tukiviivoja puuhun ei ole piirretty lainkaan toteutuksen aikana. Patsaiden ja puuveistosten materiaalina on käytetty ilmassa kuivuvaa savea, poltettavaa savea ja puuta. Täyte/tukimateriaaleina on käytetty pääasiassa ainoastaan kierrätysmateriaaleja, kuten posliinia, kirjansivuja, uretaania, styroksia, käsittelemätöntä puuta ja mm. vanhoja käytöstä poistettuja tietokoneen näytön tukijalkoja. Osa maalauksista on tehty kierrätyslevyille ja maalauspohjille. Valetut jalustat on toteutettu betonista.

Vilma Sinivaara

Vilma Sinivaara on turkulainen taiteilija, joka on löytänyt suuren innostuksen muotoilun ja maalaamisen parissa. Sinivaaran isoäitini oli teatterinäyttelijä ja taiteilija, ja siksi Sinivaara kokee alan hyvin omaksi myös itselleen. Sinivaaran tyyli on tavanomaisesta poikkeava ja siksi hyvin mielenkiintoinen. Se on kuin vastaisku nykyajan koruttomalle ja selkeälinjaiselle, skandinaaviselle tyylille.

Värit teoksissa ovat yleensä tummia ja maanläheisiä. Niistä löytyy räiskyvyyttä, mutta ne puhuttelevat katsojaansa muilla eduilla kuin väreillä. Sinivaara pitää siitä, ettei taide ole täysin abstraktia ja käyttää teoksissaan mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja.

”Veistosten muotoilussa kiehtovinta on se, miten lähes tyhjästä voi kädenkäänteessä luoda inhimillisen hahmon hyvinkin määrätietoisella katseella. Veistoksilla on usein myös muuttuvia ilmeitä luontiprosessin aikana”, kertoo Sinivaara ja jatkaa ”Mietin, onko veistosten muotoilu käsin katoavaa perinnettä näinä aikoina, jolloin tekniikka mahdollistaa esineiden kopioimisen 3D-mallinnuksen avulla. Tämä innostaa minua suuresti, koska pystyn samaan käsilläni. Maalauksien ja muotoilun yhdistäminen on myös mielestäni hyvin inspiroivaa”.

Facebook: Vilma Sinivaara Art
Instagram: @vj_blue_danger_art

Vilma Sinivaara on tavattavissa Kaarina-talossa lauantaina 23.3. klo 12-14. Lämpimästi tervetuloa!

Sari Susanna Ormstad: Luuppi luonnon kauneuteen
2.-27.3.2024 | Piikkiön kirjasto

Sari Susanna Ormstad tutustui makrokuvaukseen vuonna 2019, ja aivan uusi maailma avautui Ormstadin silmien eteen. ”En tiedä kuinka usein olen elämäni aikana nähnyt voikukkien haivenpalloja tienvarressa, tai ampiaisen pörräämässä lähellä olevassa kukassa, tiedostamatta siinä mitään erikoista. Sitä kävelee metsässä, niityllä, puistossa tai ihan vaan kotipihalla, huomaamatta kasvien ja hyönteisten kiehtovia yksityiskohtia” kertoo Ormstad.

Oletko koskaan pysähtynyt tarkastelemaan sudenkorentoa sen värikästä kolmeosaista ruumista, suuria verkkosilmiä, vahvoja leukoja ja pitkien siipien suonitusta? Oletko koskaan tarkastellut, miten kimalainen seisoo, kun se syö mettä kukasta? Entä miltä alppiruusun tai rentukan hede näyttää läheltä katsottuna?

Näyttelyn tarkoituksena on tarjota katsojalle luuppi näihin luonnon uskomattomiin yksityiskohtiin ja herättää uteliaisuus kasvien ja hyönteisten kiehtovaan maailmaan.

Kaikki näyttelyn kuvat on otettu Rælingenin kunnan alueella Norjassa vuosina 2020-2023. Näyttelyyn kuuluu yhteensä 12 vedosta. Kuvat on tulostanut CEWE Japan Photo Strømmenissä.

Sari Susanna Ormstad on norjalais-suomalainen valokuvaaja, joka on syntynyt Salossa vuonna 1972 ja asuu Løvenstadissa, Norjassa. Ormstad on harrastanut makrokuvausta vuodesta 2019. 
 

Lisätiedot:
Anri Veston
Kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt

Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon ja Piikkiön kirjaston aukioloaikoina:

Aukioloajat
Poikkeavat aukiolot:

Vappu
ti 30.4. avoinna klo 9-16
ke 1.5. suljettu

Kirjastojärjestelmän päivitys
ma 6.5. suljettu
ti 7.5. lehtisali ja tietokoneet käytössä klo 8 alkaen, kirjastopalvelut käytössä heti kun kirjastojärjestelmän päivitys on saatu päätökseen

Helatorstai
ke 8.5. avoinna klo 9-16
to 9.5. suljettu

**********

maanantai-perjantai klo 9-19
lauantai klo 10-15

Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.

Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Käyntiosoite

Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina

Postiosoite

PL 50
20781 Kaarina

Puhelin
Neuvonta / aikuisten osasto puh. 02 588 4400 (050 373 2745)
Neuvonta / lasten ja nuorten osasto puh. 02 588 4403
Sähköposti
paakirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403

Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401

Ostolaskut puh. 050 512 7850
 

Muut yhteystiedot
 

Somekanavat: 

Kaarinan kirjastot Facebookissa

Kaarinan kirjastot Instagramissa

Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta

 

 

Aukioloajat
Poikkeavat aukiolot:

Vappu
ti 30.4. asiakaspalvelu avoinna klo 10-16, omatoimiaika klo 7-16
ke 1.5. ei asiakaspalvelua, omatoimiaika klo 7-16

Kirjastojärjestelmän päivitys
ma 6.5. suljettu, omatoimikirjasto ei käytössä
ti 7.5. lehtisali ja tietokoneet käytössä klo 10 alkaen, muut kirjastopalvelut käytössä heti kun kirjastojärjestelmän päivitys on saatu päätökseen, omatoimikirjasto käytössä viimeistään klo 16 alkaen

Helatorstai
ke 8.5. asiakaspalvelu avoinna klo 10-16, omatoimiaika klo 7-16
to 9.5. ei asiakaspalvelua, omatoimiaika klo 7-16

Eurovaalit
Omatoimikirjasto pois käytöstä eurovaalien ennakkoäänestyksen ajan ti 28.5. klo 16 alkaen. Ennakkoäänestysaika 29.5. - 4.6.

**********

Asiakaspalvelu avoinna :
maanantai klo 12-19
tiistai - perjantai klo 10-16
Heinäkuussa ei palveluaikaa.

Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 10-16.
Arkipyhinä ei palveluaikaa.

Lainat voi jättää palautusluukkuun.

Omatoimikirjasto käytössä
ma-to klo 7-21
pe-su klo 7-16
arkipyhinä klo 7-16
Postiosoite

Hadvalantie 9
21500 Piikkiö

Puhelin
02 588 4410 (050 314 0938)
Sähköposti
piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätietoja

Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.
 

Somekanavat:

Kaarinan kirjastot Facebookissa
Kaarinan kirjastot Instagramissa

 

 

 

Jaa