Runo-Kaarina-kilpailu 2024 on avattu

Julkaistu: 28.11.2023 | Päivitetty: 28.11.2023

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kilpailu avattiin Kaarina-päivän juhlassa lauantaina 25.11.2023 ja kokoelmia otetaan vastaan keskiviikkoon 14.2.2024 klo 15 saakka. Kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille ja runojen aihe on vapaa. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen.


Runo-Kaarina-kilpailu

Runo-Kaarina-kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994, ja se on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävänä runokilpailuna maassamme. Kilpailuun saapuu vuosittain lukuisia käsikirjoituksia ympäri Suomea ja toisinaan myös muista maista. Voittajien menestys kertoo siitä, että valinnat ovat osuneet kohdilleen. Voittoteoksen jälkeen vähintään yhden runoteoksen on julkaissut viisitoista kilpailun kautta julkisuuteen noussutta kirjailijaa. 

Runo-Kaarina on tuonut suomalaiseen kirjallisuuteen monia ammattilaisia. Kilpailun suojelija on tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio, joka voitti kilpailun vuonna 1999 esikoiskokoelmallaan Paitasi on pujahtanut ylleni. Kilpailun voittaneista mm. Arto Lappi (2001), Tony Laine (2009), Anna Elina Isoaro (2011) ja Raisa Jäntti (2015) lukeutuvat kilpailun jälkeen uusia teoksia julkaisseiden joukkoon.

Valintaraati valitsee voittajan toukokuussa. Raadin puheenjohtajana toimii kirjailija Kari Levola. Muut jäsenet ovat runoilijat Raisa Jäntti, Hanna Syrjämäki ja Tommi Parkko sekä Kaarinan kaupungin edustajat Noora Nieminen (vapaa-ajan lautakunta), Risto Jaakola (vapaa-ajan palveluiden johtaja) ja Arja Pesonen (kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja).


Runo-Kaarina-kilpailun aikataulua uudistettiin

Runo-Kaarina-kilpailun aikataulua uudistettiin viime kilpailujaksolla niin, että kokoelman kustannustoimittamiseen varattiin enemmän aikaa. ”Aikataulu-uudistus on ehdottomasti voittajan ja voittajakokoelma eduksi. Se mahdollistaa voittajateoksen julkaisun hiottuna ja huolellisesti kustannustoimitettuna runoteoksena”, kertoi Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta vuoden 2024 Runo-Kaarina-kilpailun avauspuheenvuorossaan ja jatkoi ”Jokainen kilpailuvuosi on omanlaisensa, ja jäämme innolla odottamaan millainen vuosi tästä on tulossa”.

Vuoden 2023 voittajan, Pyry Pilkku Qvickin teos on kutsu kartanoon ennennäkemättömien taideteosten äärelle, jossa lukija on tervetullut harhailemaan taiteen täyttämissä huoneissa ja vierailemaan ihastuttavassa puutarhassa. Teos on myös visuaalisesti kaunis ja harkittu kokonaisuus.


Runo-Kaarina-festivaali

Runo-Kaarina on myös festivaali, poikkitaiteellinen runotapahtuma, joka täyttää Kaarinan runoudella. Festivaali tulossa jälleen 14.–17.2.2024. Ohjelma julkaistaan tammikuussa 2024. 


Kilpailuohjeet:
www.kaarina.fi/runo-kaarina

Lisätiedot: 
Kulttuurikoordinaattori Anri Veston
Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
anri.veston@kaarina.fi, 050 353 0946

Jaa