Uudet etanaroskikset avuksi espanjansiruetanan torjuntaan

Julkaistu: 29.4.2022 | Päivitetty: 29.4.2022

Kaarinan kaupunki kannustaa asukkaita haitallisen espanjansiruetanan torjuntaan ja tuo uutena kokeiluna avuksi kaksi etanaroskista. Espanjansiruetana on haitallinen ja nopeasti leviävä vieraslaji. Etanaroskikset ovat nyt paikoillaan ja niihin saa tuoda etanoita koko kaupungin alueelta. Roskikset tunnistaa kyljen ja kannen opastetarroista. Roskikset ovat käytössä syyskuun loppuun asti.

Pienet määrät etanoita voi hävittää hyvin pakattuna myös kotitalouden polttokelpoisen jätteen mukana. Lounais-Suomen Jätehuollon lajitteluasemille voi viedä vieraslajijätettä veloituksetta. Kuolleet etanat voi myös haudata maahan puolen metrin syvyyteen.

Kaikkiruokainen espanjansiruetana on nopeasti leviävä paha tuholainen kotipuutarhassa ja kaupunkiluonnossa. Lisäksi sen erittämässä limassa voi olla listeriaa ja muita haitallisia bakteereja. Käytä hanskoja tai esimerkiksi grillipihtejä käsitellessäsi etanoita.

Etanoiden käsittely ja pakkaaminen

Etanaroskiksiin saa tuoda vain kuolleita etanoita oikein pakattuna:

  • Etanat on tapettava keräämiseen jälkeen nopeasti esimerkiksi tiputtamalla ne kiehuvaan veteen tai leikkaamalla pää halki sarvien välistä.
  • Älä käytä heikosti tehoavia myrkkyjä kuten etikkaliuosta.
  • Poista neste ja pakkaa etanat huolellisesti: kaksi muovipussia päällekkäin ja molemmat hyvin kiinni tai muoviseen suljettuun astiaan.
  • Älä käytä kartonki- tai lasipakkauksia, koska ne hajoavat käsittelyssä.
  • Huomaa pakatessa, että roska-aukon halkaisija on vain 15 cm.

Etanaroskisten sijainti

  • Rauhalinnantien Rinki-ekopisteen yhteydessä
  • Riihikuja 2, Tammisilta Piikkiö

Etanatalkoot 25.5.

Kaarinan kaupunki ja Kaarinan luonnonsuojeluyhdistys järjestävät kaikille avoimet etanatalkoot keskiviikkona 25.5.2022 Rauhalinnassa. Talkoissa kerätään etanoita pois Rauhalinnan luontopolun ympäristöstä. Lisätietoja talkoista on tulossa kaupungin kotisivuille.

Tunnista haitallinen vieraslaji - älä tapa muita etanoita

Ainoastaan espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji. Älä siis tapa muita etanoita. Lisätietoa etanoiden tunnistamisesta, oikeaoppisesta hävittämisestä sekä havaintojen ilmoittamisesta saat alla olevista linkeistä sekä painettuna esitteenä kaupungin palvelupisteistä.

 

Ainoastaan espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji. Älä siis tapa muita etanoita.
Tunnistat etanaroskikset kyljen ja kannen opastetarroista. Roskikset ovat käytössä syyskuun loppuun asti.

Jaa