Näyttelyt 2025: helmikuu
Väriä pimeään vuodenaikaan tuovat Katriina Kivisen ja Emma Lappalaisen kaikissa sateenkaaren väreissä loistava näyttely Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa. Toisessa kerroksessa Sami Rahmanin värikkäille taustoille sijoittuvat pop-art-tyyliset eläinhahmot jatkavat värikästä teemaa. Piikkiön kirjastossa Irina Lonskayan värikkäistä aikakauslehdistä leikatut kollaasit kertovat tarinaa elämästä.
Katriina Kivinen ja Emma Lappalainen: Värikkäämpi maailma
4.-27.2.2025 | Kaarina-talo 1. krs
”Me emme ole koskaan olleet greigejä. Kirkkaat, saturoidut ja primaattiset värit ovat enemmän meidän juttumme. Sillä tavalla me tutustuimmekin, toistemme väreihin ihastumalla. Tässä näyttelyssä esittelemme maalauksia ja veistoksia, joissa olemme tutkineet tätä värimaailmaamme”, kertovat taiteilijat.
Emma Lappalaisen maalauksissa värien seasta jokainen voi nähdä omaa alitajuntaansa. Surrealistiset olennot kelluvat meditatiivisesti luodulla akryyli- ja öljyväripinnalla. Pimeydestä kurkottelee kaikissa kuviteltavissa väreissä olevia lonkeroita, sarvia ja siipiä.
Katriina Kivisen maalauksissa ja veistoksissa toistuvat prismat niin värien järjestyksenä kuin konkreettisina lasiprismoina, jotka heijastavat värejä tarkasti fysiikan lakien mukaan. Temppeliteltta on Kivisen prismatöiden huipentuma - värimaailma, jonka sisälle katsoja voi konkreettisesti mennä.
Emma Lappalainen
Olen Emma Lappalainen, taiteentekijä Turusta. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Taide, erityisesti maalaus, on elämänmittainen intohimoni ja harrastukseni. Inspiroidun työstäni turvallisuusalalla, jossa todistan lähietäisyydeltä maailman radikaalia teknologista, poliittista ja sosiaalista murrosta. Epävarmuuden aikana taide auttaa näkemään suurempia kokonaisuuksia ja vie meidät sen ääreen, mikä on ikuista.
emmalappalainen.fi | @emma_lappalainen_
Katriina Kivinen
Olen Katriina Kivinen, turkulainen taiteilija, taideopettaja (Turun kuvataidekoulu) ja taideopiskelija. Olen myös YTM, mutta lähdin asiantuntijatyöstä toteuttaakseni unelman ammattitaiteilijuudesta AhlmanEdun kuvataidelinjalle 2022. Nyt opiskelen toista vuotta TurkuAMK:ssa kuvataiteilijan tutkintoa. Olen kiinnostunut erityisesti siitä,taideterapian ja visuaalisen magian yhtymäkohdista. Tekniikkani ja materiaalini vaihtelevat suuresti, mutta väri- ja muotokieli toistuu. Spektrit ja valoilmiöt ovat kiinnostaneet aiheina minua nyt muutamia vuosia. Se, miten valo hajoaa juuri sateenkaaren väreiksi, on maagista.
kkatriina.wordpress.com | @katriinakivinen
Värikkäämpi maailma -näyttelyn avajaiset tiistaina 4.2. klo 17.30–19. Avajaisissa keskustelaan värien huomioimisessa kulttuurissa. Lämpimästi tervetuloa!
Sami Rahman: Kasvot rivissä
4.-27.2.2025 | Kaarina-talo 2. krs
Kun Sami Rahmanin näyttelyn aiheeksi valikoitui pop-art-tyyliset eläinhahmot, taiteilija meni ateljeehen, laittoi levyn soimaan ja uppoutui työhön.
Syntyi maalauksia, joissa eläinten poseeraukset kuvaavat paitsi sitä, miten hahmot näkevät itse itsensä, toisaalta myös miten ajattelevat tulevansa nähdyiksi. Eläimet katsovat itseään kuin peilistä. Hahmoissa voi miltei koskettaa erilaisia persoonallisuuksia ja mielentiloja vain katsomalla ilmeikkäitä kasvoja. Herää myös kysymys, mitä he ajattelevat meistä katsojina?
Sami Rahman
Jäätyään osa-aikaeläkkeelle työstään hammaslääkärinä Sami Rahmanin mieleen palautui lapsuudenaikainen kiinnostus maalaamiseen synnyinkaupungissaan Aleksandriassa, Egyptissä. Rahman muisti, kuinka istui isoisän vierellä parvekkeella katsoen hänen maalaamistaan. Erityisesti mieleeni jäi, kuinka isoisä oli uppoutunut omaan maailmaansa, unohtaen ajan kulun.
Opiskeluaikanaan Rahman maalasi itsekin ja piti näyttelyn Aleksandriassa. Nyt vuosia myöhemmin hän päätti antaa uudestaan mahdollisuuden melkein unohdetulle intohimolle. Joitain vuosia sitten Rahman näytti maalauksiaan ystävälleen, kuvataiteilija-kuvanveistäjä Hasan Fuat Sarille, ja sai hänestä hyvän ohjaajan.
