Varhaiskasvatuksen palveluseteli

KAARINASSA OTETAAN KÄYTTÖÖN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI YKSITYISESSÄ PERHEPÄIVÄHOIDOSSA 1.8.2024 ALKAEN.

Kaarinan kaupunki päättää varhaiskasvatuksen palvelusetelin käytöstä, siihen liittyvistä ohjeista ja ehdoista sekä niihin tehtävistä muutoksista. Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirja sekä huoltajien opas on laadittu Kaarinan kaupungin menettelytapaohjeiksi varhaiskasvatuksen palvelusetelijärjestelmään. Molemmat asiakirjat toimivat ohjeena palveluseteliä käyttäville asiakkaille tai asiakkuutta suunnitteleville ja ovat yksityistä palveluntuottajaa velvoittavia.

Mikä on palveluseteli?

Kaupungin omien varhaiskasvatuspalvelujen sijaan perheet voivat käyttää myös yksityisten palveluntuottajien tarjoamaa varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatuksen palveluseteli on lapsikohtainen maksusitoumus, jonka Kaarinan kaupunki voi myöntää perheelle varhaiskasvatuspalvelujen hankkimiseksi yksityiseltä palveluntuottajalta. Palveluseteli on käytettävissä vain yksityiseen perhepäivähoitoon.

Asiakkaalla ei ole palveluseteliin subjektiivista oikeutta. Palvelusetelijärjestelmässä kunta ei tule sopimusosapuoleksi palvelusta sovittaessa, vaan kyseessä on kuluttajan asemassa olevan asiakkaan ja palveluntuottajan välinen sopimus.

Kuka voi saada palvelusetelin?

Palveluseteli voidaan myöntää lapselle, joka olisi muutoinkin oikeutettu varhaiskasvatuspalveluun Kaarinan kaupungin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Lapsen, jolle palveluseteliä haetaan, tulee olla kirjoilla Kaarinan kaupungissa tai vähintään tilapäinen osoite Kaarinan kaupunkiin.

Palveluseteli rinnastetaan varhaiskasvatuslain mukaiseen kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen, jonka vuoksi lapselle ei voi samanaikaisesti saada lasten kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Palveluseteliasiakkaalla ei ole oikeutta käyttää kunnallisen varhaiskasvatuksen palveluja tai ostopalveluna järjestettyjä varhaiskasvatuspalveluja.

Miten palveluseteliä haetaan?

Huoltajan tulee ensin olla yhteydessä yksityiseen perhepäivähoitajaan tiedustellakseen vapaita varhaiskasvatuspaikkoja. Perhepäivähoitaja tekee huoltajan kanssa palvelusetelilain 6 §:n mukaisen kirjallisen sopimuksen varhaiskasvatuspalvelusta. Paikan varmistumisen jälkeen huoltaja voi hakea kaupungilta palveluseteliä, varhaiskasvatuksen Vesa-palvelun kautta. Huoltajalla on oikeus valita palveluntuottajaksi haluamansa yksityinen perhepäivähoitaja, mikäli kyseinen perhepäivähoitaja on hyväksytty Kaarinan kaupungin palvelusetelituottajaksi. Luettelo kaupungin hyväksymistä palvelusetelituottajista hintoineen ja yhteystietoineen löytyy PSOP-järjestelmästä

Palveluseteliä tulee hakea kaupungin varhaiskasvatuksen sähköisen asioinnin kautta viimeistään neljä kuukautta ennen varhaiskasvatuksen tarvetta. Jos varhaiskasvatuksen tarve johtuu äkillisestä työllistymisestä tai opintojen alkamisesta, tulee palveluseteliä hakea viimeistään kahta viikkoa ennen varhaiskasvatustarpeen alkua. Palveluseteliä ei voi hakea takautuvasti.

Ohjeet Vesa-palvelun käyttöön alla.

Miten määräytyy palvelusetelin omavastuuosuus?

Palvelusetelin saaja (perhe) maksaa palveluntuottajalle (perhepäivähoitajalle) kuukausittain omavastuuosuuden. Omavastuuosuus määräytyy varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisena eli on sama, mitä perhe maksaisi kuukausittaisena asiakasmaksuna kunnallisesta varhaiskasvatuksesta. Palvelusetelin arvon ja omavastuuosuuden määrittämiseksi tulee palvelusetelihakemuksen lisäksi toimittaa huoltajien tulotiedot varhaiskasvatuksen tuloselvitysohjeistuksen mukaisesti. Jos tulotietoja ei toimiteta, peritään omavastuuosuus korkeimman maksun mukaisesti. Lapsikohtaisen palvelusetelin omavastuuosuus määräytyy perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja palveluntuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen eli hoitoajan perusteella. Perhe voi palvelusetelihakemuksella suoraan hyväksyä korkeimman omavastuuosuuden perimisen, jolloin tulotietoja ei tarvitse toimittaa.

Mikäli palveluntuottajan tarjoaman varhaiskasvatuspaikan hinta on korkeampi kuin kaupungin maksaman palvelusetelin ja asiakkaan maksaman omavastuuosuuden summa, perii palveluntuottaja tämän ylimenevän osuuden asiakkaalta. Mahdollisista muista ylimääräisistä maksuista sovitaan asiakkaan ja palveluntuottajan välisessä sopimuksessa.

Päätös palvelusetelistä

Kunta myöntää palvelusetelin siitä päivästä alkaen, kun lapsi tosiasiallisesti aloittaa varhaiskasvatuksessa. Palveluseteli myönnetään vähintään kuukauden kestävään varhaiskasvatustarpeeseen. Palvelusetelipäätös koskee vain sitä yksityistä perhepäivähoitopaikkaa, johon se on myönnetty. Päätös varhaiskasvatuksen järjestämisestä palvelusetelillä tehdään enintään sen toimintavuoden päättymiseen saakka (31.7.), jonka jälkeen lapsi siirtyy esiopetukseen. Perhepäivähoitaja toimittaa asiakkaan kanssa tekemänsä palvelusopimuksen Kaarinan varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen ja se arkistoidaan liitteeksi palvelusetelipäätökseen.

Palvelusetelin voimassaolo päättyy siihen päivään, kun asiakkaan ja palveluntuottajan välinen palvelusopimus sanotaan irti kirjallisesti, lapsi muuttaa toiseen kuntaan, tai viimeistään kun lapsi aloittaa esiopetuksen. Palveluntuottajalla on oikeus periä asiakkaan omavastuuosuus omien irtisanomissääntöjensä mukaan. Palvelusetelin voimassaolo voi päättyä, jos palveluntuottaja ei täytä sääntökirjassa määrättyjä vastuita ja velvoitteita tai toiminta on varhaiskasvatuslain vastaista.

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirja

Varhaiskasvatuksen palveluseteliopas huoltajille

Palvelusetelin palvelusopimus

Jaa