Esteetön retkeily
Lainaa retkille maastopyörätuoli.
Tuorlan esteetön luontopolku
Tuorlan esteetön luontopolku kulkee vanhasta kartanoympäristöstä lehtometsään. Luontopolun pituus on 1,2 km ja sen voi kulkea pyörätuolilla. Suurin osa reitistä kulkee hiekkatietä ja kivituhkalla päällystettyä metsäpolkua pitkin. Metsässä kulkeva 300 metrin osuus on merkitty maalimerkein sininen-valkoinen-vihreä. Metsäpolulle kannattaa ottaa avustaja mukaan. Polkua huolletaan säännöllisesti, mutta märkänä sen pinta voi olla pehmeä ja kuoppainen. Polulla ei ole talvikunnossapitoa.
Esteettömän reitin voi kulkea esimerkiksi Tuorlan majatalolta metsäpolulle ja takaisin tai ympyräreittinä, mutta silloin reitin varrella on 300 metriä pitkä jyrkkä mäki, jonka voi kulkea avustajan kanssa tai autolla. Majataloa vastapäätä olevan pysäköintialueen vierestä löytyy opaskartta Tuorlan alueen poluista.
Tuorlan Majatalossa on käytössä Vessapassi. Vessapassia näyttämällä kortin haltija pääsee nopeasti vessaan. Sivuovella on invaramppi, mutta sisällä on kynnyksiä. Alueella ei vielä ole yleisölle avointa esteetöntä wc:tä.
Auton voi pysäköidä Tuorlan Majataloa vastapäätä olevalle pysäköintialueelle. Toinen pieni pysäköintialue sijaitsee hieman siitä eteenpäin. Avaruuspuisto Väisälän luona on myös pysäköinti liikuntaesteisille.
Tuorlan esteettömästä luontopolusta voi lukea lisää Tammireittien kotisivuilta.
Kuusiston piispanlinnan rauniot
Kuusiston saarella sijaitsevaa piispanlinnaa hallitsivat keskiajalla Suomen katolisen kirkon piispat. Linnanraunioita kiertävä 500 metrin pituinen polku on tasainen ja helppokulkuinen. Raunioiden sisälle ei ole helppokulkuista tai esteetöntä pääsyä. Linnanraunioiden vieressä on nuotiopaikka, ulkokäymälä ja esteetön sähkövessa, joka on auki toukokuusta lokakuun loppuun.
Aivan linnanraunioiden vieressä on pysäköinti liikuntaesteisille.
Kohdetta hoitaa metsähallitus.
Kuusiston linnanraunioista voi lukea lisää Tammireittien kotisivuilta ja Metsähallituksen sivuilta.
Rauhalinnan luontopolku
Rauhalinnan luontopolulla voi tutustua kartanon historiaan ja luonnon ihmeisiin. Osa alueella kiertävästä luontopolusta kulkee noin 700 metrin matkan kohtuullisen helppokulkuista sorapintaista tietä pitkin. Tien varrella on muutamia luontopolun opastauluja. Iso-Rauhalinnantieltä päin tullessa reitin alkupäässä on loivasti laskeutuva mäki. Tieltä voi myös poiketa Kuusistonsalmen rantaan, jonne on 100 metrin matka.
Luontopolulle pääsee Iso-Rauhalinnantietä pitkin. Tien varrella on pieni pysäköintipaikka muutamalle autolle, josta on kävelymatkaa luontopolulle noin 500 metriä päällystettyä tietä pitkin. Luontopolulle pääsee myös Kuusiston suunnasta kevyen liikenteen väylää pitkin, josta käännytään oikealle päin sorapintaiselle tielle n. 350 metriä sillan ylityksen jälkeen (ei pysäköintimahdollisuutta).
Lisätietoa Tammireittien sivuilta.
Järvelän esteetön melontalaituri ja Littoistenjärven melontareitti
Littoistenjärvi on hyvällä ilmalla sopiva kohde kaiken tasoisille melojille. Tuulisella säällä järvellä melominen vaatii kuitenkin kokemusta ja fyysistä voimaa. Littoistenjärven melontareitti kiertää järven ympäri ja on pituudeltaan 5,5 km. Reitin varrella oleva esteetön melontalaituri sijaitsee järven pohjoisrannalla Liedon Järvelässä. Esteettömän melontalaiturin lähellä on paljon pysäköintitilaa ja laiturille kulkee tasainen polku.
Esteetöntä melontalaituria hoitaa Liedon kunta.
Järvelän lintulava
Järvelän kosteikko on Littoistenjärven pohjoispuolella sijaitseva merkittävä lintukohde. Kosteikon pohjoispuolella on lava, josta voi tarkkailla lintuja. Lavalle johtaa pyörätuoliramppi.
Auton voi pysäköidä Järveläntien ja Littoistenjärventien (ent. Vanha Littoistentie) risteyksessä olevalle pysäköintipaikalle, josta on 300 metrin matka Järveläntien varrella sijaitsevalle lintulavalle.
Lintulava ja sille vievä tieyhteys ovat helppokulkuisia, mutta pyörätuolilla liikkuessa on suositeltavaa ottaa avustaja mukaan.
Lisätietoa Järvelän lavasta.