”Muodot ja värit viehättävät minua, samoin ihmisten kasvojen katselu ja eri persoonallisuuksien ja mielentilojen tunnistaminen. On suuri lahja voida nauttia kaikesta kauneudesta ympärillämme” kertoo Rahman.
Kasvot rivissä -näyttelyn avajaiset tiistaina 4.2. klo 18–19. Lämpimästi tervetuloa!
Irina Lonskaya: Elämän fragmentit – katsaus kollaasin kautta
4.-27.2.2025 | Piikkiön kirjasto
Näyttely kutsuu katsojan matkalle moniulotteiseen ihmisen havaintojen maailmaan, jossa tutut muodot ja kuvat muuntuvat kiehtovaksi kaleidoskoopiksi. Tämä on tarina elämästä kerrottuna värikkäistä aikakauslehdistä leikattujen kollaasien kautta. Niitä täydentävät rohkeat akryylimaalaukset, jotka sitovat fragmentit yhteen.
Näyttelyn keskiössä ovat ihmiset, kädet, eläimet ja teolliset maisemat, jotka kaikki ovat vangittuina liikkeen dynamiikkaan. Jokainen teoksen elementti löytää paikkansa tässä visuaalisessa tanssissa ja paljastaa elämän energian kaikessa moninaisuudessaan. Epätäydelliset leikkauspinnat, tekstuurien ja värien vuorovaikutus luovat vaikuttavan improvisaation ja rytmin tunteen, ikään kuin itse todellisuus olisi koottu uudelleen.
Kollaasi on metafora elämän havaitsemiselle, jossa kohtaamme päivittäin sirpaleita todellisuudesta ja yhdistämme ne kokonaiseksi käsitykseksi maailmasta. Aikakauslehtileikkeet symboloivat modernin ajan visuaalista kohinaa, kun taas akryylimaalaukset lisäävät kirkkaita tunnepainotteisia aksentteja ja sitovat kuvat ekspressiiviseksi tarinaksi.
Teosten käsien kuvat symboloivat ihmisen vuorovaikutusta maailman kanssa: ne luovat, suojelevat, tuhoavat ja tuntevat. Ihmiset heijastavat sisäistä maailmaa, eläimet vaistonvaraista luontoa, ja teolliset maisemat teknologian ja edistyksen vaikutusta. Jokaisen elementin dynamiikka muistuttaa siitä, että elämä ei koskaan pysähdy: se muuttuu, liikkuu ja rakentuu yksityiskohdista tullakseen joksikin suuremmaksi.
Näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tarkastella arkipäiväisiä asioita uudesta näkökulmasta ja inspiroi pohtimaan, miten hahmotamme ympäröivää maailmaa ja omaa paikkaamme siinä.
Irina Lonskaya Art: lonska.art
Näyttelyn yhteydessä järjestetään kollaasityöpaja torstaina 13.2. klo 17-19. Ilmaiseen työpajaan mahtuu mukaan ensimmäiset 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistujien tulee olla yli 10-vuotiaita. Ilmoittautumiset Piikkiön kirjastoon: 02 588 4410 / piikkion.kirjasto@kaarina.fi
Lisätiedot:
Anri Veston
Kulttuurikoordinaattori-graafikko
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi
Katso kaikki näyttelyt: kaarina.fi/nayttelyt
Näyttelyt ovat avoinna Kaarina-talon aukioloaikoina:
lauantai klo 10-15
Kesällä 1.6.-31.8. lauantait suljettu.
Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 9-16.
Arkipyhinä ja pääsiäislauantaina suljettu.
Palautusluukku toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.
Lautakunnankatu 1
20780 Kaarina
PL 50
20781 Kaarina
Kouluyhteistyö, lapset ja nuoret
puh. 02 588 4403
Asiakaslaskutus, toimistotarvikkeet
puh. 02 588 4401
Somekanavat:
Kaarinan kirjastot Facebookissa
Kaarinan kirjastot Instagramissa
Kaarinan pääkirjaston löydät Kaarina-talosta.
maanantai klo 12-19
tiistai - perjantai klo 10-16
Heinäkuussa ei palveluaikaa.
Lyhennetyt palveluajat arkipyhien aattoina, juhannusaatonaattona ja jouluaatonaattona klo 10-16.
Arkipyhinä ei palveluaikaa.
Lainat voi jättää palautusluukkuun.
Omatoimikirjasto käytössä
ma-to klo 7-21
pe-su klo 7-16
arkipyhinä klo 7-16
Hadvalantie 9
21500 Piikkiö
Omatoimiaikana pääset sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lukulaite on ovea vastapäätä tolpassa. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen Vaski-kirjastoista, ota henkilöllisyystodistus mukaan.
Somekanavat:
Kaarinan kirjastot Facebookissa
Kaarinan kirjastot Instagramissa